Kişiye koma pozisyonu verilir. 112 Acil Servis aranarak yardım istenir. Hastanın sık sık solunumu ve nabzı kontrol edilir. Sağlık ekibi gelinceye kadar hastanın yanında beklenir.
Bilinç kaybı tedavisi, altta yatan nedenlere bağlıdır. Acil durumlarda, tedavi mümkün olan en kısa sürede sağlanmalıdır. Neden hipoglisemi ise, hızlı bir şekilde şeker alınmalıdır. Eğer neden kalp-damar hastalığı ise, hastanın kardiyoloji bölümünde tedavi alması gerekebilir.
Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir. Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır. Her türlü hasta veya yaralıya, bilinç durumu değerlendirmesi yapılmalıdır. Bilinç durumu değerlendirmesi yapılarak beyin fonksiyonları kontrol edilmiş olunur.
İlgili 20 soru bulundu
Komanın genellikle dört haftadan uzun sürmediği söylenir, ancak koma sonrası tepkisizlik aylar veya yıllar sürebilir. Ayrıca koma halinden çıkan hastanın ne zaman ve ne kadar iyileşebileceğini de net olarak söylemek mümkün değildir.
Ancak normal uykunun aksine koma halinde çevredeki uyaranlara karşı tepkisizlik durumu söz konusudur. Koma durumunda uykuda olduğu gibi gözler kapalıdır ancak normal uyku döngüsünün aksine hasta çevresindekiler tarafından uyandırılamaz.
Komadaki bireye komatöz denir. Bilinç kaybının en ileri halidir.
İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Bilinç düzeyleri; ➢ Kişinin bilinci yerinde/açık ise; tüm uyarılara cevap verir. ➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Bilinç kaybı (senkop) nedenleri ve belirtileri
Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
Senkop, beyin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak bilincin ani ve geçici olarak kaybıdır. Bilinç kaybı genellikle 1 dakikadan kısa sürelidir ve yüzde solma, terleme, soğuk bir cilt eşlik eder.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Senkop mekanizması kabaca beyne giden kan miktarındaki ani ve geçici düşüş olarak özetlenebilir. Beynin kanlanmasının bozulması ve çeşitli fonksiyonların kaybı ile genellikle kısa süreli olarak bilinç kaybı meydana gelir ve bu durum ani başladığı gibi ani olarak da sonlanır.
Bilinci Açık Kişilerde
Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir. Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
Uyaran ortadan kalktığı zaman uyumaya devam eder. ve kuvvetli uyaranla gözlerini açar. Uyandığında uyaranlarayavaş ve yetersiz yanıtlarverir. uyaranların farkında değildir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Bilinci kapalı hastanın evde bakımıyla ilgili doktorunuz varar vermektedir. Genellikle hastane servisinde kalması daha uygundur. Bazı durumlarda evde bakımda hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “İyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir.
(9) Bilinç kaybının en ileri durumu, koma hâli olarak bilinir.
Ağız içerisinde cisim yok ise hiçbir müdahalede bulunulmaz. Hasta ya da yaralıya baş geri çene yukarı pozisyonu verdirilir. Yetişkinler için 90 derecelik bir açı sağlanır. Bebekler için ise 45 derecelik bir açı sağlanır.
Beyin Hasarı Tedavisinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Erken dönemde hastanın uygun şekilde pozisyonlanması ve sık pozisyon değiştirilmesi çok önemlidir. Bilinci kapalı olan veya kol ve bacağını hareket ettiremeyen hastada pasif eklem hareket açıklığı egzersizleri ve germe egzersizleri uygulanır.
Beslenme; yoğun bakım hastalarının çoğu ağız yoluyla beslenemedikleri için, burunlarına bir boru takılır ve özel zenginleştirilmiş gıdalar verilerek beslenir. Bu beslenme yolunu da kabul edemeyen hastalara damardan serum verilerek beslenmesi gerekmektedir.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri