Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Bina çatı masraflarını kim öder?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bina çatı masraflarını kim öder?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erengoncehukuk.com

Apartman çatı masrafları kime aittir?

Çatı ortak yerler kapsamında olduğu için alınan karara rağmen hiçbir kat malikinin bu ücreti ödememe hakkı yoktur. Kişinin giriş katta oturması bu durumu değiştirmez. Her bir kat maliki taşınmazda sahip olduğu arsa payı oranınca çatı tamiri masrafları için ortak olmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayvalikvizyonemlak.com

Çatı tamiratını kiracı mı öder ev sahibi mi?

Çatı, baca gibi ortak kullanım alanlarının onarım masraflarını kiracı mı ev sahibi mi öder? Çatı, baca, genel dam teras, yağmur olukları, emniyet merdivenleri kat maliklerinin ortak kullanım alanı olup giderlerinden tüm kat malikleri sorumlu tutuluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Binalarda çatı ortak alan mıdır?

Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Dublex daire çatı masrafı kime aittir?

Aynı kanun ve maddelerinde belirtilen açık ifade ile acil onarım hakkı da mevcuttur. Çatınız su alıyor ve yönetim kurulu kararından bu tadilata herhangi bir onay çıkmaması durumunda yalıtım yenilemesinden doğan tüm masraflar kat malikleri arasında eşit olarak paylaştırılmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabriogullariyalitim.com

Çatı katlarının kullanımı ve masrafı kime aittir - Bölüm 2

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Çatı tamir parasını kim öder?

Çatının tamir bedeli ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme sorumluluğu kiracıya ait olup, ödeme yükümlülüğü ev sahibinindir. Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay yerleşik içtihatları uyarınca bu husustaki maddi sorumluluk kiracının kira bedeliyle sınırlı tutulmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erengoncehukuk.com

Çatı izolasyonu apartman ortak gideri mi?

Her bir kat maliki taşınmazda sahip olduğu arsa payı oranınca çatı yalıtım ve tamiri masrafları için ortak olmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabriogullariyalitim.com

Bina ortak giderleri nelerdir?

Ortak giderler, bir topluluk, site, apartman gibi ortak kullanılan alanların bakım, onarım ve çalışmasını finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu giderler arasında, site güvenliği, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. gibi hizmetler bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Çatı piyesli dubleks ne demek?

ÇATI PİYESİ NEDİR? Çatı piyesi, çatı eğimi içinde kalmak koşuluyla altındaki bağımsız bölüme ait bu bölümle içeriden irtibatlı yapılan, terasların da dahil olabildiği mekanları anlatır. Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların mimari karakterine, yapılacak binanın nitelik ve ihtiyacına uygun olması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Çatı dubleksi yasal mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Hangi masraflar ev sahibine aittir?

Bu noktada ev sahibinin öncelikli sorumluluğu mülkle ilgili olarak sigorta ve vergi gibi giderlerin karşılanmasıdır. Kiralanan mülkte herhangi bir kusurun ortaya çıkması da farklı bir yükümlülük doğurur. Sorunun kiracıya zarar vermesi durumunda gerekli işlemlerin ev sahibi tarafından yaptırılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hangikredi.com

Kiracı apartmanda hangi masrafları karşılar?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Çatıdan su akıyor ne yapmalıyım?

Çatı onarım veya mantolama talebinizi ilettiğiniz halde GK hiç toplanmıyorsa zarar gören kişi çatının akıp akmadığı, acilen onarılması gerekip gerekmediği ve/veya mantolama işinin acil ve zorunlu bir iş olup olmadığı konularında mahkemeye başvurarak delil tespiti yaptırmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çatıyı kim yapar?

MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'

KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çatı katı bağımsız bölüm olur mu?

Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: catider.org.tr

Çatı piyesi yüzde kaç?

8.15.4.1. Çatı arası piyesi yapılabilmesi için mahya yüksekliği %45 eğime göre 3.50 metrenin altında kaldığı durumlarda mahya yüksekliği 3.50 metreye çıkarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sehzadeler.bel.tr

Çatı piyesi emsale girer mi?

Çatı arası piyesler, ait olduğu bağımsız birimin oturum alanı sınırını aşmamak kaydı ile yapılabilir. Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bolu.bel.tr

Dublex çatı yükseltme yasal mı?

Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: terasustukapama.org

Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?

Site yönetimi konusunda kulaktan dolma bilgilerden dolayı site yöneticisinin hiçbir ücret ödemediği düşüncesi hakimdir. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Zira yöneticiler mutat gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör giderlerine katılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 2myonetim.com.tr

Apartman yöneticisi ne kadar maaş alır?

Apartman / Site Müdürü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Apartman / Site Müdürü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.900 TL civarındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eleman.net

Apartman ortak giderleri kiracıya mı ev sahibine mi?

Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir. Ana gayrimenkulün ve kiracının ikamet ettiği bağımsız bölümün kendine ait masraflar kat malikine aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekositem.com.tr

1 kat ısı yalıtımı ortak gider midir?

Bina ısı yalıtımı ortak gider kapsamında yer almaktadır. Dolayısıyla zemin kat veyahut en üst kat olması önemli değildir. Aksine bir anlaşma yapılmadığı sürece zemin kat ısı yalıtımı da ortak giderler arasındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Apartman yöneticisi gelir ve giderleri tabloya asmak zorunda mı?

Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çatı ile ilgili şikayetler nereye yapılır?

Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: protesisat.org

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT