Kolonlar, binaların taşıyıcı sistemlerinde önemli bir rol oynar ve yükleri yerçekimi yönünde aktararak binanın sağlam durmasını sağlar. Kolonların doğru şekilde tasarlanması ve uygulanması, yapıların güvenli ve dayanıklı olması için büyük önem taşır.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Taşıyıcı özelliği bulunan kolon ve perde kullanım yerleri açısından farklılık gösterebilmektedir. Kolonlar genelde 40cm x 40cm veya 30cm x 60cm gibi kare orana sahiptir. Yani en/boy oranı genelde 1/1, 1/2 civarındadır. Perdede ise bir kenar diğerinin 7-8-10 katı olur. 25cm x 200cm gibi.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
İnşaat ve deprem bilimi, genel hayat tecrübeleri bu neticenin gerçekleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
İlgili 26 soru bulundu
Kolonlar, binaların taşıyıcı sistemlerinde önemli bir rol oynar ve yükleri yerçekimi yönünde aktararak binanın sağlam durmasını sağlar. Kolonların doğru şekilde tasarlanması ve uygulanması, yapıların güvenli ve dayanıklı olması için büyük önem taşır.
Boyuna donatılar hep üst kat için filiz olacak şekilde üretilir. Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur. Dairesel kolonlarda en az donatı 6Ø14 tür.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Büyük kolonların yanında durmaya çalışın. Raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın. Anonsları dinleyin.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Kolonu kesilen binada can kaybı yaşandığı taktirde biliçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçu oluşmaktadır. Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.
Taş evlerde duvar kalınlıkları genelde 50 veya 60 cm arasında değişmektedir. Katlı yapılarda beton kolonlar veya taş kolanlar tercih edilir.. Taş evlerin genel özelliği çok güçlü ve doğaya tam uyumlu yapılardır bu nedenle doğru yapılmış bir ev 300 yıl dayanabilmektedir.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
Yapıların bütün ağırlığı kolonlar tarafından taşındığı için binanın büyüklüğüne ve ağırlığına göre bina taşıyıcı sistemde yeter sayıda kolon bulunmalıdır. Binalarda yapılan deprem testi çalışmalarında özellikle kolon sayıları ve kolon dayanımları yetersiz binalar deprem riski olduğu görülmektedir.
Yatakhanelerin içinde kolon oluyor da mimari gereği tavanda kiriş neden olmuyor.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Banyo ve tuvalet küçük olduğu için güvenlidir ve orada kalınması daha doğru olur. Bulunduğunuz mahalleden uzaklaşmak şehir dışına çıkmak için arabanızı kullanmayınız. Çünkü bu tür çok sayıda araba olduğu için trafik sıkışıklığı olur.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Deprem yönet- meliğine göre kolon kenarı 25 cm den daha küçük olamaz.
Betonarmede yada baska bir sistemde iki dusey eleman(kolon) arasi bu kadar metre olmali diye birsey soyleyemeyiz. Boyle soyleyenler varsada itibar etmeyiniz. Iki kolon arasi yeri gelir 15 metre olur, yeri gelir 3 metre...
Kolonlar belirli aks üzerinde ilerlemelidir. Yani çerçeve oluşturmalıdır. Kolonlar çerçeveleri oluştururken mekanların dizilimine engel olmamalıdır. Binanın kısa yönünde deprem kuvvetini karşılayacak kenar, ataleti daha fazla olan kenar olmalıdır.
168.000 TL beton için para harcanır. Demirin tonu bugün itibariyle KDV ve nakliye dahil 21.000 TL'dir. 100 metrekare inşaata ortalama 5 ton demir gider.
100 m2 ye ne kadar demir gider? 100 metrekare bir dairenin metrekaresine yaklaşık 35-45 kg arası donatı gitmektedir. Metrekare başına düşen donatı miktarı deprem bölgesine ve yapı sistemine bağlıdır. Bu değerler yaklaşık değerlerdir.
sorununuzun cevabını yazmadan önce belirtmem gerekiyor kolonlarda 12 lik boyuna donatı kullanamazsınız. Kolonlarda düşey donatılar eğilme ve normal kuvvet etkisi için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri