Nevevî bu eserinde, bir insanın hayatı boyunca karşılaşacağı çeşitli durumlar ve yapacağı ibadetlerle ilgili olarak topladığı dua ve zikirleri konularına göre on dokuz bölüm, 356 bab halinde sıralamış, ayrıca eserin sonuna genel dualarla ilgili otuz kadar hadis ilâve etmiştir.
1. Zikirler, anmalar, hatırlamalar. 2. Allah'ın isimlerini ve belli duâları okumak sûretiyle yapılan zikirler: Mısrî'ye vücûb imkân bir oldu kamu a'yan / Tâat ile ezkârım yağmâdır alan alsın (Niyâzî-i Mısrî).
İmâm Nevevî'nin namaz, oruç, evlilik, yolculuk vb. durumlarda yapılacak zikir ve duaları sahih hadis kaynaklarından derleyip bir araya getirdiği eseri el-Ezkâr, Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kandemir'in tercüme ve şerhiyle çıktı.
Evrâd ü ezkâr: Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan âyet, salevât, zikir ve duâlar.
El-Ezkar (2 Cilt Takım) (Deri Ciltli)
İlgili 40 soru bulundu
Vird kelimesinin çoğulu olan evrâd; Allah'a yaklaşmak için belirli zamanlarda ve belli miktarda yapılan nafile ibadet, dua ve zikri ifade eden bir tasavvuf terimidir.
Evrad ü ezkar, Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan ayet, salevat, zikir ve dualar demektir.
Bu mecmua genel olarak Hz. Peygamber (A.S)'ın tavsiye ettiği duâlar, Kuran-ı Kerim ayetleri, Hz. Mevlânâ'nın duâları ve Esmâ-ı Hüsnâ'yı ihtiva etmektedir ki bu da “isteyen herkes tarafından okunabilir”, izlenimi vermekteyse de öyle değildir. Mevlevîlik bir “tarîkat”dır.
Ezkar ve Deavat Külliyatı ve Dua İlmihali (1. Cilt) (Ahmet Mahmut Ünlü) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Abdestsiz zikir ve evradı okumak ayrı bir şeydir, onların içinde bulunduğu bir yazıya dokunmak ayrı bir şeydir. Abdestsiz namaz kılınmaz, fakat Kur'an okunabilir. Sadece Razzak ismi değil, Fatiha suresinden Nas suresine kadar bütün Kur'an'ı abdestsiz okumak caizdir. Caiz olmayan şey, Kur'an'a abdestsiz dokunmaktır.
"Kim bu evrâdı okursa, Allah Teala ona nûr, hikmet ve yakîn ihsan eder. Sihirden, hasetten, nazardan korur; onun bütün sıkıntı ve üzüntülerini giderir. Ona izzet kapısı açılır."
Büyük Alim ve Mutasavvıf, Şeyh Mehmed Zahid Kotku K.S. Hazretleri'nin telif ettiği eşsiz eseri 'Evrad-ı Şerif' dijital ortamda yeniden hazırlandı.
evrâd-ı kudsiye, bahâeddin şah-ı nakşibend hazretlerinin peygamber efendimiz'in (asm) mânevî rûhâniyetinden mânâ âleminde ders aldığı kuvvetli ve tesirli bir duâ metnidir. bedîüzzaman hazretleri kimi zaman “evrâd-ı kudsiye”, kimi zaman da “evrâd-ı bahâiye” nâmıyla andığı bu duâ metni için, “şâh-ı nakşıbend'in kudsî bir ...
Evrâd kitaplarında yer alan sûre ve âyetler daha çok Allah'ın isim ve sıfatlarıyla ilgili âyetler ve "rabbenâ", "Allāhümme" gibi ifadelerle başlayan metinlerdir. Salavat kısmında ise Hz. Peygamber'in özelliklerini sıralayan cümleler ve onun tavsiye ettiği dualar yer alır.
Nakşibendi yolunun büyükleri kalp virdini başarıyla tamamlayan kimseye Letaif virdi vermektedirler. Bu zikir de “Allah” ism-i şerifi ile yapılır. 23 bin ile başlar, 101 bine kadar devam eder. Bu zikrin çekiliş vaktini mürşid belirler ve seyrini kendisi takip eder. Letâif virdi, altı latife üzerinde çekilir.
Nakşibendilik'te vird
Vird, kişiye özel verilen zikir dersidir. 24 saat içinde bir defa yapılır. En azı 5000 defa kalp üzerinde Allah adı zikredilir. 21.000'den sonrası 101.000'e kadar "letaif zikri"adı verilir. Bundan sonra da nefiy ve ispat (kelime-i tevhid zikri) adıyla zikir yapılır.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Evrâd-ı Kudsiyye Kur'ânı Kerim'den âyetler, Peygamber Efendimizden Hadis-i şerifler ve Peygamberimize salâtü selâm ile süslenmiştir. Evrâd-ı Kudsiyye, her sıkıntıya karşı, her ihtiyaç her hacet için okunabileceği gibi, hastalıktan şifâ bulmak için de okunur.
İsim bizzat Bediüzzaman Hazretleri tarafından verilmiştir ve muhtevayı teşkil eden hizipler ve münâcâtlar Üstadın her gün baştan sona kendisinin bizzat okuduğu ve talebelerine de okumalarını tavsiye, hatta vasiyet ettiği parçalardır.
Muzaffer Efendi Hazretleri Ziynetü'l Kulûb adlı eserinde buyuruyorlar ki : "EVRÂD" lugatde "VİRD"in çoğulu olup, "VİRD"ler yani her zaman tekrar edilen ve belirli zamanlarda okunması vazîfe bilinen duâlar anlamına gelmekdedir.
Onun için hayız ve nifas olan kadının namaz kılması, oruç tutması, Kur'an okuması veya Kuran'a yapışması caiz olmaz. "Hayız halindeki bir kadın Kur'an okumak niyetiyle Kur'an-ı Kerim'den bir ayet dahi olsa okuyamaz!
Vird: Kur'ân-ı Kerîm'den hergün okunmak üzere ayrılan kısım; belli vakitlerde düzenli olarak okunan âyet, salavat ve duâlar. Mürîdin hergün tekrarladığı ders. Dile dolanıp hergün söylenen söz anlamlarına gelmektedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri