Apartmanda Mangal Yakmak Yasak Mıdır? İlk olarak, balkonda mangal gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır.
Komşuluk hukukunun yanında balkonda mangal yakmanın sonuçları Türk Ceza Kanunu'na göre de suç teşkil edebilecektir. Zira balkon gibi, site gibi alanlarda ateş yakmanın olumsuz neticeleri kitleleri etkileyebilir.
PİKNİK VE MESİRE ALANLARI DIŞINDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDI
Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Apartmanda mangal yakmak gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.
Kanunun 74 sayılı maddesi ve 5442. İl İdaresi Kanunu'nda belirtilen 9. ile 66. maddeler paralelinde ormanlarda piknik, mangal, semaver ve ateş yakılması yasaklanmıştı. Geçmiş yasakların kaldırılmasıyla bugün ormanlara giriş ya da ateş yakmaya yönelik herhangi bir yasak bulunmuyor.
Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Neticede, bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
Komşusunun mangal yakmasından rahatsız olanların mangal yakan komşuyu apartman ya da site yönetimine şikayet yolu ile bildirmesi gerekmektedir. Yönetim, söz konusu kimseyi uyarmalıdır.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
Taş ızgaranız sıcak haldeyken kuru bir bezle ya da kağıt havlu yardımıyla üzerini siliniz. Eğer bu temizlik işlemi size yeterli gelmediyse soğuk olan taş ızgaranızı sıcak suyun içine atınız ve yağların çözünmesi için bir müddet bekleyiniz. Daha sonra pişirme taşınızı karbonat ve bir sünger yardımıyla ovalayınız.
Elektrostatik Filtre teknolojisi sayesinde ızgara yaparken ortaya çıkan duman, koku ve yağı tamamıyla filtre eder. Çıkış havasını tamamıyla bu tür kirleticilerden arındırır ve yerleşke alanlarında özgürce mangal yapmanıza imkan tanır.
Barbekü; kökeni fransızca dilinden gelmektedir. Açık alanda mangal kullanılarak et ve deniz ürünlerini pişirme.
Kat malikleri kurulunda mangal kararı
İlk ihtimal: Kat malikleri kurulunda mangal yakılmasına dair bir yasaklama kararı alınmışsa, kat malikleri sitede mangal yakamaz. İkinci ihtimal: Kat malikleri kurulunda alınan kararla mangal yakılması tamamen serbest bırakılmışsa, kat malikleri dilediği yerde mangal yakabilir.
Mangal yakma işleminin en önemli adımı kömürün doğru yakılması. Bunun için en iyi seçenek kağıt ve ince çıralar kullanmak. Mangal tabanına kağıtları ve uçları bir araya gelecek şekilde ince kuru çıra ya da ağaç parçalarını koyup iyice tutuşmasını sağlayın. Oluşan ateşin üzerine kömürleri yerleştirin ama hızla değil.
Apartmanda rahatsız eden veya şikayette bulunmak istediğimiz daireyi üç yere şikayet edebiliriz. Buralar ; Sulh Ceza Mahkemesi , belediye ve kolluk güçleridir. Apartman sorun ve problemlerimiz de sorunun uygunluğuna göre bu üç yere başvuruda bulunabiliriz.
Alınan karara göre İstanbul İl sınırları dahilinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest.
ALO174 Gıda Hattı tüketicinin gıda güvenilirliğini ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla 14 Şubat 2009' da faaliyete geçmiştir.
garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır. aralarından veya dışarıdan bir veya birkaç kişiyi yönetici olarak tayin edebilirler.
2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 inci maddesinin (c) bendinde; "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır." denilmekte ve aynı Kanunun 20 nci maddesinin (l) bendi gereğince "anız yakanlara her dekar için 20 YTL idari para cezası verilir.
Kanun, bağımsız bölümlerin mülkiyet hakları, ortak yerlerin kullanımı, yönetim planı, kat maliklerinin hakları, yükümlülükleri ve benzeri konuları kapsar. Her kat malikinin, kendi bağımsız bölümü üzerinde tek başına mülkiyet hakkına sahip olmasını ve ortak yerleri ise arsa payı oranında kullanmasını esas alır.
Aydın Valiliği'nin 2023/1 sayılı “Orman Yangınlarının Önleyici Tedbirler” konulu komisyon kararı çerçevesinde yasaklama kararlarına uymayan (girilmesi yasaklanan ormanlık alanlara girdiği, mangal yakarak piknik yaptığı tespit edilen) 29 kişiye 37 bin 555 TL idari yaptırım kararı uygulandı.
Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor. Devletin güvenliğine karşı kurulmuş örgüt faaliyeti çerçevesinde ormanları yakma suçuna, müebbet hapis ve 20 bin günden 25 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.
Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek yasaktır. Ve belirtilen fiilleri işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri