Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
Görüldüğü gibi el-Mes'ûdî, Binbir Gece Masalları'nın temelinde Hezâr Efsane'nin bulunduğunu ve dolayısıyla bu masalların Hint-Fars kökenli olduğunu kabul etmektedir.
Binbir Gece Masalları'nın menşei, yazarı ve ne zaman yazıldığı öteden beri konu ile uğraşan alimleri meşgul etmiş, fakat henüz kesin bir sonuca varılamamıştır. Bu masal külliyatının menşeinin Hint, ran veya Arap olduğu hakkında çeşitli görüşler bulunmaktadır.
Yayına hazırlayıp taktim ettiğimiz kitap, İran Masalları kategorisinde kabul edilen, yazarı/derleyeni bilinmeyen anonim bir eserdir.
Binbir Gece Masalları'nın yasaklanması daha önce de Mısır gündeminin başköşesine serilmiştir. Mısır ahlak polisi genel ahlakı bozucu hikâye ve sözler içerdiği gerekçesiyle kitabı 1985'te yasaklamıştı.
İlgili 37 soru bulundu
Arap masallarında Arap kültüründen ve Arap halkının yaşamından kesitler yer almaktadır. İyi, kötü, haklı haksız kavramlarının işlendiği masallar, halkın adalet istediğinin somut bir yansımasıdır. Masallar hayal ürünüdür ve olağanüstü nitelikler taşıyabilir.
Masallar bu uyarıyla başlar ve buna inanan sayısı hiç de az değildir. İnanışa göre masalları okumayı bitiren kişi ölecektir ya da diğer bir deyişle hiçbir ölümlü masalları bitiremeyecektir. Aslında buna bir hurafe olarak değil de edebi yönden yaklaşırsak çok da yanlış bir düşünce olmadığını görebiliriz.
Dilimizde de meşhur olmuş tâcir ve ifritler, hamal ve üç hanım, kambur, Alâeddin'in sihirli lambası, Ali Baba ile kırk harâmiler, gemici Sindbâd ve maceraları bunlardandır.
Şehrâzâd, efsanevî Fars prensesi ve Binbir Gece Masalları'nın anlatıcısıdır.
sonunda şah şehriyar şehrazat'ın kendisini gerçekten sevdiğini inananır ve şehrazat'ın kardeşi dünyazat ile kendi kardeşi şehzaman'ı evlendirir ve masal biter. masal içinde masal tekniğiyle anlatılan binbir gece masalları, islamiyetin hakim olduğu ülkelere has fantastik öğeleri barındırır.
Binbir Gece Masalları Şehrazat'ın Şehriyar'a aktarmak istediği adalet, aşk, haksızlıkların önlenmesi, aile hayatı ve kahramanlıklar temalı hikayelerden oluşur. Şehrazat her gece anlattığı bu hikayeler ile hükümdarı Şehriyar'ın daha iyi bir insan olması için uğraşır.
DÜĞÜN, KONSER VE BENZERİ ETKİNLİKLERDE KULLANILIYORDU. İstanbul Boğazı'nda fotoğrafı en çok çekilen yapılar arasında yer alan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı, “Binbir Gece” gibi popüler dizilere de ev sahipliği yapmış. Yalı şimdilerde düğün, konser ve benzeri etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Binbir Gece Masalları (8 Kitap Takım )
TERCÜME-İ ELF LEYLE VE LEYLE (NAZÎF)
Ahmed Nazîf'in eseri, bütün “gece”leri içerdiği için Binbir Gece Hikâyeleri'nin Türkçeye ilk tam tercümesi olarak tanımlanmaktadır.
Şehrazat, diğer adı ile Binbir Gece Masalları
Eşi tarafından aldatılan Şehriyar her gece bir başka kadın ile birlikte olup sabahına onu öldürür. Vezirin kızı Şehrazat bu kötü gidişata bir son vermek ister ve Şehriyar'ın eşi olmaya aday olur. Vezir kızını bu sevdadan vazgeçirmek için uğraşsa da başarılı olamaz.
Binbir Gece, TMC imzalı, ilk bölümü 7 Kasım 2006 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Kudret Sabancı'nın yaptığı, Kanal D'de yayımlanan, dram türündeki Türk yapımı televizyon dizisi. 3 sezondan oluşan dizi, 12 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan 90. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.
Öz. Öz: Binbir gece masalları 1001 gece devam ettiğine inanılan, hikâye içinde hikâye anlatım tekniği ile bir çerçeve hikâye içinde 264 hikâyeden oluşan bir masal antolojisidir.
Binbir Gece Masalları: Dünya Çocuk Klasikleri (7-12 Yaş)
Müsâmeretnâme (Osmanlıca: مسامرتنامه), Emin Nihat Bey tarafından yazılmış ve Türk hikâyeciliğinin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen eserdir.
Grimm Masalları (Almanca: Kinder- und Hausmärchen), Grimm Kardeşler tarafından yazılan masal külliyatı. İlk baskısı 1812 yılında Almanca olarak kaleme alınmıştır. Eserde dünyaca ünlü pek çok masal yer alır.
Hayvan masallarının en sık karşılaşılan karakterlerinden biri olan tilkiden yola çıkılarak, masal üstadı Ezop'tan günümüze hayvan masallarında görülen “kuyruksuz tilki karakteri” ve “tilkinin kuyruğunu kaybetmesi” motifinin Türk dünyasındaki izi takip edilmiş; bu iz bizleri Anadolu, Moldova, İran ve hatta Ermenistan ...
Masalların son halinde anlatıcı rolündeki Şehrazad'ın öykülere 14'üncü yüzyılda eklendiği düşünülür. Binbir Gece Masalları, Doğu'nun bütün renklerini ve motiflerini taşır. Dönemin sosyal yaşantısı, kültürü, insanları masallarda canlı bir şekilde aktarılır.
Oğlu Lösemi hastası olan ve hastalığının tedavisi için yüklü miktarda paraya ihtiyacı olan bir annenin yaşadığı ikilemi anlatan Binbir Gece, fedakarlık ve aşk arasında kalan Şehrazat'ın öyküsünü ekranlara taşıyor.
Örneğin Binbir Gece Masalları'ndaki “1001” sayısı bir palindrom sayıdır. Palindrom sayılar, palindrom kelimelere göre daha karmaşıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri