Maliye Bakanlığı, milyonlarca serbest meslek erbabının binek türü otomobil alımlarına ilişkin KDV yi indirim konusu yaptırmamaktadır.
Bu mükelleflerin binek otomobilinin alış belgesinde gösterilen KDV, ait olduğu takvim yılı aşılmamak kaydıyla, ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde, bu araçların fiilen faaliyette kullanılmaya başlanılıp başlanılmadığına bakılmaksızın indirilebilecektir.
Binek araçlara ait KDV indiriminin kabulü için KDVK'daki düzenleme, binek araçların işletmeye ait olması gerektiği yönündedir. Ayrıca faaliyetleri kısmen veya tamamen otomobillerin kiralanması veya işletilmesi olan mükellefler, binek otomobil alımındaki KDV'yi indirebilecektir.
g) 2023 yılında satın alınan binek oto için amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL (GVK Md. 40/7, 68/4).
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler, 22/3/2019 tarihinden sonra alım-satıma konu etmek üzere satın aldıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV'yi indirebilirler.
Kararın (b) bendindeki yüzde 1 KDV oranında bir değişiklik yapılmamıştır. Buna göre 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren sıfır (kullanılmamış) binek otomobil satışlarında KDV oranı %20 dir. Binek otomobilin “kullanılmış” sayılabilmesi için özel tüketim vergisine tabi olmaması gereklidir.
Şahıs şirketi üzerine araç almak firmaların önemli giderleri arasında yer alan vergilendirme konusunda avantaj sağlar. Ancak bu noktada aracın binek, ticari, sıfır veya ikinci el olması vergi indiriminde değişiklikleri beraberinde getirir. Şahıs şirketi araç alımı işlemlerinde KDV gider olarak gösterilemez.
Buna göre, Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter gibi (4+1) araçlar 21.07.2005 tarihinden itibaren binek otomobil sınıfına dahil edildiğinden, bu araçların alımında ödenen KDV, Kanun'un 30/b maddesine göre indirim konusu yapılamayacaktır.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
Normal şartlarda %18 KDV ödenirken engelli indiriminden faydalandığından bu oran %15'lere kadar düşer. KDV ve ÖTV ile yapılan ayrı ayrı indirimler, satın almak istediğin aracın satış fiyatı yaklaşık olarak %30-32 arasında değişir.
KDV Kanununun 30/d maddesi uyarınca, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen (kanunen kabul edilmeyen) giderler dolayısıyla ödenen KDV indirim konusu yapılamamaktadır.
Satış işlemi için fatura kesmelisiniz. Fatura kestiğiniz satış 5.000 TL üzerindeyse BS formunda bildireceksiniz. Satış işlemi Noter'de gerçekleştiği için tevsik zorunluluğunuz yok. Ancak fatura kestiğiniz için vergi dairesi tahsilatı tevsik edici belgelerle belgelendirmenizi isteyebilir.(8.000 Üzeri)
Vito Panelvan | Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar.
01.04.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre ; – %18 KDV oranı uygulanarak satın araçlar satılırken %18 KDV'ye tabi tutularak satışa konu edilecektir. – Özel matrah uygulanmak suretiyle satılan araçların tesliminde ise özel matraha yani brüt kâra; KDV %1 yerine %18 uygulanacaktır.
yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Araç KDV ücreti, aracın ÖTV'si hesaplandıktan sonra ÖTV'li tutar üzerinden yapılır. Araçlarda KDV oranı %18'di. Ancak 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete'de açıklanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre %18 olan KDV %20 olarak güncellendi.
KDV İndirimi Ne Zaman Bitiyor? 2023 yılında tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi sabit oranlı katma değer vergisi uygulaması yapılmakta olduğundan mevcut durumda bir KDV indirimi söz konusu değildir.
Şirket aracı kiralayarak sermayenizi şirket aracına değil işinize yatırabilir ve vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Fakat şirket üzerine araç almak, şirket araç satarken şirketin vergi ödemesine sebep olur, şirket aracı için operasyonel giderlerin üstlenilmesine neden olur ve bu da şirket kârlılığını düşürür.
Motor silindir hacmi ile araç satış bedeline bakılmaksızın KDV oranı, tüm araçlar için %18 olmaktadır.
Resmî Gazete'de son yayınlanan düzenlemeyle otomobillere uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Yeni KDV oranları, 10 Temmuz 2023 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı.
7 Temmuz tarihinde yayımlanan ve bugün (10 Temmuz 2023 tarihinde) yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 8 olan indirimli oran yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20'ye yükseltildi.
3)Oto alım-satımı yapanlar alışlarda ödedikleri KDV'yi indirim konusu yapamazlar.
Evet, şirketiniz bünyesindeki araçlara ait benzin harcamalarını gider olarak gösterebilirsiniz. Özellikle aktif araç ve akaryakıt kullanımınız olması durumunda, binek araç KDV oranı, binek araç ve akaryakıt giderlerini vergiden düşebilir miyim sorusunu soruyorsanız, cevabı EVET.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri