Bitlis'teki yoğun kar yağışlarının sebepleri Akdeniz'den Bitlis'e ilerleyen bölge boyunca nemi engelleyecek yükseltinin bulunmaması, Bitlis'in güneybatısı boyunca uzanan bir vadinin yağışların şehir üzerinde kanalize olmasını sağlaması ve son olarak da Bitlis'in gerçekten çok yüksek olması olarak sayılabilir.
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Kayak merkezleri arasında en fazla kar kalınlığı, 246 santimetreyle Hakkari'de kaydedildi. 2. sırada Palandöken yer alırken, 3. sırada Kartalkaya, 4. sırada ise Erzincan Ergan kayak merkezi yer aldı.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'de 2023-2024 kışı, genel olarak yağışlı ve soğuk geçecek. Özellikle kasım ayının ortalarından itibaren yağışların artması ve hava sıcaklıklarının düşmesi bekleniyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) tahminlerine göre, 2023-2024 kışı, Kuzey Yarımküre'de ortalamanın üzerinde yağışlı geçecek.
Türkiye'de son 32 yılda en yoğun kar yağışı 1976 yılı Şubat ayında düştü ve aynı tarihte Bitlis'te 3 metre 41 santim kar kalınlığı ölçüldü.
Ortalama insan boyu erkeklerde 1,8 (180 cm) kadınlarda 1,6 (160 cm) santimetre olarak kabul ediliyor. Verilere göre, en yüksek kar kalınlığı 135 santimetreyle Bolu'da bulunan Kartalkaya Kayak Merkezinde ölçüldü.
Bitlis'in doğusunda Bitlis fay hattı bulunuyor. Bitlis'in üzerinde güney batı yönüne doğru Muş'a uzanan Kavakbaşı fayı bulunuyor. Bitlis ve Muş, iki koridorun başları olmak üzere depresyon oluşturuyor. Ayrıca Muş'un ve Bitlis'in kuzeybatısında ters fayların ürettiği bindirmeler ve lokasyonlar mevcut.
1- Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Bitlis'in genel olarak yüzölçümü 6.707 km2 dir. Bu rakama Van Gölü'nün Bitlis ili sınırları içerisinde kalan 1.876 km2 lik kısmı ve diğer göl yüzeyleri de dahil edildiğinde ilin yüzölçümü 8.645 km2 olmaktadır.
Kışın yağan karlar bahar aylarında erir, su olur. Akarsulara ve yeraltı sularına karışır.
Bitlis'e mevsimin ilk karı yağdı: Kar kalınlığı 30 santimetreyi buldu! Bitlis'e mevsimin ilk karı yağdı: Kar kalınlığı 30 santimetreyi buldu! By Halk TVFacebook.
Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Palandöken'in zirve noktası olarak bilinen Ejder Tepesi'ne de mevsimin ilk karı yağdı.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı. Bu kış ilk kar yağışının 9 Aralık 2021'de başladığı Bitlis'te Mart ayı ile birlikte yağan kar miktarı 9 metreye yaklaştı. Bitlis'te kar kalınlığı son kar yağışının ardından 8 metre 37 santimetre olarak ölçüldü.
Ocak ayında Japonya sıcaklıkların yaklaşık 10 °C'ye düşmesi ve ülkenin birçok kesiminde kar yağışı görülmesiyle nispeten soğuk bir kaçamak noktası olacaktır.
Çelik konstrüksiyonda kar yükünü belirleyen standart TS 498'dir. Buna göre 1 m³ normal kar yaklaşık 250 kg gelirken dört gün önce Isparta'ya yağdığı gibi sulu kar ağırlığı 500 kg'a kadar çıkabilmektedir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre; hava sıcaklığının sıfırın altında 17.2 derece ölçüldüğü Bolu, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.
İşte bu nedenle 1992 Ocak ayı, ülkemizin meteoroloji tarihinde özel bir önem taşıyor. Ve “Son 45 yılın en soğuk kışı” unvanını taşıyan 1992 kışının baş rollerinde elbette ki ocak ayı da yer alıyor. 1929'da Tuna Nehri Dondu! Tarihte biraz daha eskilere gidersek, 1929'un meşhur kışına rastlarız.
Bir La Nina yılı boyunca, kış sıcaklıkları Güney'de normalden daha sıcak ve Kuzey'de normalden daha soğuktur. La Nina ayrıca daha şiddetli bir kasırga mevsimine de yol açabilir. La Nina sırasında, Pasifik kıyılarındaki sular daha soğuktur ve normalden daha fazla besin içerir.
La Niña," Pasifik Okyanusu'ndaki deniz yüzeyi sıcaklıklarının normalden daha soğuk olduğu ve tipik olarak ortalama meteorolojik koşulların değiştiği bir iklim olayıdır.
İstanbul. Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen El Nino hava olayı, öncelikle okyanuslara kıyısı olan bölgelerde, ardından dünya genelinde sıcaklık artışına neden olurken bunun tersi şeklinde nitelendirilebilecek La Nina, dünya için daha soğuk hava koşulları anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri