BIOS, bu görevleri yerine getirebilmesi için bir saat ve ayarlarını korumak için bir CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) piline ihtiyaç duyar. Eğer BIOS pili bitmiş veya işlevini yitirmişse, bilgisayarın performansında ve işlevselliğinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.
BIOS pili sadece ayarların hafızada tutulmasını sağlar. BIOS pili olmadan PC açılır.
BIOS ayarların kaydedilmez ve sistem saatin sürekli sıfırlanır.
Eğer BIOS pili çalışmıyorsa, bu, sistem ayarlarının her başlatıldığında sıfırlanacağı anlamına gelir. Bu durum, donanım ayarlarını, önyükleme sıralamasını ve diğer kritik sistem konfigürasyonlarını etkileyebilir. Bu tür bir arıza, üretkenliğe zarar vererek, zaman kaybına ve potansiyel olarak veri kaybına yol açabilir.
Bilgisayarı açtığınızda saat ve tarih ayarlarında bozulmalar olduğunu görebilirsiniz. BIOS pili üzerinde saklanan bu veriler, pilin ömrünün artık tükenmeye başladığının sinyallerinden birisidir. Bilgisayar açıkken var olan ayarlar sıfırlanır. Bazı durumlarda bilgisayarın açılmaması söz konusu olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
“Bios pili ne kadar zamanda biter?” sorusunun da yanıtı olan bu uzun kullanım ömrü 2 yıl ila 5 yıl arasında değişir.
BIOS pili değiştirildiğinde, bilgisayarınızın tarih/saat ayarları ve bazı özel ayarları sıfırlanabilir. Bu da, işletim sisteminin düzgün çalışmamasına veya başlatma sorunlarına neden olabilir. Yedekleme yapmak için, BIOS ayarlarınızı not alabilir veya bir USB sürücü veya harici bir depolama cihazına kaydedebilirsiniz.
Mesela BIOS üzerinden RAM'lere veya işlemciye OC yaptınız diyelim, ayarları kaydedip çıkıyorsunuz. Yaptığınız ayarlar hatalı olursa sistem açılmaz. O değişiklikleri sıfırlamak için BIOS pili çıkarılır. Tekrar takıldığında fabrika ayarlarına döner.
BIOS pili ters takılı onu düzeltin hemen anakarta zarar verir.
BIOS Pili Değiştirme: Temel Bilgiler
Zaman içinde, BIOS pilinin ömrü tükenir ve değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu işlemi gerçekleştirmeden önce bazı temel bilgileri anlamak önemlidir. İlk olarak, bilgisayarınızın marka ve modeline bağlı olarak BIOS pilinin türü değişebilir.
BIOS pili bilgisayarların içinde bulunduğu sistemin saatini, tarihini ve sahip olduğu donanıma ait bazı bilgileri depolama işlevi görür. Küçük bir yapıya sahip olan bu BIOS pili normal piller gibi bilgisayarın çalışması için kullanılan bir pil değildir.
Anakart üzerinde genellikle yuvarlak bir pil olarak bulunur.
CMOS pilin şarjı bittiyse bilgisayar kapatıldığında BIOS ayarları kaybolur. Bilgisayarı gücü açıkken saat ve tarihi sıfırlamanız istenir. Bazen BIOS ayarlarının kaybolması bilgisayarın işletim sistemini yüklemesini engelleyebilir.
Bios pilleri sadece bios'un ayarlarını hafızada tutmak için kullanılır. Bu yüzdende çok uzun süreler boyunca kullanılabilir. Bios pilleri şarj olmayan pillerdir.
Her anakartta aynı olmayabilir. Ama genel olarak kullanılan pil CR2032. Üstündeki kodu kontrol edip almanda fayda var.
Pilin doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olun. 6. **Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın:** Yeni pil takıldıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ayarlarınızın sıfırlandığını kontrol edin. Gerekirse, saat, tarih ve diğer temel ayarları yeniden yapılandırın.
Anakartındaki pil 2032 ise gidip herhangi bir 2032 pil almalısın.
Bios (CMOS) pilini çıkararak sıfırlamak
Kasa içinde ki anakartın (büyük levha) üzerinde ki pili (genelde alt tarafta olur. Yuvarlaktır ve saat piline benzer) kenarında ki metali çekerek çıkarın. Birkaç dakika bekleyip tekrar takın. Böylece CMOS sıfırlanmış olur.
Fabrika ayarları dediğiniz, bios içindeki default ayarlardır. Bu ayarlara getirmek ile sistem zarar görmez, overclock yapanlar ise ayarlarını tekrar eski ayarlarına manuel olarak getirirler ki aynı performans için bu da sizin yapmadığınız bir işlem olduğundan bir sorun teşkil etmez. Hayır sistem zarar görmez .
BIOS, sistem kartına bağlı CMOS pilini tekrar yerleştirerek fabrika varsayılanlarına sıfırlanabilir.
Bazı durumlarda temiz yükleme cihazınızın performansını, güvenliğini, gözatma deneyimini ve pil ömrünü iyileştirebilir. Bilgisayarınızı sıfırlamak için Başlat > Ayarlar > Sistem > Kurtarma seçeneğine gidin. Bu bilgisayarı sıfırla öğesinin yanındaki Bilgisayarı sıfırla öğesini seçin.
BIOS pilinin bitmesi durumunda, bilgisayarın BIOS ayarları varsayılan fabrika ayarlarına döner.
BIOS dosyasını bir USB diske kopyalayın, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ardından BIOS veya UEFI ekranına girin. Burada BIOS update seçeneğini seçin, USB diskteki BIOS dosyasını seçin ve BIOS'u son sürüme güncelleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri