Kişinin ruh halinde çarpıcı değişikliklere yol açan yükselme ve alçalma dönemleri, depresif ve manik 'ataklar' olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler depresyona ya da maniye daha yatkın olurken bazı kişilerde belirtiler, iki uç duygu durum arasında gidip gelme (karma epizot) şeklinde olabilmektedir.
Bu süreç, hastalığın alevlenmesi açısından en riskli dönem olarak kabul edilir. Bipolar tanısı almış kişilerin yaklaşık olarak %25'i ilkbaharın son günleri ile yazın ilk günleri arasında kötüleşir ve dürtüsellik artışı, öfke patlamaları, saldırganlık yönelimi ve intihar eğiliminde artış gibi davranışlar sergiler.
Bipolar bozukluk diğer bir adıyla manik-depresif bozukluk kişinin ruh hali, enerjisi, konsantrasyonu ve günlük yapılan aktivitelerini yerine getirme becerisini etkileyen bir psikolojik-psikiyatrik bir rahatsızlıktır.
Bipolar Bozukluk Riskini Arttıran Faktörler
Bipolar bozukluğu olan ebeveyn veya kardeş gibi birinci derece bir akrabaya sahip olmak. Sevilen birinin ölümü veya başka bir travmatik olay gibi yüksek stres dönemleri. Uyuşturucu veya alkolün kötüye kullanımı
Şiddetli manik ve depresif ataklarda hastalar hastaneye yatırılmalı ve gerekirse elektrokovülzif tedavi (EKT; şok tedavisi) yapılmalıdır. Bipolar bozuklukta atak geçse bile hastanın ilaçlarını uzun süre ve düzenli olarak kullanması çok önemlidir. Çünkü atakların tekrarlanma riski ancak bu sayede azaltılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bipolar krizi nasıl olur? Bipolar bozukluk her insanda farklı alt tip, şiddet, yoğunluk ve sıklık gösterir. Kişinin ruh halinde çarpıcı değişikliklere yol açan yükselme ve alçalma dönemleri, depresif ve manik 'ataklar' olarak tanımlanmaktadır.
Tedavi edilmediği sürece oldukça ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İlerleyen durumda intihar görülebilir. Kronik bir ruh hastalığı olan bipolar kişiler genellikle ilk başta depresyon tanısı alırlar. Tedavi girişimleri de ilk olarak depresyon tedavisine yönelik olur.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Ne Zaman Hastaneye Yatış Gerekir? Hastalığın manik ya da depresif atak döneminde olan hasta; belirtilerin çok şiddetli olduğu durumda, riskli davranışlarının, intihar düşüncesinin girişimle sonuçlanmaması ya da saldırgan davranışlarının yatıştırılması amacıyla hastaneye yatırılır.
Anlayışlı Olun: Yakınınıza onun yanında olduğunuzu hissettirin. Onu dinleyin, hastalığın seyri konusunda cesaretlendirin. Genellikle bu rahatsızlığa sahip olan insanlar başkalarına yük olmaktan korktukları için yardım almak istemezler.
Diğer ülkelerde yapılan benzer çalışmalarda bipolar bozukluğu olan kişilerin yaşam sürelerinde erkek- ler için 20 yıl kısaldığı kadınlar için ise 15 yıl kısaldığı bildirilmektedir(16).
*Bipolar bozukluk tip 3 Siklotimik bozukluk olarak tanımlanır. Siklotimik bozuklukta,hafif depresif dönemler mevcuttur. Bipolar bozukluğun daha hafif belirtilerle seyrettiği, neşe ve hareketliliğin olduğu fakat hipomanik atağın tanı ölçütlerini karşılamayan belirtiler görülür.
Bipolar bozukluğun Amerikan Psikiyatri Birliği'nin başvuru kitabı DSM-5'e göre dört alt tipi bulunuyor: Bipolar Tip-I, Bipolar Tip-II, Siklotimi ve Başka Türlü Sınıflandırılamayan Bipolar Bozukluk (BTA).
Mevsimsel özellik olarak hastalar ilkbahar – yaz aylarında taşkınlık, coşkunluk yaşarken, sonbahar – kış aylarında ise çökkünlük, durgunluk içinde girerler. Özellikle ilkbahardan yaz aylarına geçiş hastaların alevlenmesi açısından en riskli dönem gibi görünmektedir.
Doğrusu: Bipolar bozukluk etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin %40'ından fazlasında tam düzelme ve yaklaşık yarısında da hastalık belirtilerinde çok belirgin düzelme görülür.
Anksiyetenin şiddetinin artmasıyla bipolar arasında bir ilişki kurmak şimdilik bu bilgilerle mümkün değil. Travma sonrası stres bozukluğu, travma sonrası psikolojik ilk yardım ve anksiyete ile ilgili yardım almak isterseniz Evimdeki Psikolog aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.
Aşırı hareketlilik nedeniyle hasta dağınık ve bitkin durumda olabilir. Yüksek ses tonuyla ve hızlı konuşur.
Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde en etkili ilaç lityumdur. Lityum özellikle manik belirtiler üzerinde ve intihar riski üzerinde diğer duygu durumu düzenleyicilerden daha etkilidir.
Takıntılara, korku, tiksinti veya şüphe gibi rahatsız edici duygular eşlik eder.
Bipolar bozukluk bir akıl sağlığı durumudur. Bipolar bozukluğu olan kişilerde, alışılmadık derecede mutlu veya yüksek (manik) hissetmekten veya inanılmaz derecede düşük ve depresif hissetmekten duygudurum dalgalanmaları olur.
Psikiyatr takibinde ömür boyu ilaç kullanımı gerekebilir. Psikoterapiler ilaç tedavisini desteklemek amaçlı uygulanabilir.
Yaş ilerledikçe maniler azalıp depresyonlar baskınlaşabilir. İlk dönemin depresyon olması daha sıktır. Hastalık dönemlerinin sayısı arttıkça, daha sık ve daha ağır bir gidiş eğilimi vardır. Bu nedenle erken koruma tedavisine başlamak büyük bir avantaj sağlar.
Akut mani epizodlarında ve daha sonra depresif epizodları önlemede Li kullanılır. Akut epizodlarda hospitalizasyon gerekebilir. Li'un semptomları düzeltmede yeterli olmadığı durumlarda, Carbamezapin (Tegratol) ya da Valproik Asit (Depakin) duygudurumu düzenlemede yardımcı olur.
Kimseyi dinlememekte, sürekli kendisi konuşmaktadır. Genellikle de aşırı cesareti sebebiyle kendisine ve çevresine zarar verir. Büyük paralar harcar, kar amacıyla giriştiği çılgınca yatırımlar başarıya ulaşamaz, sık sık tartışır. Mani tedaviyle genellikle iki ila dört hafta içinde düzelen geçici bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri