Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Ticari araç terimi, adından da anlaşılabileceği üzere ticari amaçlara hizmet eden araçlar için kullanılıyor. Kamyon, otobüs, tır gibi araçların dahil olduğu; yük ve yolcu taşımak için kullanılan bu araçlar geniş bir iç dizayna sahip oluyor.
Kamyonlar ve kamyonetler ise yük taşımacılığı yapan ticari araçlardır.
Trafik Sicil Kaydında ve Ruhsat Fotokopisinde “Hususi” Yazılı Olsa Bile, Araç Sahibinin Şirket Olması ve Faturanın da Şirket Adına Düzenlenmesi Nedeniyle, Bu Araç Özel Değil Ticari Araçtır. 2017/1637 E. 2020/13 K. 1.
İlgili 42 soru bulundu
Binek otomobil, ulaşım için kullanılan bir otomobildir. Bu otomobiller, işe gidip gelmek, mağazaya gitmek ve bir tatil yerine gitmek için kullanılan arabalardır. Aynı zamanda eğlence amaçlı kullanılan arabaları da içerir. Buna sinemaya gitmek, parka gitmek ve sahile gitmek için kullanılan arabalar da dahildir.
Aracın Çıplak Bedeli: Alım faturasındaki KDV ve ÖTV hariç olan bedeldir. Sıfır kilometre ve ikinci el binek oto alımlarında; şirketin aktifine kaydedilir ve amortisman yoluyla giderleştirilir. Amortisman süresi 5 yıl olup, normal amortisman yöntemine göre; her yıl %20'si gider kaydedilmek suretiyle giderleştirilir.
Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Hasar Geçmişi Sorgulama
Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir.
Ticaret yapmak için kullanılan geniş hacimli araca ticari araç denir. Binek araç ise ticarette kullanılmayan aile aracıdır. Ticari araç ile binek araç arasındaki farklar; Binek araçlar en fazla 5 kişiliktir.
Fiat ticari araçlar: İtalyan üretici Fiat'ın hafif ticari araçları Fiat Fiorino ve Fiat Doblo da ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Fiat Doblo kendi için Cargo ve Combi olarak ikiye ayrılıyor.
Mesela M1 sınıfı bir binek aracını şahıs alırsa hususidir, ama bir şirket alırsa ticari olacak kaydedilir. Aynı şekilde N1 sınıfı bir aracı şahıs alırsa hususi olarak kaydedilir, şirket alırsa ticari olur.
Tek istisnası, alıcının gerçekten aracı ticari amaçla kullandığının satıcı tarafından ispatlanmasıdır. Ancak, aracın ruhsat kaydında “ticari araç” yazıyor ise, artık kullanım amacına bakılmaksızın, araç sahibinin ticari amaçla hareket ettiği kabul edilir ve tüketici haklarından faydalanamazlar.
Bu araç ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de söz konusu aracın hususi mi ticari mi olacağına ilişkin ruhsat bilgisidir. 2022 model Fiat Fiorino hususi araç ruhsatlı versiyonları da bulunuyor. Fiat Fiorino Panoroma modeli olarak geçen bu araçlar tüm binek araçlara sağlanan avantajlardan faydalanabiliyor.
Özellikle ekspertize gidilerek motor raporu alınması gerekir. Aynı zamanda kaza geçmişine bakmak suretiyle araba komple gözden geçirilmelidir. Tüm bunların kapsamında eğer uygun fiyatlı bir araç tercih ediliyor ise, taksi çıkması bir araç satın alınabilir.
Mesaj yoluyla da plakadan araç sorgulama işlemi yapmak mümkün. Ücretli bir sorgulama türü olan SMS ile araç sorgulama işlemi için aracın plakasını bitişik bir şekilde yazıp (34XYZ34 gibi) 5664'e yollayabilirsiniz. Bu sorgulama ile aracın hasar geçmişini öğrenebilirsiniz.
Ruhsatta paket yazar, opsiyon paketleri yazmaz. Detaylı halleri şase numarası üzerinden servisten öğrenilebilir veya iletişim hattından o yıla ait broşür istenir, gelen broşür ile araç karşılaştırılır.
Köprü, otoyol gibi geçişlerde kullanılan HGS ve OGS almak için, araç sınıfları önem taşır. 1. sınıf araç kategorisinde otomobiller, 2. sınıf araç minibüsler, 3. sınıf araç otobüsler, 4. sınıf araç kamyon vb. şeklinde değişkenlik gösterir.
N3 Sınıfı: Azami kütlesi 12 ton'u aşan, motorlu yük taşıma araçları. 3.O Sınıfı: Römorklar (yarı römorklar dahil). O1 Sınıfı: Azami kütlesi 0,75 ton'u aşmayan römorklar. O2 Sınıfı: Azami kütlesi 0,75 ton'u aşan, 3,5 ton'u aşmayan römorklar.
3.2) N2 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşan, ancak 12 tonu aşmayan motorlu araçtır.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için gider olarak kabul ediliyor.
Ticari sınıfına giren aracın faturasında yer alan KDV ve ÖTV değeri gider olarak gösterilemez. Ancak şirketin yıl sonu KDV oranında indirim yapılabilir. Sıfır ve ikinci el binek araç alımlarında ise amortisman yani taşınmaz malın eskimesine göre uygulanan pay yöntemi ile gider göstermek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri