Araçların kiralık olup olmadığını anlamak dışarıdan bakınca imkansızdır ancak yapılan plaka sorgulamasında ve ruhsat incelemesinde bir aracın kiralık olup olmadığı, şahıs ya da firma adına kayıtlı olduğu öğrenilebilir.
Araç kiralama süresince yapılan trafik ihlali sorgulamasını e-devletten gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet üzerinde cezanızın tüm detaylarını görüntüleyerek ödeme yapabilirsiniz.
Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) kiralanan araçların ve kiralayan kullanıcının bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildiren bir sistemdir. Araç kiralama hizmeti yapan firma, filosundaki araçları kiraladığında müşteri bilgileriyle birlikte KABİS'e kaydeder.
Söz konusu alana ismi yazılan kişiler haricinde aracın kiralama süreci boyunca başka kişiler tarafından kullanılmaması gerekiyor. Eğer kullanılırsa ve herhangi bir kaza durumu olursa araç üzerindeki tüm sigortalar geçersiz oluyor ve masrafı ödemek de aracı kiralayan kişiye düşüyor.
Özel firmalar aracılığıyla kiralanan araçlar, 3 yıl süreyle polise hizmet verecek. Üç yıl sonunda yeniden ihaleye çıkılacak. Böylece, polis her üç yılda bir araçlarını yenilemiş olacak.
İlgili 26 soru bulundu
Kontrolde aracın kiralama şirketine ait olduğu anlaşılınca, trafik polislerince motorlu aracın sürücü belgesi olmayan kişi tarafından sürülmesine izin vermekten araç tescil plakasına istinaden trafik para cezası düzenlerler.
Kiralık araç trafik cezası makbuzu emniyet tarafından araç kiralama firmasına tebliğ edilir. Bu tebliğde kesilen cezanın ve saati de yer almaktadır. Araç kiralama firması bu bilgiler ışığında araçları o tarih ve saatte kim tarafından kiralandığını tespit eder.
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder. Kusurlu sürücüden ücret talep edilmesi ise ancak zararın trafik sigortası limitini aşması durumunda gerçekleşir.
Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda belirtilen kişi/kişiler kullanabilir. Aracın, kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilmesi ilave sürücü/sürücülere ait sürücü belgesi bilgilerinin kira sözleşmesinin üzerinde gösterilmesi ve ek sürücü bedeli ödenmesi ile mümkündür.
Eğer yaşanan trafik kazasında kusurlu olan taraf sizseniz, tamir bitene kadar aracın kirası sizden talep edilebilir. Bu durum 'Kira Kaybı' olarak bilinmektedir. Bunun yanısıra bazı durumlar hariç, araçta oluşan hasarı trafik sigortası karşılar. Eğer araç tam kaskolu ise, kasko karşılamaktadır.
Bir aracın “Rent A Car kaskolu” olup olmadığı; plakası sigorta şirketine sorularak veya aracın sigorta poliçesine bakılarak anlaşılabilir. Rent a car kaskosu yapan sigorta şirketleri farklı paketlerle ve ek teminatlarla hem kiralama firmalarını hem de araba kiralayanları korur.
Kiralık Araç Nasıl Gider Gösterilir? Araç kiralama faturası gider gösterme koşulları, “313 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği” ile düzenlenmiştir. Söz konusu tebliğ ile araç kiralama muhasebe kaydında gider olarak gösterilebilecek tutar, 8.000 TL'den 15.000 bin TL'ye çıkarılmıştır.
Gelişen teknolojiyle birlikte araç kiralama şirketleri de filolarındaki araçların durumlarını daha yakından takip edebilmek adına araçlarını GPS ile takip ediyorlar. Böylelikle faturalandırma sürecinde aracın gerçek kullanım miktarını tespit edebiliyorlar ya da olası hırsızlık vakalarının önüne geçebiliyorlar.
Kiralık aracı kiracı haricinde başkası sürebilir mi? Kiralık araç, aracı kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilir fakat rezervasyon aşamasında Zizycar üzerinden belirttiğiniz ek sürücü haricinde başkası kullanamaz.
SMS ile araç sorgulamak için araç plakası bitişik bir şekilde yazılmalı ve 5664'e gönderilmelidir. Burada araç plakası tam ve eksiksiz bir şekilde mutlaka bitişik olarak yazılmalıdır. Bu sorgulama ile araç plakası üzerinden tüm bilgilere ulaşmak mümkündür.
Alan kişi plakasız, şasi numarasız olan araç için emniyetten EGM ile başlayan şasi numaralı yeni bir ruhsat çıkartır. Artık şasi numaranız EGM'dir.
Araba kiralamanın şartlarından ilki yaştır. Ehliyet alma yaşı 18 olsa da araba kiralama yaşı 21 olarak belirlenmiştir. 21 yaşın altındaki kişiler araba kiralayamazlar.
19-21 yaş aralığında ve 1 yıl ehliyet sahibi olan kişiler Genç Sürücü ücreti ödeyerek ekonomik gruptan araç kiralayabilmektedir. Konfor segmentinde bulunan araçları kiralayabilmek için en az 23 yaşında ve 2 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir.
İş yerinin herhangi bir yerine ve tabela üzerine, işyeri unvanı ve oto kiralama ibaresi ve/veya Rent A Car dışında ticari ibareler yazılamaz. Müesseseler oto kiralama işinde kullanacakları araçların listesini ruhsat aşamasında Zabıta Amirliğine bildirmek ve araçların ruhsat fotokopilerini vermek zorundadır.
Hırsızlık amaçlı cam, far ayna hasarlarında mutlaka polis raporu alınmalıdır. Kiralık araçta cam çatlaması durumunda polis raporu ya da kaza tespit tutanağına ihtiyaç duymadan geçerli yazılı beyanınıza istinaden kiraladığınız aracın ön, arka ve yan cam hasarı, ön far hasarı, arka stop hasarı, ayna hasarı onarılabilir.
Kullanıcı Bilgisi. Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda belirtilen kişi/kişiler kullanabilir. Sözleşmede belirtilmeyen üçüncü kişilerin, aracı kullanmaları halinde meydana gelebilecek hasarlarda, hiçbir hasar güvencesi geçerli değildir.
Kiralık araçlarda kasko olmaması müşteriyi bağlayan bir durum değildir. Bu hükmü gerçekleştirmesi gereken araç kiralama şirketidir. Sizin hatanızdan kaynaklanan durumla karşılaşmadığınız müddetçe ve kasko şirketlerinin ödeme yükümlülüğü olan durumlarda bütün sorumluluk araç sahibine aittir.
Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan egm.gov.tr üzerinden de ceza sorgulama işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün. Online işlemler sayfasından araç plakasından trafik cezası sorgulama, sürücü ceza bilgisi sorgulama ve sürücü belgesine yazılan ceza sorgulama gibi birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Avis Filo'dan kiralanan tüm kiralık araçlarda hasar güvencesi vardır. Tüm araçlar Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği şartlarına uygun olarak hasar güvencesine alınır. Kaza durumunda hasar güvencesi hemen devreye girer.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri