Anne sütü haricinde ek besinlere de başlamış olan bebeklerde kabızlık belirtileri şunlardır: Sert yapıda veya topaklar (keçi dışkısı gibi) halinde dışkılama. Kil benzeri dışkı yapısı Geciken, seyrekleşen ve zorlaşan bağırsak hareketleri.
Kabızlık belirtileri nelerdir? Kabızlığın en önemli belirtisi, kakanın sert, kuru veya ufalanan yapıda olmasıdır. Bebeklerde kabızlığın diğer belirtileri şunlardır: Bebeğiniz ağlıyorsa ve kaka yapmadan önce rahatsız görünüyorsa (Bebekler kaka yaparken biraz zorlama normaldir; bu genellikle kabızlık anlamına gelmez.)
Bebeğe günlük 60 – 100 ml kadar meyve suyu verilmesi, laksatif etkiyle kabızlığı önlerken ek gıda olarak gerekli besin ve vitaminlerin teminini sağlar. Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır.
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
Kabızlık bebeklerde ağlama nöbetleri, huysuzluk ve uykusuzluğa yol açabilir. Ayrıca karın ağrısı, sinirlilik ve makat bölümünde çatlaklar görülebilir. Doktorunuz ekstra sıvı veya bir miktar meyve püresi önerebilir. Kabızlık devam ederse ve bebeğinizin karın ağrısı, bulantı veya kusması varsa hemen doktoru arayın.
İlgili 36 soru bulundu
Kabız olan bebekler genellikle çok sert, kil benzeri dışkılar üretirler. Sert dışkıların çıkması zor olabilir, bu nedenle atıkları geçmek için normalden daha fazla zorlayabilir. Bağırsak hareketleri olduğunda da bebeğiniz telaşlanabilir ve ağlayabilirler.
Bebeğin 5 gün boyunca hiç kaka yapmaması da normaldir. Kaka sayısı, anne sütünün verimli olmasıyla orantılıdır. Hatta bebekler anne sütünün hemen ardından ya da beslenme sırasında kakalarını yaparlar. Bebekler henüz sıvı bir gıda ile beslendiği için sulu kaka yapmaya devam ederler.
Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Yenidoğan bebeklerde kabızlık nadir görülen bir durumdur. Küçük bebeklerde kasların henüz çok zayıf olması ve bağırsak hareketlerinin yavaş olması gibi nedenlerle dışkılamada zorluk, gaz sancısı gibi durumlar gözlenebilir.
Rahatça dışkılayabilmesi için bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürülebilir. Altı aydan büyük bebeklerde kabızlık görülüyorsa öğünlerinin yanında erik, kayısı, armut ve incir verilebilir. Bebeğe egzersiz yaptırmak da mide bağırsak sistemini çalıştırdığı için yararlı olacaktır.
Mamanın sindirimi zor olduğundan, mama ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimalleri daha yüksektir. Bebeklerde kabızlık çözümü için, masaj yapmak etkili olabilmektedir. Basit hareketlerden oluşan bebek masajı, bebeğin karın bölgesine, nazik hareketler yapılarak uygulanmalıdır.
Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Bebeklere ne zaman zeytinyağı verilmelidir? Uzmanların tavsiyelerine göre bebeklere anne sütünün yeterli gelmediği ve artık ek gıdaya geçildiği 6. aydan itibaren natürel sızma zeytinyağı verilebilir. İlk 12 ay içerisinde anne sütü yetersiz gelmeye başlıyor ve destekçi besinlere geçiş süreci ortaya çıkıyor.
Kaka düzeni her bebekte aynı değildir. İlk 6 ay bir bebek 7-10 gün süreyle kaka yapmayabilir. Bu süreçte normal yumuşak kıvamda kaka yapan bebekte bir sağlık sorunu yok demektir. Bazı bebekler ise günde 4-5 kez kaka yapabilir.
Bebeklerdeki kabızlığın genellikle yanlış beslenmeden kaynaklanır. Eğer bebeğiniz yeterli/dengeli beslenmiyorsa veya sindirim sistemi az çalışıyorsa kabız olabilir. Bunun dışında, ek gıdaya geçişte yediği besinler, kalsiyum yüksekliği, potasyum azlığı bebeklerde kabızlığın sebebi olabilir.
Bebeğin karın bölgesinde sertlik, kaka yaparken ağlama, kokulu dışkı, kuru, sert ve topaklanmış dışkılama halinde kabızlıktan söz edilebilir. Kabız bebek huzursuz, iştahsız ve mutsuzdur.
Barsak darlıkları ya da tıkanıkları bebeğin doğduğu ilk günlerinde karnının şiştiği, kakasını yapamadığı ve buna eşlik eden şiddetli kusmasının mevcut olduğu durumlarda akla gelir. Acilen doktora başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklarda en sık zorlanmalı kusma nedenlerinin başında enfeksiyonlar gelir.
Hem anne hem de bebekler için büyük bir kabus olan pişik için, ilgili bölgeye zeytinyağı uygulayabilirsiniz. Zeytinyağını bebeğinizin kalçalarına ve genital bölgesine hafifçe uygulayın.
Bebeğiniz için ek gıdaya başladığınızda ve sıra sebzelere geldiğinde vitaminlerin emilimi için mutlaka zeytinyağı kullanın. Sebze yemeklerine veya pürelerine eklenen zeytinyağı, hem bebeğe enerji verir hem de lezzet açısından da tüketimi kolaylaştırır. Enerji sağlayarak büyüme ve gelişmesine de destek olur.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
9- Bebekler bir günde kaç kez kaka yapar? Gastrokolik refleksten dolayı günde 8-10 kez ya da kasların koordine olmaması ve sfinkterin gevşeyememesi nedeniyle haftada 2 kez yapabilir.
Bu yaştaki bebekler günde ortalama 1-3 kez kaka yaparlar, ancak bazı bebeklerde daha fazla olabildiği gibi bazı bebekler gün aşırı veya 2-3 günde bir yapabilirler. Anne sütü alan bebeklerin kakası daha yumuşak ve sulu iken, mama ile beslenenlerde kaka biraz katı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri