Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
Bir yapının Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) belgesi olup olmadığını sorgulama yaparak öğrenilir. İskan sorgulama için bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin imar müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Yine kat mülkiyeti olan yani iskanlı olan tapuda dairenin numarası yazılı olurken kat irttifakı yani iskanı olmayan evde ise arsa payı yazılıdır. EVİN İSKANI OLMAZSA NE OLUR, NEREDEN, NASIL ÖĞRENİLİR? İskan bir evin yasalara uygun olarak yapıldığını ve projesine uygun olarak inşa edilerek tamamlandığını gösterir.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kat irtifaklı binalar onaylı projesine uygun biçimde yapılması halinde sonradan iskan alabilir. Ancak iskanın tüm apartman için alınması gerekli olduğu için iskan alırken tüm kat maliklerinin birlikte belirli bir masrafı karşılamaları gerekmektedir.
İskansız Daire…
Gayrimenkul alacakların bilmesi gereken en önemli husus , iskanı alınmamışbir yerin yasal olarak tamamlanmamış , bitmemiş bir yapı olduğudur. Genelde , iskansız dairelerde Kat İrtifakı durumu söz konusudur. Yani budairelerin tapuları kat irtifak tapusudur.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
İskan Probleminin iki kaynağı vardır.
1-Müteahhit'in SSK borcu vardır. 2-Ya da kaçak alan yapmıştır. İkisi de normalde müteahhittin sorumluluğundadır. Öncelikle sorunu öğrenmek için belediyeye gitmeniz gerekir.
Bir yapı için henüz iskan belgesi alınmamış ise, resmi kayıtlarda bu yapı inşaat olarak gözükür. Henüz iskan belgesi olmadığı için, binaya elektrik ve su gibi mesken abonelikleri alınamaz, ancak şantiye abonelikleri alınabilir. Bu durum, konut sahiplerinin faturasına ek maliyetlerin yansımasına sebebiyet verir.
Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.
İskan: Ruhsatı inşaatın bitmesi sonrasında binanın kanun ve yönetmeliklerde belirlenen standartlara uygun olduğunu teyit eden yapı kullanım izni belgesidir. Bu belge Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenlenir.
Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.
-https://www.turkiye.gov.tr/bilim-sanayi-yap-kullanma-izin-belgesi-iskan-2297 linkine tıklayın, -Linke tıkladıktan sonra tapu kimin adına ise o kişinin giriş bilgileri ile giriş yapın, -Uygulamaya Git butonuna tıklayarak bina iskan sorgulama işlemini buradan gerçekleştirebilirsiniz.
Yapı kayıt belgesinin ruhsat alımına hiç bir etkisi bulunmamaktadır. Zaten yapı kayıt belgesi alınan yapılara iskan (yapı kullanma izni belgesi) alma imkanı olduğu için yapı kayıt belgesi olan yapıya ruhsat almanın da bir anlamı bulunmamaktadır.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
Kat mülkiyetli tapunun alınabilmesi için binanın iskân ruhsatının bulunması şarttır.
Oturdukları yapılar tamamlandığı halde SSK borcu, vergi borcu gibi sorunlarla Müteahhitleri tarafından iskan alınmayan, müteahhidi kaçan yapı sahipleri Belediyeye başvurdukları takdirde kendilerine iskan ruhsatları verilecek.
Dava konusu binanın iskan izninin alınmadığı dosya içeriği ile sabittir. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 30 ve 31.maddeleri hükmüne göre, yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yerlerde abonelik tesisi mümkün değildir.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı bitmiş yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği belirtilir.
Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün iskân durumu tapu belgesi üzerinde yer alan bilgilere göre değerlendirilir. Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretlidir. Burada kat mülkiyeti ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
Sorusunun cevabı ve iskan belgesi nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; müteahhidin ya da yetki verdiği kişinin dilekçe ile ilgili bölgenin belediye imar müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru için tek bir ön şart vardır, o da binanın onaylanmış projeye uygun bir biçimde tamamlanmış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri