KARŞILAŞTIRMA CÜMLELERİ Karşılaştırma cümleleri ise; en az iki farklı varlığı, olayı, durumu, kavramı birbiriyle örtüşen birbirine benzeyen ya da karşıt yönleriyle zayıflık üstünlük eşitlik-denklik vs. belirterek kıyaslayan cümlelerdir.
Büyüktür işareti > olarak yazılır. Buna göre, 9 > 7, '9 büyüktür 7' şeklinde okunur. Küçüktür işareti ise < olarak yazılır. Diğer iki karşılaştırma işareti, > (büyüktür veya eşittir) ve < (küçüktür veya eşittir).
“Kışın portakal, Yaz aylarından daha fazla bulunur.” “Yeni kitabı da eski kitabı kadar güzeldi.” “Yılın en güzel resmi benimki seçildi.” “Yeni kitaplar, eski kitaplara göre daha anlaşılır şekilde yazılıyor.” “Burak roman kitaplarını daha çok sever, Ahmet ise hikâye kitaplarını…”
Karşılaştırma iki varlığı veya olayı birbiriyle zayıflık güçlülük gibi özellikleriyle kıyaslamaktır. Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir.
Canlı ya da cansız varlıkların, kişilerin benzer ya da farklı özelliklerinin birbiriyle kıyaslanması karşılaştırma olarak tanımlanmaktadır. Aralarında böyle bir ilişki bulunan varlıkları ortak ya da farklı yönleriyle ele alan bir yöntem olan karşılaştırma yöntemi, düşünceyi geliştirme yollarından bir tanesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Karşılaştırma sıfatları, niteledikleri iki nesne arasındaki farkları karşılaştırmak için kullanılırlar (larger, smaller, faster, higher). Aşağıdaki kalıptaki gibi, iki ismin karşılaştırıldığı cümlelerde kullanılırlar: İsim (özne) + fiil + karşılaştırma sıfatı + than + isim (nesne).
Karşılaştırmalı (mukayeseli) metot, belirli olayların ortaya çıkmasında ve gelişmesinde etkili olan fonksiyonel faktörleri sınıflandırmayı ve açıklamayı hedef alan bir araştırma metodunu ifade için kullanılan genel bir terimdir.
Birbiriyle ilişkili olan iki kavram, olay ya da kişilerin, ortak olan ya da olmayan yönleriyle anlatmaya karşılaştırma denir. Karşılaştırma cümleleri kurarken bazı edatlar ve değişik kelimeler kullanılır. Yukarıdaki gibi daha birçok farklı kelime cümle içerisinde kullanarak karşılaştırma yapılabilmektedir.
Birbirine benzetilen varlıklar arasındaki ortak özelliğe benzetme yönü denir. Benzetme yönü her zaman cümle içinde bulunmayabilir. Bu durumda benzetme yönünü bulabilmek için " benzeyen, benzetilene, hangi açıdan, ne özellik bakımından benzetiliyor ?" sorusu cümleye sorulur. Alınan cevap benzetme yönüdür.
Karşılaştırma bağlaçları
Karşılaştırılan grupları veya unsurları, mukayese ilgisiyle bağlayan ama … ama, da(de) … da(de), gerek … gerek, ha … ha, hem …
Paragraflarda en çok başvurulan yöntemlerden biri de karşılaştırma cümleleridir. En az iki farklı varlığı, olayı, durumu, kavramı birbiriyle örtüşen birbirine benzeyen ya da karşıt yönleriyle zayıflık üstünlük eşitlik-denklik vs. belirterek kıyaslayan cümleler şeklinde açıklayabiliriz.
Karşılaştırmalı analiz, iki veya daha fazla benzer şeye bakarak bunların nasıl farklı olduklarını ve ortak noktalarını görmenin bir yoludur. İnsanların ürünler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için birçok şekilde ve alanda kullanılmaktadır.
Bazı özelliklerimiz ile birbirimize benzeriz bazı özelliklerimiz ile ise birbirimizden farklıyızdır. Böyle durumlarda özelliklerle karşılaştırma yaparız ve birbirimiz arasındaki farklılıkları ortaya çıkartırız.
Birden fazla varlık, kavram ya da durumun karşılaştırıldığı cümlelere karşılaştırma cümleleri denir. Karşılaştırma cümleleri yapılırken benzerlik ve farklılık ya da üstünlük gibi durumlar ele alınır.
Metinler arası karşılaştırma birbirinden farklı olay, konu ya da temaları karşılaştırma ile ilişkidir. Kısacası 2 farklı metinde karşılaştırma yaparken bahsi geçen kavramların farklı ya da benzer yönleri ele alınarak bir karşılaştırma yapılır.
- Kişi ve nesnelerin benzer veya aynı yanlarını incelemek için kıyaslama, mukayese.
Karşılaştırma cümleleri özneleri, kavramları ve olayları birbirleriyle kıyaslamak için kurulur. Bu cümlelerde, hem farklılıklar hem de benzer yönler karşılaştırılabilir. Farklı özellikleri belirtmek için ''daha'' ve ''göre'' kelimeleri kullanılır.
hakkında detaylı bilgiler. Karşılaştırma konusu günlük hayatta, iş hayatında ya da biriyle yaptığımız özel konuşmalarda iki konu ya da kişi arasındaki farklılıkları anlatmak için kullanılır.
Örneğin "yol yılan gibi kıvrılıyor" dendiğinde, "yol" benzeyen, "yılan" kendisine benzetilen, "kıvrılıyor" benzetme yönü, "gibi" ise benzetme edatıdır.
Sadece benzeyen ve benzetilen unsurların kullanıldığı ve benzetme yönü doğrudan söylenmediği için en etkili türü teşbih-i beliğdir. “Anlam burada etkili ve abartılı biçimde ifade edildiğinden teşbih türlerinin en makbulü sayılır. Beliğ teşbih Batı retoriğinde “metafor” (istiare) olarak tanımlanmıştır.
c-Benzetme Yönü: Benzeyen ve kendisine benzetilen arasındaki ortak noktadır. d-Benzetme Edatı: Benzeyenle kendisine benzetilen arasındaki ilgili kuran sözcük veya ektir.
Karşılaştırma türü ilişkisel araştırmalarda ise, denemesi olmayan fakat ona yakın bir araştırma düzenidir. Karşılaştırma yolu ile belirli bir sonucun oluşma nedenleri teke indirgenmeye çalışılır. En olası çözümden başlayarak bu ilişkiler sınanır. Karşılaştırma yolu ile ilişki belirlemede en az iki değişken vardır.
Karşılaştırma: Birden fazla kavram arasında hem benzerlik hem de farklılıkları belirtmek amacıyla karşılaştırma yönteminden faydalanılır. Çoğunlukla tartışmacı ve açıklayıcı anlatım türünde tercih edilir. Bu yöntem genellikle varlıkların, kavramların farklı ya da ortak yönleri belirtmek amacıyla tercih edilir.
Sürekli karşılaştırma metodu, benzerlik ve farklılıklara karar vermek için verinin bir bölümünün diğeriyle karşılaştırmasını kapsar. Veriler benzer boyutlar üzerinde gruplanır. Boyut geçici olarak isimlendirilir, sonra kategori haline gelir. Bu analizin bütün amacı, verinin bölümlerini analiz etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri