İşçinin hastalanması sonucu rapor alması halinde işçiye SGK tarafından iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Ancak rapor parası ilk 2 gün için ödenmemekte 3. günden itibaren ödenmektedir.
Yasal olarak işverenin ilk iki gün için ödeme yapması zorunluluğu bulunmuyor. Ancak toplu iş sözleşmesi ile kazanılmış böyle bir hak varsa ya da işyeri uygulaması gereği iki gün için kesinti yapılmıyorsa rapor sürenizin ilk iki günü için işyerinizden ödeme almanız da mümkün.
Böyle bir durumda kişinin çalışamadığı süre boyunca gelirindeki azalmayı telafi etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından raporlu kişiye bir ödenek verilir. Bu ödenek de halk arasında rapor parası, hastalık parası veya istirahat parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödemesidir.
Kurum raporun ilk iki günü için ödeme yapmamaktadır. Bu nedenle, 3 günlük rapor alan bir çalışanın maaşından 2 günlük ücret kesintisi yapılır. İşveren, bu kesintiyi işçinin ücretinden yapar ve sonra SGK'ya öder. SGK, işçiye 3. günden itibaren iş göremezlik ödeneği öder.
İş göremezlik ödeneği, sigortalı olarak çalışanların; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hâllerinde gelir kaybına uğramamaları adına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. İş göremezlik ödeneği hukuki dayanağını 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sının 60. Maddesinden alır.
İlgili 22 soru bulundu
RAPOR PARASI 2024 NE KADAR OLDU? Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği bilinen adıyla rapor parası, 2023 yılında için ayakta tedavide günlük 223.5 TL, yatarak tedavide de 298,10 TL olarak ödeniyor. Ocak zammıyla günlük en az yatarak tedavide 333,38, ayakta tedavide 444,50 lira ödenecek.
İşçinin hastalanması sonucu rapor alması halinde işçiye SGK tarafından iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Ancak rapor parası ilk 2 gün için ödenmemekte 3. günden itibaren ödenmektedir. Örneğin işçinin 5 gün rapor alması halinde 2 günün ücreti ödenmez 3 günlük rapor parası ödenir.
İş göremezlik ücreti olarak da bilinen rapor ücretini alabilmek için doktorun en az 3 günlük rapor yazması gerekir. 1 ya da 2 gün olarak yazılan raporların ücreti, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaz. Ödeme ise PTT şubelerinden yapılır.
Söz konusu maddelerde aylık ücretli çalışanlardan bahsedilmiş olduğundan, aylık maktu ücretle çalışanların hastalık nedeniyle rapor almaları durumunda, SGK tarafından ödeme yapılan tutar mahsup edilecek ve SGK nun ödeme yapmadığı ilk iki gün işveren tarafından ödenmek zorunda kalınacaktır.
SGK, rapor süresinin ilk iki günü için herhangi bir ödeme yapmazken, üçüncü günden itibaren belirli kriterler ışığında rapor parası ödemesi gerçekleştiriyor. Bu ödeme, çalışanın maaşının belli bir yüzdesi olarak hesaplanır ve hastalık süresince bir gelir kaybı yaşanmaması adına düşünülmüştür.
SGK rapor parasını alabilmek için öncelikle işveren tarafından verilen raporun sisteme işlenmesi gerekmektedir. Raporun sisteme işlenmesinden sonra, en fazla on beş gün içinde ödeme alabilirsiniz. Ödeme almak için ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat başvuru yapmanız gerekmektedir.
Hastalık durumunda 1 günlük veya 2 günlük istirahat raporları için rapor parası ödenmediğinden, 1-2 günlük hastalık raporları için çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekmemektedir.
İş göremezlik raporu herhangi bir sağlık kuruluşu veya hekimden değil; Sosyal Güvenlik Kurumunun yetkilendirdiği hekim veya sağlık kuruluşlarından alınır.
İşveren, ilk iki gün için ücret ödemek zorunda değil. Bu nedenle uygulamada, bazı işverenler bu sürelerin ücretini tam olarak öderken, bazı işverenler 1 veya 2 gün rapor alanların o günlere ait ücretini ödemiyor. İşveren, ücret ödemediği günler için sigorta primi de yatırmaz.
Raporlu olunan sürenin 3. Gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder. Bu durumda 10 günlük rapor almış bir işçinin 3.,4.,5.,6.,7.,8.,9. ve 10. gündeki raporları için toplamda 8 günlük iş görmezlik rapor parası ödenir.
Rapor Ücreti Nasıl Hesaplanır? Rapor parası; rapor türü, tedavi biçimi, rapor süresi ve brüt maaş tutarına göre hesaplanır. Hastalık nedeniyle alınan raporlarda ayakta tedavi için günlük net kazanç günlük brüt kazanç*2/3 formülü ile bulunur.
İşverenlerin ne istirahat süresinin ilk iki gün için, ne de tüm istirahat süresince ücret ödeme ve sigorta günü bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, işveren dilerse sigortalıların istirahatli (raporlu) bulundukları sürede atıfet kabilinden (iyilik olsun diye) işçilere ücretlerini ödeyebilir.
Rapor Aldım, İşveren Sigorta Primlerimi Ödemezse Ne Yapmalıyım? Öncelikle belirtmek gerekir ki yukarıda sayılan geçici iş göremezlik hallerine ilişkin rapor aldığınızda işverenin sigorta yatırmasına gerek bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus işverenin bu sürelerde size ücret ödeyip ödememesidir.
ÖNEMLİ: İstirahat Alan İşçi Raporunun 5 Gün İçinde SGK Sistemine Girişinin Yapılması Gerekmektedir. Aksi Halde İdari Para Cezası Uygulanacaktır. İstirahat alan işçi raporunun 5 gün içinde sisteme girilmemesi veya geç bildirilmesi halinde SGK tarafından İdari Para Cezası kesilecektir.
Yani, eğer 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli grupta yer alan bir işyerinde çalışacaksanız, herhangi bir aile hekimi ya da herhangi bir devlet hastanesinde çalışan herhangi bir hekim, işyeri hekimliği yapmasına dair belgesi olsun ya da olmasın, size işe giriş sağlık raporu verebilir.
40 Günden Fazla Rapor Alan İşçi
4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin alacağı rapor süresi ihbar süresini geçmesi halinde işveren iş sözleşmesini haklı nedenle fesh edebilmektedir. Sürekli ve uzun süreli rapor alan işçinin işin işleyişini ve düzenini bozması haklı nedenle feshe sebep olmaktadır.
Acilden Rapor Alınır Mı? Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır.
Rapor ücreti alabilmek için raporun alındığı tarihten geriye doğru bir yıl için en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olmalıdır.
EK MADDE 12 - Özel hastaneler tedavi ettiği hastaların; istirahat/iş göremezlik raporlarını, tedavilerinde kullanılan ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına yönelik sağlık raporlarını ve ilgili mevzuat kapsamında sürücü/sürücü adayı sağlık raporlarını düzenleyebilirler.
Hastanelerin acil servislerinden haftanın 7 günü rapor alınabilir. Fakat doktorlar genel itibariyle hastanın poliklinik muayenesine gidemeyecek ya da acil gelişen durumlar karşısında rapor verme eğiliminde olduğu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri