Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanır. Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca tüketmek fazla kilo almaya neden olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'ne göre; Bir standart porsiyon; kuru meyveler için 30 gram (g), muz için 100 g, trabzon hurması için 80 g ve diğer tüm meyveler için 150 g'dır. Dilimlenmiş büyük meyveler veya küçük taneli meyvelerin, 1 küçük kase ölçüsü, 1 standart porsiyondur.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler. Bununla birlikte, kilo kaybı hedefleri veya diyabeti olan kişiler, meyve yerken zamana dikkat edebilirler.
Uzmanlar, günde 3 meyve ve 2 sebze tüketilmesini önermektedir. Bir porsiyon standart meyve yaklaşık 150 gramdır. Yani elma, armut, portakal gibi orta boy bir meyve veya kayısı, erik, mandalina gibi iki küçük meyve demektir.
Genel olarak sağlıklı bir kişinin tüketmesi gereken meyve porsiyonunu kadınlar için 2-4 porsiyon , erkekler için ise 3-5 porsiyon olarak düşünebiliriz.
İlgili 18 soru bulundu
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Muz, üzüm, mango, ananas, greyfurt, yaban mersini, erik, portakal, vişne ve armut gibi meyveler, bu diyette uzak durulması gereken meyvelerdir.
Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanır. Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca tüketmek fazla kilo almaya neden olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Beslenme uzmanlarına göre mide rahatsızlığı olmayanlar için meyve yemenin en uygun zamanı yemek öncesidir. Mide boş iken meyvenin içerdiği besleyici unsurlar vücut tarafından daha iyi emilir.
Patates ve domates gibi patlıcangiller ailesine mensup ürünler: Kavun, salatalık, süt ürünleriyle tüketilmemeli. Süt: Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemeli. Kavun ve karpuz: Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyveler.
Meyve yedikten en az bir saat sonra su içmeniz tavsiye edilir. Uzmanlar meyve yedikten bir saat sonra su tüketmenizi öneriyor. Bunun nedeni, yemeklerden hemen sonra su içmenin mide suyunu ve sindirim için gerekli olan sindirim enzimlerini sulandırmasıdır.
Metabolizmamızın düzenli çalışması için ilk başta meyvenin ara öğünlerde tüketilmesi önerilir. Ayrıca kalorisi düşük tok tutucu, tüketimi kolay ve bulunabilirdir. Ana öğün olarak tüketilmesinde sakınca yoktur.
Yeterince sebze ve meyve tüketmezseniz diyabet riskiniz zaman içinde artabilir. Öncelikle daha fazla meyve ve sebze yemek, kilonuzu azaltmanıza yardımcı olur ve bu da tip 2 diyabetin gelişmesi riskinizi azaltır. Ayrıca meyve ve sebzeler lif bakımından yüksektir ve bu da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Meyveler aç karna yenmeli ve başka bir şeyle birlikte tüketilmemeli. Bunun nedeni meyvelerin sindirim sürecini çok hızlı çalıştırması ve vücudun meyveleri sindirmek için farklı enzimler salgılaması. Meyvenin içindeki basit şekerlerin, vücudunuz tarafından tamamen emilmesi gerekir.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Uyumadan önce yiyebileceğin meyveler
Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar. Yani bizi derin bir uykuya hazırlar. Muz, göbek bölgesindeki yağları eritmek isteyenlere çok tavsiye edilmese bile yine de gece atıştırmalığı olarak iyi bir seçenektir.
1 meyve tabağı kaç kalori? Kalori Bilgisi Meyve Salatası Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 55 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 315 gramlık miktarında Meyve Salatası 174 kalori bulunmaktadır.
Prof. Dr. Osman Erk, “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” dedi ve şunları söyledi...
Kilo vermek için mutlaka limon, portakal, yaban mersini, muz, armut, böğürtlen, ahududu, greyfurt, avokado, mango, elma, kayısı, şeftali, erik, kiraz, vişne, karpuz gibi meyveleri tüketmelisiniz.
Dr. Mehmet Demirci, geç saatlerde yenen meyvedeki fruktozun kana daha kolay geçtiğini ve yağ oluşumuna sebep olarak kilo oluşumuna neden olduğunu söyledi. Meyvelerin tüketiminin porsiyonlar halinde ve yemeklerden belli saat sonra olması gerektiğini belirten Prof. Dr.
Tüm gün sadece meyve tüketmek sağlık açısından sakıncalı olacağı için düzenli bir metabolizma için meyvenin ara öğünlerde tüketilmesi tavsiye edilir. Diyette meyve tüketiminde zararlı bir etki görülmesinin en önemli etken meyvedeki fruktozun yüksek olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri