Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği bulunan bireyler için oldukça önemlidir. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda enerji ve besin sağlamada etkilidir. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu yolla verilir.
Katabolik dönemi ağır ve uzun süren hastalarda sindirim sisteminin anatomik veya fonksiyonel bütünlüğünün bozulması sonucu oral beslenmenin yapılamadığı durumlarda, hasta için gerekli tüm besin maddelerinin damar yolu ile verilmesi işlemidir.
Damar yolu ile beslenme desteği verilmesi:Damar yolu ile besleme ancak sindirim siteminin kullanılamadığı durumlarda başvurulabilecek bir yöntemdir.
Bu tür durumlarda hasta damardan beslenmeye başlanır (TPN: Total Parenteral Nutrisyon). Bu işlem öncesi hastanın genişçe bir toplar damar yoluna geniş bir kateter takılarak, ihtiyacı olan enerji, protein, yağ, vitamin ve mineraller bu yolla uygulanır.
Ameliyat olan hastalara hastanedeki ilk günlerinde verilen serumların amacı on¬ları susuz ve gıdasız bırakmamaktır. Se¬rumlarda bulunan şeker ve çeşitli tuzlar ağızdan yeteri kadar beslenemeyen hastaların enerji ve elektrolit ihtiyacını kar¬şılamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Parenteral beslenme, tüple ya da ağız yoluyla yeteri kadar beslenemeyen kişilerde sağlıklı beslenme durumunu sürdürmek için protein, karbonhidrat, yağ, mineral, elektrolit, vitaminler ve diğer ihtiyaç duyulan elementleri içeren damar yolu ile beslenme uygulamasıdır.
Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği bulunan bireyler için oldukça önemlidir. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda enerji ve besin sağlamada etkilidir. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu yolla verilir.
Entübe edilen hasta ağızdan yiyip içemez. Hasta damar yoluyla beslenir.
- Hastanın kolayca çiğneyip yutabileceği yumuşak sulu gıdalar tercih edilmeli,gerekirse püre halinde verilmeli. - Hastaya yiyecekler küçük lokmalar halinde verilmeli. - Beslenme esnasında acele edilmemeli.Hastanın çiğneyip yuttuğundan emin olunmalı. - Az ve sık beslenmeli.
Bu sayede kişilerin oral beslenme veya sindirim süreci atlanarak malnütrisyona uğramalarının önüne geçilir. Parenteral beslenme genellikle 3 gün içerisinde oral beslenme imkanına sahip olmayan hastalar için tercih edilen bir beslenme şeklidir. Parenteral beslenme tıbbi bir terim olup 2 çeşide ayrılır.
Bu durumlar, kanserin tipine bağlı olarak istemsiz kilo kaybına yol açabilir. Kanser tedavi sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için kanser hastaları doktor tavsiyesi ile tıbbi beslenme alabilirler. Kanser hastalarına yönelik tıbbi beslenme ürünleri halk arasında mama olarak da adlandırılmaktadır.
Beslenme; yoğun bakım hastalarının çoğu ağız yoluyla beslenemedikleri için, burunlarına bir boru takılır ve özel zenginleştirilmiş gıdalar verilerek beslenir. Bu beslenme yolunu da kabul edemeyen hastalara damardan serum verilerek beslenmesi gerekmektedir.
Giriş Yoğun bakım tedavisinin bir parçası olan beslenme desteği, yoğun bakım hastalarında beslenme yetersizliklerinin önlenmesinde ve hastaların tedavisinde hayati bir role sahiptir. Beslenme kritik hastalarda yara iyileşmesini düzeltir, immün yeterliliği geri kazandırır, morbidite ve mortalite hızlarını düşürür (1).
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*.
İlk 6 ay içinde, bebeklere su dahi verilmeden kullanılan anne sütü, 2 yaşın sonrasında da kullanılmakta. Bununla birlikte, 6. aydan itibaren ek gıda ya da mama ile birlikte, bebeğin gelişim süreci desteklenir.
Anne sütüyle beslenemeyen bebekler için de mama önerileri tıpkı 3. ayda olduğu gibi günde 175-200 ml'lik porsiyonlar şeklinde günde 5-6 kez şeklindedir.
Hazırlanmış ürünü ise 1 saat içerisinde bebeğinize yedirmeli ya da içirmelisiniz. Kuru ve serin bir yerde saklamalı, direk güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Kavanoz ürünlerini ise kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Kavanoz kapağını açıldıktan sonra 48 saat içinde tüketilmeli.
Bebeklerde hazır mama 2 yaşına kadar kullanılabilir. 1 yaşını geçtikten sonra ihtiyacına göre hazır mamayı kesebilir ya da arttırabilirsiniz.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
Son olarak tüpün diğer ucu solunum cihazına bağlanır. Entübasyon tüpü hastanın ses tellerinin içinden geçtiği için entübe edilen hastalar konuşamaz ve yutkunamazlar.
Biberonda kalan mama miktarı, bebeğinizi tekrar beslemeniz için güvenli bir süre geçtiyse (yaklaşık 1-2 saat) genellikle sorun olmayacaktır. Ancak yine de bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Biberonda kalan mama oda sıcaklığında bırakılırsa, bakteri üremesine yol açabilir ve bozulabilir.
Hastanın sürekli yatıyor olması, kas iskeletinin zayıflamasına sebep olur. Bundan dolayı hastalara düzenli olarak genel durumuna uygun egzersizler belirlenir ve yaptırılır.
Kanser hastalarında, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerinin yeterli alınması; kanser türüne ve kişiye özel beslenme planının yapılması ve hastanın tanı aldığı andan itibaren beslenme eğitiminin verilerek düzenli takip edilmesi; tedavi süreci, hastanede kalış süresinin kısalması, enfeksiyon riskinin ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri