Freud der ki; “Her dileğin altında onun gerçekleşmesi korkusu yatar.” Bir insana yapılacak en büyük kötülük, ona hayal edecek hiçbir şey bırakmamaktır.
Bir insanın kendine yapabileceği en büyük kötülük; kendini dünyadan izole edip kafasının içinde yaşamayı inziva/kafa dinlemek zannetmek.
Kötülük, karşımdaki kişinin incineceğini hissettiğim halde kişiye fiziksel, duygusal yönden zarar vermek demektir.
Ancak felsefede, kötülük kavramı, genellikle “doğadan gelen ya da bilinçli insan eyleminin sonucu olan ve insan varlığına bu dünyadaki yaşamında büyük zarar veren durum, oluşum ya da şey” olarak açıklanmaktadır (Kiriş, 2008: 83).
Doğal kötülük ya da fiziksel kötülük: Çağdaş Hristiyan teolog John Hick'e göre "hastalık yapan bakteriler, depremler, fırtınalar, kasırgalar, kuraklıklar ve benzeri durumlarda insan eylemlerinden bağımsız olarak meydana gelen kötülükler" bu gruptan sayılır.
İlgili 25 soru bulundu
Bu bağlamda Sokrates kötülük denilen olgunun cehaletten kaynakladığını iddia etmiştir. Ona göre hiç kimse bilerek veya isteyerek kötülük yapmaz, dünyadaki kötülüğün tek sebebi cehalettir, biri zulüm işliyorsa sebebi zulmün kötü olduğunu bilmemesidir.
Metafiziksel kötülük, yaratılmış olduğu varsayılan evrenin sınırlılığı ve sonluluğu olgusuna işaret etmektedir.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmaktadır: ''Sizden kim ki bir münker ve kötülük görürse onu eliyle değiştirsin. Buna gücü yetmezse ona diliyle müdahale etsin. Buna da gücü yetmezse, ona kalben buğz etsin (kalben onu reddetsin).
Fikirden yoksun, düşünce üretmeyen insan, yaptığı eylemlerin sonuçlarını düşünmediği için, yaptığı kötülükten dolayı kendini sorumlu hissetmez. Kötülüğün kaynağı “düşünce yoksunluğu” eş deyişiyle “fikirsizlik”tir.
Değerli okuyucular; başkalarına yaptığınız her kötülüğün karşılığı, çevrenizden mutlaka geriye, kötülük olarak döner. Nerede kim kime kötülük ediyorsa, onun dışındaki bir yerlerden aynı kötülük o kişiye mutlaka dönecektir. Bu Allah'ın kanunudur.
Bu problemlerden birisi de, kötülük problemidir. Bu makalede, felsefe tarihinde ilk kez büyük Antik Yunan lozofu Platon tarafından ele alınmış olan kötülük problemi incelenmiştir. Bu problem, daha sonra, başta Epikuros olmak üzere, hemen hemen her çağda, hem lozoarı hem de teologları oldukça meşgul etmiştir.
- 'Kötülük eden kötülük bulur. ` Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani birine kötülük ettiğiniz zaman ya da edildiğinde karşılığını başka zaman, başka şekilde bir şekilde bulacağı anlamını taşımaktadır.
Nefret; bir kimsenin kötülüğünü, mutsuzluğunu istemeye yönelik duygu olarak tarif edilmektedir.
Delilci Kötülük Problemi
Bu, Tanrı'nın böyle bir kötülüğe neden izin verdiğine veya bu kötülüğün açıkça göründüğü kadar güçlü bir kanıt olmadığına dair makul teodiseler ya da açıklamalar bulma çabasını içermektedir.
Tanrı bazı kötülüklere izin verir, ki bu kötülüklerin değeri, bunlarla yakından bağlantılı olan daha büyük bir iyiliğin (özgür iradeli insanlar yaratmak) değerinden düşüktür. Tanrı kötülüğü ortadan kaldırırsa, daha büyük iyiliği de ortadan kaldırması gerekir.
iyilikle kötülük bir olamaz, sen kötülüğü en güzel olan şeyle sav. O vakit seninle aranızda düşmanlık bulunan kimse, candan bir dost gibi olur. İyilikle kötülük, devletle anarşi birbirine denk olamaz.
Ayet ”Kötülük Yapan Kişiden intikam Almak için Dua”
Kötülük problemi ve teodise din felsefesinin en önemli konularından biridir. Kötülük problemi en temelde Tanrı'nın varlığı ile kötülüğü uzlaştıramama sorunu olarak anlaşılmaktadır. Kötülük problemi ateistik iddiaları temellendirmek için kullanılırken, teistik iddiaları güçlendirmek için teodiseler geliştirilmiştir.
Tabiî kötülüklerin çoğu insandan kaynaklanan ahlâkî kötülükler sonucu oluşmaktadır. Allah, ahlâkî kötülüklerden dolayı insanı depremler, hastalıklar gibi doğal felaketler ile ikaz etmektedir. Kötülük yokluktur. Kendi başına bir varlığı bulunmamaktadır.
Teodisenin temel amacı, Tanrı'nın özsel nitelikleri ile alemde mevcut olan kötülük arasında herhangi bir tutarsızlığın olmadığını ve kötülüğün Tanrı'nın varlığı aleyhinde bir delil olamayacağını göstermeyi amaçlamaktadır.
Metafizik Mendel'in belirttiğine göre durağanlıktır ve bunun zıddı diyalektik'tir. Diyalektik de her şeyin değiştiğini savunan bir felsefi akımdır.
sokrates'in ortaya attığı sav. bir insanın bilerek kötülük yapabilme olasılığının imkansız olduğunu dile getirir. akıl sağlığı yerinde olan biri, yapacağı şeyin kötü olduğunu bilerek kötülük yapamaz. ya bir çıkar ilişkisi çerçevesinde kazancı olduğuna inanmıştır ya da tamamen farklı bir ahlaki bakış açısıyla ...
Böyle düşünerek Sokrates, Avrupa tarihinde haksız bir şekilde ölüme mahkûm edilen ilk düşünce suçlusu oldu. Sonu yaklaşırken şöyle dedi Sokrates: “Ayrılık saati geldi, herkes kendi yoluna gidecek, ben ölüme ve siz hayata. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilir.”
Bunun bizi götüreceği yer Sokrates'in ünlü tezidir: “hiç kimse bilerek kötülük yapmaz, kötülük bilgisizlikten kaynaklanır”.
nefret 1. isim Bir kimsenin kötülüğünü, mutsuzluğunu istemeye yönelik duygu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri