Özgüven, kişinin kendisiyle barışık olması halidir. Özgüvenli kişi kendini sever, pek çok konuda kendini yeterli görür, yapabildiklerinin farkındadır ve bu durumu davranışlarıyla da destekler. Özgüvenli bireyler kendileriyle barışık oldukları gibi çevreleriyle de iyi ilişkiler içerisindedir.
Özgüven kişinin kendine ve yeteneklerine gerçekçi ve pozitif bir bakış açısıyla bakarak, eleştirilere açık olması, kendini ifade edebilmesi ve duygusal olgunluk olarak adlandırılabilir. Özgüven eksikliğinde ise kişi pasif durumdadır.
Özgüven, kişinin başkalarıyla olan ilişkilerini, iş performansını ve yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Kişinin kendine yönelttiği olumlu, iyi duygular sonucunda kendini iyi hissetmesi olarak bilinmektedir. Bu iyi oluş hali kişiye kendi ve çevresiyle barışık olma halini de getirmektedir.
Özgüvenli insanlar, genellikle daha dik duruşlu, kendinden emin ve atılgan olanlardır. Bu, onların çevrelerindeki kişiler tarafından daha fazla fark edilmesini sağlar. Özgüven kişinin kendini tanıması, yapabileceklerine inanması, kendine hak ettiği değeri vermesidir.
Kendine güvenen insanlar, diğer kişilerin yaptığı işleri eleştirerek onları küçültmeye çalışmazlar. Tam tersine farklı insanları çıkardıkları başarılı işlerden dolayı tebrik ederler. Kendine güvenen kişiler başkalarından yardım istemenin kendilerini zayıf veya akılsız göstermeyeceğini bilirler.
İlgili 45 soru bulundu
Özgüveni ve özsaygısı olmayan kişiler şu özelliklere sahiptir. Bu kişiler riskten uzak durur, sorumluluktan kaçarlar. Bu kişiler yalana sıklıkla başvurur kolay yalan söylerler. Özgüven eksikliği olan kişiler hata yapmaktan korkar, hatalarını üstlenmekte zorlanır, hatalarını kabule yanaşmazlar.
Öyleyse, özgüvenin tam olarak ne zaman oluştuğunu söylemek mümkün değildir. Ancak, genellikle 2 yaşından itibaren bir çocuğun özgüveni oluşmaya başlar ve bu süreç ilerleyen yılarda devam eder. Bu süreçte ebeveynlerin, çocuklarına olumlu ve güven verici tutumları öz güvenin oluşumu için son derece önemlidir.
özgüven, kendimizi ne sandığımızla kendimizin ne olduğu arasındaki farkın sıfıra yakınsaması durumunda ortaya çıkan algısal öz bütünlüğüdür. ego ise; kendimizi ne sandığımız ya da bizi ne sansınlar istediğimiz ile ilgilidir ki, aslında ne olduğumuzdan ne kadar uzak veya ayrık olması önemsizdir.
Özgüven, kişinin kendini tanıması, kendine güvenmesi, kendine saygı duymasıdır. Özgüven sahibi insanlar kendi potansiyelinin farkında olan, kendini geliştirmeye açık, zayıf yönlerine sahip çıkan ve bunu geliştirmeye çalışan kişilerdir. Çünkü zayıf ve güçlü yönleri arasında bir denge kurmaya odaklanır.
Özgüven Sonradan Kazanılır Mı? Evet, özgüven sonradan da geliştirilebilir bir özelliktir. Özgüven, bir kişinin kendi yetenekleri, becerileri ve kabiliyetleri hakkındaki inancını ifade eder.
Hayat boyunca yeterli sıcaklık, sevgi ve destek görmemek de özgüveni düşüren sebeplerdendir. İnsan sevdiği kişiler tarafından desteklenir, sevilir ve inanç görürse özgüveni gelişir. Özgüven çocukken gelişen ve ailenin davranışlarından birebir etkilenen bir kavramdır.
Aile ve çevre tarafından yüksek beklentilere maruz kalmak, başkalarıyla kıyaslanmak, şiddete maruz kalmak, başarısızlık ve baskı altında kalmak özgüven eksiliğine yol açan sebeplerdir. Ayrıca fiziksel görünüm ile özgüven arasında da ilişki vardır. Özellikle ergenlik döneminde fiziksel özellikler birey için önemlidir.
Özgüven hem kişinin kendisine ilişkin düşünceleri (Örnek: "Zekiyim, sevilen bir insanım"), hem bu düşüncelerin yol açtığı duyguları (umutsuzluk, utanç, gurur), hem de bu duygu ve düşüncelerin ifadesi olan davranışları (çekingenlik, dikkat, iddiacılık) içerir.
Özgüven eksikliği için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Özgüven eksikliği için kullanılan ilaçlar terapi süreciyle birlikte yürütüldüğünde daha etkili olabilmektedir.
Özgüveni Etkileyen Faktörler Nelerdir? Özgüveni etkileyen faktörler anne baba tutumları, akademik başarı, kendini değerlendirme ve çevrenin etkisi, fiziksel görünüm, akran ilişkileri, okul, öğretmendir. Bu noktada özgüveni etkileyen faktörler bazen çevre tarafından bazen ise kişisel özelliklerle değişmektedir.
Özgüven kazanmak için endişeleri ve korkuları kabul etmeli ve bunları aşmayı öğrenmelisiniz. Stresi azaltır ve özgüvenin artmasını sağlar. Kusurlarınızı bilmek ve kabul etmek, özgüveni arttırabilir. Kendini kabul etmek, özsaygıyı arttırır ve özgüveninizi güçlendirir.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Yapılan bu iki araştırmada, deneyim ne kadar önemli olsa da kendine güvenen, yaptığı işlerin arkasında güvenle duran kişilerin başarıya kolayca ulaşabileceğini kanıtlıyor. Özgüvenin deneyimli ve başarılı olmaktan ileri geldiği düşünülse de kendine güvenen kişiler zaten başarıya kolayca ulaşıyor.
Özgüven eksikliği yaşayanlara maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurtayı öneren Gizem Şeber, "Bu gıdalar thiamin yani B1 vitamini içeriyor. B1 eksikliği olan kişilerde sosyal problemler daha sık gözleniyor. Özgüven eksikliğine rastlanıyor" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri