Kırsal alan imar yapı ve yönetmeliklerine göre, köy yerleşim alanlarında ev yapmak için, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturan şahıslar başvuruda bulunabilir. İlçe Özel İdaresi'ne başvurusu yapılan köyde ev inşaatları için gerekli belgeler; Yapı izin dilekçesi. Tapu belgesi.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Yönetmeliğe göre köy yerleşik alanı çevresinde belirlenecek azami mesafe 100 metreden 300 metreye yükseltildi. Çevre Düzeni Planları'nda bulunan ve kırsal yerleşim alanları için emsali 0,50 ile sınırlandıran maddenin kaldırılmasına karar verildi.
Köyde imar izni İmar Müdürlüğü'nden almak gerekmektedir.
Madde 52 – (Değişik birinci fıkra:RG-11/7/2021-31538) Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarında 2 kat (7.50) m. den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.
İlgili 30 soru bulundu
Yönetmelik değişikliğiyle, 30 büyükşehir sınırı içerisinde yer alan köylerdeki yapılaşma sınırı 100 metreden 300 metreye çıkarıldı. Böylece köylerin etrafında yapılaşma için 200'er metrelik yeni bir genişleme alanı oluşturuldu.
Köy imari, köy yerleşim planına karşılık gelmekte olup, köy yerleşim planları muhtarın başvurusu ile Özel İdarelere, Özel idareleri kaldırılmış olan yerleşim yerlerinde ise yetkisi devredilen kurumlara yaptırılmaktadır. Köy yerleşik alanı ve civarı tanımları, köy yerleşim planına karşılık gelmemektedir.
Eğer köy yerleşik alanı tespiti yapılmamış ise, ruhsat almadan yapı yapılabilmesi mümkün değildir. Bu durumda, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 64. maddesi hükümlerinin uygulanması ve yapı ruhsatı alınması gerekir.
İmar durum belgesi alma ücreti 66 TL'ye çıktı. Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL'den 11.75 TL'ye ulaştı.
Köy İçi Arsa Bölünebilir Mi? Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ifraz yapılması mümkündür. Yani köy içi arsa bölünebilir, ifraz edilebilir.
Köylerde Çekme Mesafesi
Ancak, mevcut teşekkülde bu mesafeler (5.00) m.den fazla ise bu teşekküle uyulur. Bitişik olmayan yan ceplerde, çelik, kagir ve benzeri yapılarda minimum (3.00) m., diğer yapılarda ise minimum (5.00) m. mesafe bırakılması şarttır.
TAPUSUZ ARAZİDE EV YAPILIR MI? Tapusuz bir arazide ev yaptırmak ilkesel olarak hukuken mümkün değildir. Tapusu olmayan bir arazide yapılan ev için tapu süreçleri işletilemez. Ev yapılsa dahi kaçak duruma düşer ve her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalınır.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Bu tarla üzerine prefabrik yapı yapılabilirdi ancak kurallara bakıldığında ne yazık ki 5000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak söz konusu olmuyor. Yani bir tarlaya ev inşa etmek istiyorsanız tarlanın 5 bin metrekareden daha fazla olması gerekiyor.
Araziyle ilgili gerekli cins değişikliği işleminin yapılması halinde imar şartlarına uygun şekilde inşat yapılabilir hale gelmektedir. Tapuda bağ, bahçe olarak yer alan arazinin arsaya dönüşme işleminin yapılmasıyla birlikte arazi içine prefabrik ev yapımı başlanabilir.
Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya ortak yararlanmasına terk edilen mera zapt edilerek ev yapılması halinde faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir.
Bu birimlerden yapı izni ve ruhsatı almak gerekmektedir. Köyde ev yapmak için öncelikle imar durum başvurusu yapmanız gerekmektedir. Tapu, çap örneği belgesi ve dilekçe ile Belediyelere bağlı Kadastro Müdürlükleri'ne başvuruda bulunabilirsiniz.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Belediye ve Komşu Alanları Dışındaki Köy ve Obaların Yakın Çevresi: Köy yerleşik (meskun) alanı çizgisi ile 100 metre dışından geçirilecek çizginin içinde kalan ve valiliklerce oluşturulan kurulca belirlenip il özel yönetimlerinin onayıyla geçerlilik kazanan alandır.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Mahalleye dönüşen köylerde büyükşehir belediye meclisince aksine bir karar alınmadıkça, uygulama imar planı yapılıncaya kadar ruhsat gerekmez. Köy yerleşme planlarının amacı köy yerleşik alanını belirlemek değildir. Bir tür imar planı olarak kabul edilir.
Arsa belediye tarafından üzerinde yapılaşmaya izin verilen toprak parçası iken arazi, üzerinde imar uygulaması olmayan toprakları ifade etmek için kullanılan tanımdır. Bir arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul ve hastane gibi alanlara yer verilebilirken araziler, yapılaşmaya uygun değildir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle, kırsal yerleşik alan sınırını 100 metreden 300 metreye çıkardı. Kırsal alanları etkileyen değişiklikle, köyler imara açılacak, tarım üretimi etkilenecek, büyük kentlerde düzensiz yapılaşmanın önü açılacak.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri