Kahve Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Yetişmiş bir kahve ağacı yılda 5 kilo meyve verir. Bu meyveler işlendikten sonra toplamda 1 kilo kahve elde edilir.
Ortalama olarak 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve verir. İyi ve sağlıklı bir kahve ağacı 1 ile 5 kg arası kahve meyvesi verir. Ortalama olarak 1 kg kahve çekirdeği için 5-6 kg kahve meyvesi gerekir.
Kahve, beyaz ve kokulu çiçeklerle sahip, kirazı andıran kırmızı meyvesinin içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türüdür.
Gerekli ortam koşulları sağlanıp bakımı konusunda gereken hassasiyet gösterildiği takdirde kahve ağacı dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra ilk meyvesini veriyor ve yaklaşık olarak 25 yıl boyunca kahve olarak adlandırılan bu meyveleri vermeyi sürdürüyor.
Bir kahve ağacı, dikiminden yaklaşık 5-6 yıl sonra meyve verir. Kahve ağaçları, yetiştirildikleri bölgeye bağlı olarak ortalama 24 - 25 yıl boyunca meyve verirler. Kahve ağacında meyvenin toplanabilmesi için meyvenin olgunlaşma süresi yaklaşık dokuz aydır.
İlgili 28 soru bulundu
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı “hayır”dır. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Nitelikli Kahveler çoğunlukla Arabica kahvedir. ARABICA, 800-2400 mt. yüksek rakımlarda yetişir. Rakım kahvenin rekoltesini ve kalitesini doğrudan etkileyen bir ölçüttür. Yükseklik aynı zamanda kahvenin tadına da doğrudan etki eder.
Kahve en çok ve en iyi nerede yetişir sorusunun cevabı olarak bir Güney Amerika ülkesi olan Brezilya demek doğru olacaktır. Çünkü Brezilya 150 yıla yakın bir süre boyunca dünyanın en çok kahve üretimi gerçekleştiren ülkesi unvanını elinde tutmaktadır.
Deneme olarak kahve ağacı dikilen ve kahve üretimi yapılan bölgeler Mersin, Antalya ve Anamur'dur. Bunun dışında bir süs bitkisi gibi, kahve ağacı da evlerde yetiştirilebilir. Kaliteli bir şekilde meyve vermese de, kışın yaprak dökmediği için evlerde dekor olarak yetiştirilebilir.
Esas olarak, kahve telvesi toprak faunası tarafından bitkilerin kullanabileceği şekilde ayrıştırılabildiği için gübre olarak kullanılabilen bitkisel bir atık maddedir.
Aydınlık ve dolaylı güneş ışınlarını seven kahve bitkisi, doğru bakım yapıldığı takdirde 3-5 sene içerisinde çiçek açabilmektedir. Çiçekleri açtıktan bir iki gün sonra solmaya başlar ve meyve olur. Kahve bitkisini aydınlık ve yarı gölge yerlerde yetiştirmeniz gerekmektedir.
Kahve ağaçları, yetiştirildikleri bölgeye bağlı olarak yaklaşık 25 yıl boyunca meyve verir. Her bir ağaç, yılda yaklaşık ½ kilogram kadar çekirdek üretir. Ağaçlar meyve vermeden önce çiçeklenir ve öbekler halinde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler kokuludur ve çiçeklenme döneminde çevreye oldukça tatlı bir koku yayarlar.
İklim değişikliği, artan sıcaklıklar ve ormanların yok olması şu anki hızda devam ederse, kahve türlerinin çoğu 10 ila 20 yıl içinde yok olabilir. Yapılan araştırmalar vahşi doğada bulunan kahve türlerinin yüzde 60'ının neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olabileceğini söylüyor.
Sulama: Kahve çiçeği, suyu çok sever. Düzenli ve bol sulama gereklidir. Toprak eşit miktarda nemli kalmalı, ancak çok su ile tıkanmamalıdır. Sulama işlemi yaz aylarında haftada 1, kış aylarında ise iki haftada bir olacak şekilde yapılmalı, toprağın tamamen kurumasına asla izin verilmemelidir.
- 1 kilogram Lavazza Gran Espresso Çekirdek Kahveden 141 adet kahve çıkmaktadır.
Kahve ağacının 90'ın üzerinde cinsi bulunmaktadır. En bilinenleri; Coffee Arabica, Coffee Canephora, Coffee Excelsa, Coffee Liberica'dır. Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı.
Çiçek açtıktan sonra 8 ay boyunca kahve meyvesinin olgunlaşma süreci başlar. Kahvelerin ağaçlardan toplanması iki farklı şekilde gerçekleşir: elle toplama ya da makineyle toplama. Elle toplama sırasında kahve ağaçlarının altına bir örtü serilir ve dallardan toplananlar bu örtülere dökülür.
Her mevsim ekim yapılabilir.
Kahve ağacı tropik iklimi tercih etmektedir. Tropikal iklimde daha hızlı büyüdüğünden dolayı kahve ağaçlarının ülkemizde yetişmesi son derecede zordur. İklim koşulları kahve üretimi için uygun olmadığından dolayı kahve ağacı yetiştirilmesi de mümkün değildir.
Kahve ağacı, özellikle bol yağışın olduğu, aynı zamanda kuru mevsimlerin de olduğu, sıcaklığın 20-30 derece arasında hüküm sürdüğü tropikal iklimlerde yetişir.
Bugün Kurukahveci'nin yönetiminde olan Mehmet Efendi'nin torunları; Ahmet Rıza Kurukahveci'nin vefatından sonra yönetimi devraldılar.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Günümüzde her ne kadar kahvenin anavatanı Brezilya gibi görünse de, köken olarak ilk kahve ağaçları, Etiyobya ülkesinde keşfedildi. Ülkenin Kaffa adı verilen bölgesinde ormanlık alanlarda yetişen Arabica adıyla bildiğimiz kahve ağaçları, dünya üzerindeki ilk kahve ağaçları olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri