Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Değilişklik Göstermekle Birlikte, 1 Kilogram Kayısı Ortalama 80 - 110 Adet Arasında Gelmektedir.
Kayısı kurutulurken besin değerleri kaybolmadan sadece suyu alınır. Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir.
1 Dönüme Kaç Kayısı Ağacı Yetiştirilir? 1 dönüme dikilebilecek fidan sayısı ağacın anaç yapısına göre değişim göstermektedir. 1 Dönümde klasik anaçlarda 40 kayısı fidan, yarı bodur anaçlarda 66 fidan, tam bodurlarda 125 fidan yetiştirilir.
Kayısı ağacının meyve verme süresi ağacın anacına göre değişim göstermektedir. Bodur veya yarı bodur anaçlarda 1-2 sene içinde meyve verir fakat ağacın gelişimi için meyvelerin koparılması gerekir. Meyveler kopartılmaz ise ağaç gelişimi yavaşlar. Klasik anaçlarda ise 4-5 yıl sonra yatarlar.
İlgili 38 soru bulundu
Ağır ve besin maddelerince zengin topraklarda ağaçlar, kuvvetli sürgünler meydana getirir, geç meyveye yatar, meyveleri iri, sulu ancak kuru madde miktarları düşük olur. Kayısı ağaçları nemli ve taban suyu yüksek, ağır killi topraklardan hiç hoşlanmazlar.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı ağacı kısa bir ömre sahip olan bir ağaçtır. Ömür uzunluğu 30 ila 35 arasında değişmektedir. Bu yaşı geçen ağaçlar verimliliklerini kaybederler ve kesilmeleri oldukça akıllıca bir tercih olmaktadır.
1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök'ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
Kayısı fidanı , erikfidanı, badem fidanı, klasik anaçlı olmak zorundadır.Fidanlar arası 6 metre sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikim yapılabilir.
Toprak Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Kayısı tınlı, kumlu-tınlı, ve tınlı-kireçli topraklardan hoşlanır. Kökleri derine ineceğinden taban suyunun en az 2- 4 m . derinlikte olması gerekir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 171,00 TL.
6. aydan itibaren ek besinlere geçecek olan bebğinizin beslenme programına dahil edebileceğiniz Kuru Kayısı için Gurme Bebek olarak önerimiz, sülfür içermeyen, güneşte kurutulmuş günkurusu kayısı kullanmanızdır.
Ortalama meyve ağırlığı 40 g ve ağaç başına ortalama verim 15 kg'dır.
Jumbo kayısı ne demek? Jumbo kayısı: kayısının en iri boyutunu ifade eder. 1 Kg kayısı 60 adet ile 80 adet arasında değişiklik gösterir. Jumbo kayısı, kayısının en iri boyutu olmasının yanı sıra en lezzetli olan çeşididir.
Kuru Kayısı 4 No, Kuru kayısı çeşitleri içerisinde küçük boylar arasında yer alan ve en lezzetli çeşididir. 1 kg Kuru Kayısı ortalama 160-180 adet gelir.
Yetişkin bir kayısı ağacının yıllık su tüketiminin 900 mm civarında olduğu belirlenmiştir (27).
Mutlaka kalın dal kesimi gerekiyorsa, bunu 2-3 yıla yaymalıdır. Kayısı ağaçlarında, yumuşak çekirdekliler ve şeftali gibi gençleştirme budaması ve sert budama yapılmaz. Zayıflamış ve verimden düşmüş ağaçlar sulama, gübreleme, mücadele gibi kültürel uygulamalarla ıslah edilmelidir.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
Kayısı fidanı için doğru ekim zamanı Kasım ayının 1 veya 2. haftasından sonra başlar. Bazı bölge koşullarına ve rakım özelliklerine bağlı olarak Nisan ayının son haftasında da dikim işlemi yapılabilir. Kayısı fidanı yetiştirme sürecinde özellikle sulama koşullarına dikkat edilmelidir.
İklimin sert ve rüzgarları soğuk olan bölgelerde, nemi fazla olan bölgelerde ve çöl tipi iklimlerde kayısı ağacı yetişmez.
"Kayısıyı artık rakımı bin 400 ile bin 800 metre arasında olan yerlerde kuru tarım yapılan alanlarda dikmeye de müsaade ediyoruz. Bu alanların kayısı tarımına kazandırılmasında bir artış oldu.
Kayısı ağacının çeşidine göre soğuğa dayanaklıkları farklıdır yarım saat ve daha az süre -3,9°C kalırsa tomurcukları, -2,2 °C kalırsa açmış çiçekleri -0,6 °C kalırsa küçük meyveleri zarar görür.
Yapacağımız toprak tahlili sonuçlarına göre Azotlu gübrelerin 2/3 lük kısmı ağaçların taç iz düşümlerine verilir. Topraklarımız kireçli ise Amonyum Sülfat gübresi tercih edilmelidir.
Klasik anaçlı kayısı ağaçlarının büyümesi 4 yıl civarı sürerken, yarı bodur ve tam bodur anaçlı kayısı ağaçların büyümesi yaklaşık 3 yıl sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri