Elma sirkesi yüz üzerinde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Daha sonra ise bu soğuk su ile durulanır.
En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
Saç diplerine uygulanan sirke, masaj yaparak 2-3 dakika kadar uygulanır. Ardından bol su ile durulanır. Saça sirke sürmek, saç dipleri için sayısız faydaya sahip olsa da 5 dakikadan fazla saçta bekletilmesi tavsiye edilmez...
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin. Ardından oluşacak sirke anasını alın ve elma sirkenizi süzdürün. Afiyetle tüketin.
Sirkenin ağzını bir tülbentle kapatın. Bekleme sürecinizin ilk 20 gününde sirkeyi güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde saklayın. Sirkenizi her gün bir kez silikon ya da plastik kaşıkla karıştırın. 20 günün sonunda sirkenizi yine aynı yere kaldırın. Bu kez 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin.
İlgili 25 soru bulundu
Organik elma sirkesi konusunda hakiki sirkenin anlaşılması için öncelikle sirke şişesinin alt kısmına bakılmalıdır. Bu sayede organik elma sirkesi nasıl anlaşılır sorusu ile ilgili olarak sirkenin dip kısmında tortu bulunması sirkenin doğal olduğunu ortaya koyacaktır.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Özetle, teknik olarak serin ve karanlık bir yerde şişesinde saklanan sirke 100 yıl sonra bile güvenle tüketilebilir. Genelde sirkede bozulan şey kalitesi olacaktır. Bu kalite düşüşü genellikle hava ve güneş ışığı ile temasla oluşacaktır.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Sirke için kullanılan meyvenin çürük olması, ara sıra karıştırılmaması, ortamın mayalanmaya uygun olmaması, mayalanma sağlayan baklagil kullanımının olmaması sirke anası oluşumunu engeller. Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Sirkeli su, saç derisinin arınmasına ve gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur. Spreyli şişeye sirkeli su ekleyerek saçlarına sirkeli su bakımı yapabilirsin. Banyo öncesi sirkeli suyu saç diplerine uygula. 20 dakika sonra banyo yaparak sirkeli suyu durula.
Sirkenin içerisinde bulunan asit bitleri olumsuz şekilde etkiler ve saçlardan bitleri arındırır. Bunun için sirke ve su karıştırılır. Daha sonra saç diplerine sürülür.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Üzüm, elma, vişne, şeftali hangisi olursa fark etmez, güzelce yıkayın. İçinde küflü olan varsa ayırın. Bir kavanoza yerleştirin, hafif bastırın, üzerini geçecek kadar su koyun. Varsa 1 çay bardağı organik sirke ekleyin, yoksa hiçbir şey eklemeseniz de en geç 2 ay gibi bir sürede sirkeniz oluşacaktır.
Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır.
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar. Yani hava çıkışı olduğu sürece kavanozu kapalı tutabiliriz.
Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.Bu noktada tuz ilave etmekte sadece sirkenizin tuzlu sirke olmasını sağlar. Oksijen teması ile sirkeleşen hiçbir sıvı alkole dönüşemez.
Saç Biti Yumurtaları (Sirkeler)
Saç biti yumurtalarına halk arasında 'Sirke' adı verilir. 0,7-1 mm boyutlarında olan sirkeler rahatça görülebilir. Bunlar parlak, sarımsı renkte, oval veya damla biçimlidir. Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar.
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor.
Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Evde sirke yapmanın püf noktaları nelerdir? 1.Taze meyve kullanımına dikkat etmeniz gerekir, çünkü sirkenin ana kaynağı meyve olacaktır, o nedenle onun doğal olması sirkemizin doğal olması için önemlidir. 2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir.
Bazen sirke içerisinde minik kurtlar görebilirsiniz. Bu, sirkenize etrafındaki sirke sinekleri tarafından bırakılan yumurtaların zamanla çatlayıp sirke anasında oluşmasını gösterebilir, doğaldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri