Eğer bir kedinin gözleri henüz tam açılmamışsa en az 7, en çok 14 gün önce doğmuş demektir. Doğumundan 3 ila 4 hafta sonrasına kadar net göremiyor olmaları da size kedinizin kaç günlük olduğu hakkında bilgi verir. Kedinizin göz rengi belirginleşmişse kediniz 2 aylık, yani 8 haftalık olmuş demektir.
Yavru kedi, daha yaş almamış kadar küçükse kaç günlük olduğunu bilmeniz ona nasıl bakacağınız konusunda yardımcı olacaktır. Gözleri kapalı doğan kedilerin, 7-14 günlükken açılan gözleri, 3-4 haftalık olana kadar tam olarak göremez. Ayrıca 8 haftalık olduklarında, gerçek göz renkleri ortaya çıkar.
Gözleri açık fakat biraz titreyen bir yavru kedi, 2 – 3 haftalıktır. Gözleri açık, kulakları dik ve yürüyebilen bir yavru kedi ise 3 haftalık ya da daha büyüktür. -Yavru kediyi bulduğunuz zaman en kısa süre içerisinde veterinere götürmeniz gerekmektedir.
Sağlık ve sıhhatleri için yavru kedilerin gevşeyip kendilerini güvende hissedebilecekleri sessiz bir yerde bolca uyumaya ihtiyaçları vardır. Yavru kediniz günün yaklaşık 20 saati uyuyabilir ve yetişkin bir kedi olduğunda halen daha 18 saat kadar uyumaya ihtiyaç duyabilir.
Yeni doğmuş olan kediler yaklaşık üç haftalık olana kadar anne sütü ya da yavru kediler için özel olarak üretilen süt tozları ile dengeli bir biçimde beslenebilir. Bu süreçte kedi, anne sütünden ya da yavru kediler için olan süt tozundan başka bir besin ile beslenmemelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Yeni Doğmuş Kedi Ellenir mi? Yeni doğmuş kedi yavruları narin ve savunmasız canlılardır. Ellenmesi, annenin tepkisini tetikleyebilir ya da kedilerin sağlığında risk oluşturabilir. İdeal olarak, yeni doğmuş kedileri anneleri tarafından bakılmasına müsaade etmek en doğrudur.
Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir.
1 haftalık yavru kedi ne yer sorusuna verilecek en iyi cevap kuşkusuz ki anne sütüdür. Ancak annesi yoksa, anne sütü benzeri besin değerlerini içeren süt tozları ile beslenebilir. 2-3 saatte bir ve yaklaşık 1 yemek kaşığı olmak üzere süt tozu ile beslenmesi gerekir. Bu ölçüyü süt tozlarına göre değiştirebilirsiniz.
Yenidoğan. Yavru kediler doğduğunda çok az hareket edip duyabilir ve gözleri tamamen kapalıdır. Yaklaşık 5 günlükken, gözlerini açmaya başlarlar. Bu, aynı zamanda her gün 10 g ila 30 g arasında kilo almaya başladıkları zamandır.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Yavru kedilerin yürümeye başlaması ise 3 haftalık olmaları ile ortaya çıkmaktadır. 3 haftalık olan yavru kediler yürümeye başlarlar ve 4 haftalık olduklarında oynamaya başlarlar.
En doğru cevabı sizler için araştırarak, doğru bilinen yanlışları düzeltmek istiyoruz. Öncelikle çoğu kedi sahibi yavru kedilerin 2 aylık olduğunda annesinden ayrılması gerektiğini söyler. Ancak veterinerlerin uygun gördüğü süre ise en az 3 aydır.
Yeni doğan bir kedi 3 hafta olana kadar tuvaletlerini kendi yapamazlar. Bu noktada ya anne kediden ya da siz sahiplerinden yardım istemektedirler. 3 haftadan sonra ise kendileri tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. 1 aydan sonra ise tuvalet eğitimlerine artık başlayabilirsiniz demektir.
Yetişkinlik sürecindeki göz rengine ulaşmaları yaklaşık 3 ila 6 ay sürecektir.
Yaşamının ilk 4–5 haftasında, yavru kediniz ihtiyaç duyduğu tüm besinleri annesinden alacak. Normal şartlar altında 7 haftalıkken sütten kesilir ancak 4'üncü haftasına girdikten sonra Whiskas® Yavru Kedi Poşet Maması gibi özel olarak hazırlanmış bir mamayı yemeye alıştırabilirsiniz.
Ancak genel olarak, herhangi bir yavru kedi veya kediye geleneksel inek sütü vermek için hiçbir neden yoktur. Yavru kedinize veya kedinize süt vermek zararsız bir muamele gibi görünse de aslında kürklü bebeğiniz için sindirim sorunlarına neden olabilir.
Annesinden ayrılmış ve yeni doğmuş bir kediye sunulacak en iyi besin bebek muhallebisi, kedi sütü tozları ve yavru kedi mamasıdır. Yavru kedilere verilen besinlerin küçük lokmalarla verilmesi gerekir. Hindi, geyik eti, sığır eti ya da tavuk gibi besinlerin yağsız etlerini pişirerek 1 aylık kediye verebilirsiniz.
Erkek kedide anüs, skrotum ve penis bulunur. Dişi kedilerin ise idrar yolu açıklığı ve anüsleri vardır. Erkek kedilerin iki adet testisi bulunmaktadır ve bu testislerin boyutu kiraz çekirdeği ile aynı boydadır. Kısırlaştırılmış erkek kedilerin skrotum boyu kısırlaştırılmamış erkek kedilerinkine daha küçüktür.
Yenidoğan dönemindeki yavru kedilerin ilk kakaları çok koyu renkte olur, hatta yeşil bir görünüme sahiptir. Yavru, mekonyum adı verilen maddeden oluşan ilk kakasını dünyaya geldikten sonraki 1-2 günlük süreçte yapar. İlk kakanın koyu renkte olması normaldir ancak bu kakanın bir istisna olduğu unutulmamalıdır.
Yaklaşık üç haftalık olduklarında yavru kediler, ilk titrek adımlarını atmaya başlar. Sendeleyen ve kendilerinden emin olmayan şekilde başlarlar ve dengeleri, dördüncü haftada iyileşmeye başlar.
İlk olarak beslenme için anne sütü gereklidir fakat bu durumda yavru kediler için özel olarak tasarlanmış süt biberonların yardımı ile verebilirsiniz. Biberon ile sık sık beslenilmeli ve temizlenmelidirler. Aynı zamanda çok genç yaşta bir veteriner bakımına ve besin takviyesine gerek duyulur. Annesiz bir kedi üşür.
Anne kedinin yavruyu saklaması, yavrusuna olan düşkünlüğünden dolayıdır. Yavruların bulunmuş olduğu ortamda tehlikede olduğunu düşündüğü andan itibaren, yavruları ağzına alarak farklı bir ortama taşır. Yavruları için seçeceği yeni yer, anne kedi için daha güvenli olarak belirlenmiş olacaktır.
Yavru kedi buldum ne yapmalıyım? 1: Öncelikle annesini arayınız. Annesinin gelmesini bekleyiniz.2: Bebek kedileri güvence altına alma.3: Besleme ve çiş yaptırma.4: Çaresiz kalırsanız profesyonel destek arayın. Ayrıca “Kediler Mart ayında çiftleşir ve doğurur” bilgisi tamamen yanlıştır.
Bundan dolayı protein ve enerji değerlerinin yüksek olan, yavru mamasını vermek en iyisidir. Bu daha az miktarda mamadan, daha fazla besin elde edebileceği anlamına gelir. Yavru maması, ayrıca enerji ihtiyacı 3 kat artan emzirme dönemindeki anne kediler için süt üretimine yardımcı olması bakımından idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri