Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Yeni doğan bir kedi 3 hafta olana kadar tuvaletlerini kendi yapamazlar. Bu noktada ya anne kediden ya da siz sahiplerinden yardım istemektedirler. 3 haftadan sonra ise kendileri tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. 1 aydan sonra ise tuvalet eğitimlerine artık başlayabilirsiniz demektir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Yavru kedinize tepsisini nasıl kullanacağı hakkında eğitim vermeniz gerekecektir. Bu eğitim gayet basittir: Gitmek istediğini fark edince, yavru kedinizi hemen alıp tepsinin üzerine götürün. Ayrıca sabah erken saatlerde, gece yatmadan önce ve her öğünden sonra onu tepsiye götürerek yardımcı olabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Yavru kedilere tuvalet eğitimi verirken kedinin tuvaletini yapmaya başladığını fark eder etmez onu kedi kum kabına alabilirsiniz. Yavru kedi bu durumdan rahatsızlık duymaz ve tuvaletini kum kabına yapar. Daha sonra ise koklayarak tuvaletini yaptığı yeri hatırlar ve aynı yere yapar.
Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden? Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Fakat uzmanlar, kedilerin kilogram başına 50-60 ml sıvı tüketmesi gerektiğini belirtmektedirler2. Örneğin 3 kg bir kediniz varsa gün içerisinde 150-240 ml arasında sıvı tüketmesi gerekir. Fakat kediniz bu miktarın tümünü su içerek karşılamayabilir. Mesela yaş mama yiyorsa içmesi gereken su miktarı düşecektir3.
Kedilerin tuvaletleri geldiği zaman nasıl anlaşılacağı kişilerce merak edilen bir bilgidir. Kediler tuvaletleri geldiği zaman daha önce tuvalet yaptığı alanlara yönelir. Kendi tuvaletinin kokusunu alırsa, tekrar aynı bölgeye tuvaletini yapar. Kedilere tuvalet eğitimi vermek diğer canlılara göre daha kolaydır.
Yavru kediler ilk tuvalet eğitimini genelde ya annelerinin yanında ya da sahiplerinin yardımlarıyla alırlar ve böylece kendini korunaklı ve güvende hissederler. Kendileri böyle hissettikleri için, sahiplerinin de yalnız kaldıklarında korkacaklarını ve savunmasız hissedeceklerini zannederek onları korumak isterler.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Erkek kediler erişkinliğe erdiğinde kısırlaştırılmadıkları sürece sürekli olarak koku bırakma davranışı sergilerler. Bırakılan bu koku alışık olduğumuz idrar kokusundan farklıdır. Bunun yanı sıra hormon salgılayan bezlerde ortaya çıkan sorunlar da kedinizin idrarında kötü kokuya sebep olabilir.
Kedilerin istenmeyen yerlere özellikle de sahiplerinin yataklarına idrar yapmaları genellikle hormonal ve kimyasal dengelerini de etkileyebilen anksiyete ve/veya stresten kaynaklanan bir sorun nedeniyle gerçekleşmektedir.
Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
İnsanların kokularını alır ve içgüdüleri ile yaklaşırlar. Kokuların onlara verdiği güven duygusu ile insanlara yaklaşırlar.
Kediler sevildiğini anlar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evet olsa da kötü bir haberimiz var, kediler bunu umursamayabilirler. Elbette kedilerin umursamaması ile insanlarınki çok farklıdır. Bir kedi sevildiğinin farkında olsa da günün büyük bir zamanında oldukça bağımsız zaman geçirmeye odaklanabilir.
Suya Erişiminden Emin Olun
Onu daha fazla su içmeye teşvik etmek ve daha kolay serinlemesini sağlamak için suyunun içine birkaç tane buz küpü atabilirsiniz. Kedilerin akan suya olan ilgilerinden yola çıkarak tasarlanan otomatik su kapları da su içmelerini teşvik etmeye yardımcı olur.
İlk işiniz kum kabını artık tamamen kaldırmak ve kedinizin göremeyeceği bir yere koymak. Ardından eğitim tablasını klozete yerleştirmek. Bütün gün kedinizi izleyin ve çişini kakasını yaptıktan sonra onu en sevdiği ödül maması ile ödüllendirin. Tabla her zaman tuvalette kalsın.
Kediler nasıl öğrenir? Yavru kedinizin temel eğitimi, annenin baskın rolü ve kardeşlerle etkileşim yoluyla doğumdan sonra ilk 6 ay boyunca gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri