Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir. Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez. Eşler birbirine kefil olamaz. Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz.
Birden Fazla Kişiye Kefil Olunur Mu? Birden fazla kişiye kefil olunabilir. Ancak kefil olunabilmesi için mutlaka bankaların onay vermesi gerekir. Kefil olunan borç tutarının kefil olan kişinin ödeyebileceği kadar olduğundan emin olunduktan sonra banka tarafından kefillik kabul edilir.
En az 1 yıl boyunca esnaf ve sanatkârlar odasına kayıtlı faaliyette bulunan esnaf veya sanatkar olmanız gerekmektedir. Eğer esnaf kefalet kredisine başvuracaksınız mutlaka iki adet kefil bulundurmanız gerekir.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Kanun koyucu eşlerin birbirine kefil olamayacağına ilişkin düzenleme getirmemiştir. Dolayısıyla eşler birbirlerinin borcundan ötürü kefil olabilmektedir. Konuya ilişkin Yargıtay ilamı da şöyledir: “Eşin, borçlu eşe kefil olmak istemesi halinde, kefaletin geçerli olması için eş rızasına lüzum olmadığının kabulü gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Buna göre borçlu borcunu ödemezse kefil ve aynı durumdan eşte dolaylı yoldan etkilenebilmektedir. · Yine, TBK 589. maddesine göre kefil azami borç miktarı kadar sorumlu tutulmuştur. Yani borcun ödenmeyen kısmının tamamından sorumlu tutulacaktır.
Borçlar Kanunu'nun, “eşin rızası” kenar başlıklı 584. maddesine göre; “Mahkemece verilmiş ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, eşlerden biri ancak diğerinin YAZILI RIZASI ile kefil olabilir.”
Netice olarak, TBK 598 hükmü kefalet sözleşmesindeki gerçek kişiyi koruyan yeni düzenlemeler içermektedir. Özellikle yasal üst sınır süresi ve bu sürenin hukuki niteliği bakımından dikkat çekicidir. Gerçek kişi kefil, kefalet sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren on yıl süreyle sorumludur.
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
Borçlunun iflâsı halinde alacaklı alacağını iflâs masasına kaydettirmek ve kefili durumdan haberdar etmekle yükümlüdür. Aksi halde zarar oranında kefile karşı sorumludur. Alacaklı borcun muaccel olması halinde kefil tarafından yapılan ifayı kabul etmekle ve onu borçtan kurtarmakla yükümlüdür.
Atakum Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi. 2023 Esnaf Kefalet Kredi Hesaplama Robotu 500.000 TL Üst Limit Faiz Oranı 17.50.
Kefalet sözleşmesinde kefil, asıl borçlunun borcunu ödememesi halinde asıl borç ile birlikte onun yasal ve akdi faizlerinden de sorumlu olmayı taahhüt eder. Kefilin sorumluluğu, sözleşmeden ve kanundan kaynaklanır ve kea filin ödemeyi taahhüt ettiği azami miktar ile sınırlıdır.
Binlerce esnafa Halkbank vasıtasıyla 60 y vadeli, 7.5 faiz oranlı 500 bin TL'ye varan kredi imkanı sağlanıyor.100 bin liralık esnaf kredi paketi desteği ödemelerine başlamasının ardından "Esnaf kredisi başvuruları nasıl yapılır, şartları neler ve kimler yararlanabilir?" aramaları hız kazandı.
Kredi borcunun vefat eden kişi tarafından ödenemediği durumlarda kefilden önce borçları mirasçılara kalır. Mirasçılar bu borcu istemediği takdirde reddi miras davası açma hakkına sahiptir. Bu davanın açılması için vatandaşlar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurmalıdır.
Herhangi birinin çekeceği krediye kefil olmak da kredi notunun düşmesine neden olabilir. Kefil olduğunuz kişi düzensiz ödemeler yapar ya da borcunu hiç ödemezse bu durum doğrudan sizin kredi notunuzu düşürecektir.
mahkemece ipotek belgeleri getirtilip kefalet borcu için ipotek verilip verilmediği tespit edilerek eğer ipotek kefiller yararına verilmiş ise rehin tutarı kadar olan alacak için alacaklının önce rehne müracaat etmesi gerektiği, ipotek şayet asıl borçlu lehine verilmiş ise bunun kefile başvuruyu engellemeyeceği nazara ...
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Kefil, borcu ve faizi tamamen veya kısmen ödediği takdirde, bunu asıl borçluya bildirmelidir. Alacaklıyı tatmin eden kefil kusurlu olarak, bunu asıl borçluya bildirmez ve asıl borçlu iyi niyetle tamamen veya kısmen ifada bulunursa kefil rücu hakkını kaybeder.
Bu düzenleme ile gerçek kişi kefiller için kefalet sözleşmesinin imza tarihinden 10 yılın sonuna kadarki süreçte kefildir. 10 yılın sonunda kefillik ortadan kalkmaktadır.
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
Kefil ile asıl borçlu arasında vekâlet, vekâletsiz iş görme gibi mevcut bir hukuki ilişkinin varlığı halinde kefil ister bu özel hukuki ilişkiye, ister kefalet sözleşmesi bakımından BK md. 496'da genel olarak düzenlenmiş kanuni halefi- yete dayanarak rücu edebilir.
Kefil eğer gelecekte doğacak bir borca kefil olduysa, henüz borç doğmadan önce, örneğin borçlunun hesabına henüz kredi tutarı yatmadan önce kefil olmaktan vazgeçebilir. Borç daha doğmadığı için bu durumda kefillikten vazgeçmek kolaydır. Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır.
Yaş Sınırı Kefil Olmaya Engel mi? Kefil olabilmek için gerekli olan alt yaş sınırı 18 olmakla birlikte üst yaş sınırı bankanın uyguladığı kredi kullanma üst yaş sınırı ile genel olarak aynıdır.
Bu çerçevede çocuğun mallarını vakfedemez, onun malvarlığından önemli bağışlarda bulunamaz ve başkasının borcu için çocuk adına kefil olamaz (TMK m. 342/III, 449)23.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri