Röportaj kelimesi de TDK baz alındığında doğru yazımı olarak ropörtaj şeklinde değil 'röportaj' şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bazı insanlar bu kelimeyi reportaj gibi yanlış kelimelerle de karıştırmaktadır. Ancak röportaj kelimesinin doğru yazılışı TDK'nin de verdiği gibi ''röportaj'' şeklindedir.
Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türüdür. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede 'toplamak', 'getirmek' anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır.
Röportajı yapan kişiye ise rapporteur denilmektedir. Röportaj için İngilizce'de interview sözcüğü kullanılır. Görüşmeyi yapana interviewer, görüşme yapı- lan kişiye ise interviewee denilir (Aziz 2002: 149).
İlgili 39 soru bulundu
* Mülakatta bir kişiyi sorulara verdiği cevaplarla tanıtmak amaçlanır. Röportajda ise bir olayı sorgulamak, bir gerçeği ortaya koymakla kamuoyunu aydınlatmak amaçlanır.
1 1918'de yayımladığı Diyorlar ki adlı eseriyle Türk edebiyatında edebî röportaj türünün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.
Bir röportaja atıf yapmak
Eğer röportaj makalenin yazarı tarafından yapılmışsa, başlık kısaca “röportaj” olabilir, tabii aynı kişi ile aynı makale için başka röportajlar yapılmamışsa. Burada da röportajı yapan kişinin isminin yazılmasına gerek yoktur. Format şu şekilde olabilir: Ozan, Ahmet, Röportaj, 2014.
Okura, olay yerindeymiş hissi veren röportajlar, okura olayı adım adım izleme şansı sunduğu için basit haberden daha çekici gelir. Muhabir, okurun olayı kendisiyle izlemesine ola- nak sağlar. gerekir. Kimi röportajlarda yazar, kişilerle birlikte olmasına rağmen, yalnızca izlemekle yetinir; kendisini gündeme getirmez.
Ses transkripsiyonu, metin içeren bir transkript dosyası elde etmenizi sağlar. Bu tür bir çalışmaya genellikle röportajları, seminerleri, toplantıları, konferansları, yuvarlak masa toplantılarını yazıya dökmek, videolara altyazı eklemek vb. için ihtiyaç duyulur.
İ ) Gazete, akademik olmayan dergi vb. yayınlara yapılan atıflarda, konu haber ise haber başlığı tırnak içinde önce verilir; makale, deneme gibi vb. ise yazar adı-soyadı, tırnak içinde yazı başlığı; röportaj ise konuşulan kişinin adı- soyadı, röportajın başlığı, konuşan kişi verilmelidir.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Hoşsohbet' üzerinden bitişik olarak ele alınır. Güzel ve tatlı konuşan, aynı zamanda konuşması sıkmayan kişiler için hoşsohbet denmektedir.
Hiçbir kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hiçbir" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hiç bir şeklindedir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Tezde, ilk sayfa (bildirim, içindekiler, kısaltmalar, tablo, şekil ve grafik listeleri, özet, bölüm numaraları, yararlanılan kaynaklar, ekler) dışındaki tüm sayfalarda, ilgili sayfanın sol kenarından ve üst kısmından 3,0 cm, diğer kenarlarından 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
Atıfta, doğrudan alıntı yapılmadan, kaynağın yazarının adını ve yayın yılını belirtmek yeterlidir. Alıntı ve atıf arasındaki temel farklılıklar, doğrudan metin kullanımı ve kaynak gösterme şeklindedir. Alıntı yaparken, doğrudan metni kullanılması ve tırnak işaretleriyle belirtilmesi gereklidir.
İngilizce kökenli bir sözcük olan röportaj, orijinal dilinde ''reportage'' şeklinde yazılır. Türkçede ise bu kelimenin doğru yazımı ''röportaj'' şeklindedir. Örnek Cümleler: 1- Ünlü müzisyen ile gerçekleştireceğim röportaj için çok heyecanlıyım.
Türk edebiyatındaki ilk manzum piyes Ziya Paşa'nın Tartüf Yahut Riyanın Encamı'dır. Türk edebiyatındaki ilk röportaj örneği Ziya Paşa'nın Rüya adlı eseridir.
1) Açıklayıcı röportaj: Haber kaynağının uzmanı olduğu konu hakkında yapılan röportajdır. Olayın ne anlama geldiği, etkileri, nedenleri ve olası sonuçları üzerine açıklama yapmasını sağlayacak sorular yönetilir.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları. Eleme mülakatlarının amacı kalifiye adayları hızlı, verimli ve düşük maliyetli bir şekilde diğer adaylardan ayırmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri