Motosikletinize yeterli yakıt gitmediği zaman gaz yememe sorunu ortaya çıkar. Eğer motor, depodan yeterli yakıtı çekemiyorsa yapmanız gerekenler çok basit. Depodan başlayıp, yakıt hattını kontrol etmelisiniz. Yakıtın gitmesini engelleyecek noktayı bulup tamir ederseniz motosikletinizin çalışmasında bir sorun kalmaz.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Eğer hava ayarınız çok fazla açılmışsa, gaz kesmelerde motor oluşan vakumla benzin yerine hava ayar memesinden hava emişi sağlar. Siz gazı aniden verdiğinizde oluşan düşük basınç nedeniyle bir anlık motor yakıtsız kalır ve teklem yaşar.
Benzin enjektörleri, LPG enjektörleri ve dizel mazot enjektörlerinde tıkanmalar ve arızalar oluşması, araca gerekli olan yakıtın, yanma odalarına yeterince ulaştırılamaması ve buna bağlı olarak arabanın boğulması ve gaz yememesine sebep olacaktır.
Depo kapaklarında deponun hava alması için bir delik vardır. Bu delik sayesinde iç dış basınç dengelenir yakıt pompası depodan benzin çekebilir. Büyük olasılıkla senin o delik tıkanmış. Tıkandığı için yakıt pompası yakıtı bir süre çekiyor içerideki basınç düşünce hava alamadığı için motora benzin gitmiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Boğulmuş motoru temizlemek için, kontak anahtarını kapatın ve jikle kolunu tamamen off konumuna getirin. Gazı sonuna kadar açın ve motoru ayak marş pedalı ile birkaç kez çalıştırın. Kontak anahtarını ON konumuna alın ve gazı yavaşça açın; motoru ayak marş pedalını kullanarak çalıştırın.
en basitten başlamak gerk. bujilerde sorun olması halinde sadece yüksek gazda değil yarım gazda da problem yaşatır bujiye giden elektrik miktarı da yüksek devirde yetersiz kalıyor olabilir bir başka etken de karbüratör burdan ne yazsak boş bence bir ustaya göstermen daha yararlı olacaktır.
Araba devir almama sorunu, aracınızın motorundaki bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında, motorun yeterince hava alamaması, motorun yeterince yağ alamaması, motorun yeterince soğutulamaması veya motorun yeterince yüksek devirlerde çalıştırılmaması gibi nedenler bulunabilir.
Arabalar belli zamanlarda motor boğulması denen olayı yaşarlar. Motor boğulmasının sebebi ise motorun çalışması için benzin ve hava karışımı ile birlikte silindirlere aşırı derecede benzin girmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Araba Gaza Basınca Neden Tekler? Eğer aracınız özellikle çalıştığı esnada ve gaza basıldığında tekliyorsa sorunun kaynağına yönelik ihtimaller daha aza inmiş demektir. Bu durumun en yaygın nedenlerden biri, bujilerin aşınmış olmasıdır. Bujiler aşındığında, yakıtı tutuşturmak için yeterli kıvılcımı sağlamaz.
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
MOTOSİKLET SEYİR HALİNDE İKEN BAĞIRIYOR!!!
O zaman ben gene debriyaj balatası derim. Bağırıp gitmiyorsa debriyaj kaçırıyor. Bağırıp aynı anda hızlanıyorsa gaz teli ile ilgili bir problem olabilir. Motosikletiniz vites küçültüyor.
Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
Motosikletinize yeterli yakıt gitmediği zaman gaz yememe sorunu ortaya çıkar. Eğer motor, depodan yeterli yakıtı çekemiyorsa yapmanız gerekenler çok basit. Depodan başlayıp, yakıt hattını kontrol etmelisiniz. Yakıtın gitmesini engelleyecek noktayı bulup tamir ederseniz motosikletinizin çalışmasında bir sorun kalmaz.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
model araçlarda, tetiği veya kumanda kolunu, motor devrni yükseltmeye yönelik itmeye verilen ad. araç çalıştırılmadan önce de, genelde jikle niyetine bir miktar gaz açılır.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Rölanti motoru arızası durumunda hava kaynağı yetersiz kalabilmektedir. Hava kaynağı tam olarak alınamaması rölanti motorunu tıkar ve araç stop eder. Uyarı Lambası: Rölanti aracın doğru bir kullanım sağlaması için önemlidir. Bu nedenle rölantide oluşabilecek herhangi bir hata daraç uyarı vermektedir.
Düşük rölanti hızı genellikle kirli hava filtresi, tıkalı yakıt enjektörleri, hatalı bujiler veya aşınmış valf contaları gibi çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir.
Motor zorlanırsa hem çok yakar hem de motor ömründen gider. Araç kullanımı esnasında çok fazla debriyaj ayarı yapmak baskı balata konusunda sıkıntı yaratır, çok fazla frene basmak da bu sorunu meydana getiri. Aslında arabayı kullanım esnasında yerine göre devir ayarı yapmak hayat kurtarır.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Motorun çalışması sarsıntılı ise, sebebi buji kablolarından birinin çıkmış olması olabilir. Benzinli bir motorda normal yanma olmamasının sebeplerinden biri bujilerin normal ateşleme yapmaması, bir diğeri de platin ayarının bozuk olması ayrıca bujilerin kurum bağlanmış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri