Müslüman'ın Görevi Islah Etmektir!
Bunlar ahlaki suçlardır. Affedilmesi mümkün değildir. Adaletsizlikten ve zulümden Allah bu milleti korusun. Maddi ve manevi sıkıntıları ortadan kaldırıp, dini ve ahlaki hayatı ıslah etmemiz gerekir.
Evet, Peygamberimiz (s.a.s)'in öğütlediği ilk görev, Müslümanların birbirlerine selam vermesidir. Selam; gönülden gönüle muhabbet köprüsü kurmaya vesile olur. Güven ve huzuru gerçekleştirmenin, dostluk ve kardeşliği pekiştirmenin yoludur. İmanın gereği, güvenin teminatı ve sevginin kemalidir selam.
İlgili 27 soru bulundu
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
İslam'ın temelinde, "tek ilah olarak Allah'a, O'nun eşi ve benzerinin olmadığına inanmak" anlamına gelen tevhit inancı yatmaktadır. İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an'ın dışında Muhammed'in hayatı, davranış tarzı (sünnet) ve sözleri (hadis) de çoğu Müslüman için bağlayıcı bir öneme sahiptir.
“Lâ ilâhe illallah”, “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh”. Bu cümleleri, ezanı dinlerken ya da camide namaz kılarken hepimiz duymuşuzdur. “Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” ifadesine 'kelime-i tevhid' denir.
Hadis: «Müslümanın müslüman üzerindeki hakkı altıdır: Karşılaştığın zaman ona selâm ver, seni dâvet ederse icabet et, senden nasihat isterse ona nasihat et, aksırınca Allah'a hamdederse yerhamukellah (Allah, sana rahmet etsin) de, hastalandığında onu ziyaret et ve öldüğü zaman cenazesinin ardından git.»
Müslüman, İslam dinine mensup kişi. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kimselere denir.
Kelime-i Şehadet Getirmek: İslam dinin ilk şartı Kelime-i Şehadet getirmektir. Müslümanlığı kabul etmiş ve Allah'a iman eden herkesin Kelime-i Şehadet getirmesi önemlidir. Namaz Kılmak: İslam'ın ikinci şartı da Namaz kılmaktır.
İslam dininin, insanı bütün mahlukattan üstün tutması, Allah'ın insana verdiği değeri gösterir. İnsanın dinini, aklını, canını, malını ve neslini korumak İslâm dininin temel hedefidir.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir. Mutlaka bu kişi namaz kılacaktır, Ramazan ayı boyunca oruç tutacaktır.
Bunlar sırasıyla; Allah'ın Varlığına ve Birliğine İman, Meleklere İman, Allah'ın Kitaplarına İman, Peygamberlere İman, Ahiret Gününe İman ve Kadere İman şeklindedir.
İslâm'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir. Kur'ân-ı Kerîm'de, "Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.
İslami literatürde kullanımı
Kur'an'da Allah tarafından belirlenmiş olan bu sıfat, Allah'a güvenerek inanan veya kendisine güvenilen anlamına gelmektedir. İnancın, Allah ile kul arasındaki güçlü güven bağının adıdır.
Tez konumuz olan bu özelliklere sahip olan bir mü'min her türlü zulümden ve şirkten uzak durmalı, Allah'a iman etmeyi ve itaati kendisinin asıl vazifelerinden bilmelidir. Şüphesiz ki Allah'a edilen itaat imanın gereğidir.
İslami anlamda Kuran'da adı geçen gruplardan biri de mü'min kişilerdir. Mü'min iman eden anlamında kullanılan bir kelimedir. Allah'a ve onun Rasulüne gerçekten inanan, ahiret gününe, kaza ve kadere, meleklere, kitaplara, peygamberlere ve Allah'a samimi bir şekilde inanan kişi demektir.
İlâhî sözleri kullara ulaştıran harf ve seslere kelâm-ı lafzî denir. Bunlar Allah'ın zâtında bulunmayıp herhangi bir nesnede yaratıldıklarından hâdistir ve mecazi olarak kelâm-ı ilâhî diye adlandırılır.
Güzel söz; gönül alan, onur kırmayan, hak ve doğruyu gösteren bütün sözlerdir. Fertler arasında sevginin, hak ve doğrunun üstün tutulması; nefret ve düşmanlığın giderilmesi, hakka uygun sözlerle mümkün olmaktadır.
Güzel söz söylemenin dinimizde önemli yeri vardır ve Hz. Peygamberimiz: “Tatlı dil, güzel söz sadakadır” demiştir. yahut sussun” demiştir. Hayırlı ve güzel söz, sahibine Allah'ın rızasını kazandırır, nimetleri ile nasiplenir.
Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de. Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.
(En kıymetli amel, hacc-ı mebrûrdur.)
Yani, hiç günah işlemeden yapılan hacdır buyuruldu.
Dinin inanç özünde üç temel vurgu vardır: Allaha iman, nübüvvete-vahye iman ve ahirete iman.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri