2. Tezeneli / Mızraplı Telli Çalgılar: Bunlara örnek olarak ud, tambur, çeng, tar, kanun, santur, kopuz, bağlama ailesi (meydan sazı, divan sazı, bozuk, tambura, cura, üçtelli, onikitelli, çarta, ırızva) ve benzerleri verilebilir.
Mızrap ya da tezene, telli çalgıları çalmaya yarayan, kemik, maden, plastik veya özellikle kiraz ağacından yapılan alettir. Mızrap genelde diğer bir telli enstrüman olan ud çalmada kullanılır. Uzun, elastik olan mızrabın, kartal tüyü gibi, plastikten daha kıymetli olan materyallerden yapılanları da mevcuttur.
Bu tip çalgılara örnek olarak gitar, elektro gitar, bas gitar, bağlama, ut, tambur, cümbüş, mandolin, kanun, arp, tar gösterilebilir.
Kemençenin üç teli vardır. Türk halk çalgıları topluluklarında kemençe, genellikle tek çalgı olarak kullanılır. Kemençe, akort sesleri kemaneler ile birlikte uyumlu olarak paylaşabilir. Kemençe solo çalgısı olarak kullanıldığı gibi, eşlik çalgısı olarak da kullanılabilir.
Telli Çalgılar Kaça Ayrılır? Tezeneli telli çalgılar, Yaylı telli çalgılar, Vurmalı telli çalgılar olarak üçe ayrılır.
İlgili 37 soru bulundu
Gitar. Genellikle 6 telli olan bu müzik aleti 15. ve 16. yüzyıllar arasında İspanya'da icat edilmiştir.
Altı telli müzik aleti dendiğinde akla gitar gelebilir. Telli çalgılar gitarın çeşitleri bulunur. 6 telli çalgılardan olan gitarın klasik, akustik, elektro ve bas gitar gibi modelleri bulunur.
Viyolonsel ya da çello yaylı çalgıların bir türüdür. Viyolonsel, yaylı ailesinden dört telli ve tenor sesli bir çalgıdır.
Uda çok benzer. Farkları, gövdesinde uda göre daha az dilim bulunması ve perdeli olmasıdır. Udta perde yokken lavtada yirmi altı tane perde aralığı bulunmaktadır. Akdeniz lavtasının çifterli takılan sekiz tane teli vardır.
Günümüze kadar ortaya çıkan tarihi en eski döneme ait telli çalgının ur liri olduğu söylenmektedir. Bu alet bize Antik müzik dünyasına ait bazı bilgiler de vermektedir. Yeniden yapılandırılan bu telli çalgı aleti Sümer müzik aletidir. Her bir telli çalgının kendine özgü bir tarihi vardır.
Gitar, keman, çello, mandolin, ukulele, buzuki, ud ve sitar gibi birçok farklı telli çalgı türü vardır. Bu çalgıların özellikleri; yapıldıkları malzemeye, tellerin sayısına ve tınılarına göre farklılık gösterir.
Vurmalı çalgılar isimleri def, timpani, zil, bateri, üçgen, bongo, davul, marakas, tabla, kudüm, santur, ağız kopuzu, bendir, asma davul, arp, marimba, kalimba, çalpara, darbuka, davul, bateri, ksilofon, kanun, piyano olarak sayılır.
Curalar büyüklüklerine göre değişik adlar alır. Curadan biraz büyük olanlara "cura bağlama" denir. Sesi curadan daha kalın olan cura bağlama en yaygın kullanılan cura türüdür. "Cura cura" ya da "cura zurna" adıyla bilinen tür ise curadan daha küçüktür ve sevimli görünüşü nedeniyle süs eşyası olarak çokça kullanılır.
Pena, tezene yada MIZRAP, ve daha bir çok değişik isimle anılsa da aslında yaptığı iş aynıdır. Bağlama, saz, cura, çöğür, divan ve bir çok bağlama türü mızraplı sazları çalarken kullanılır.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Rebap, çoğunlukla Orta Asya'da kullanılan, çeşitli biçimleri olan telli bir çalgı türüdür. Bir saz türüdür, gövdesi Hindistan cevizi kabuğundan yapılır. Türkiye, İran, Arabistan, Kuzey Afrika, Afganistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde bazı mızraplı ya da yaylı çalgılara verilen ortak bir isimdir.
Farsçada tel anlamına gelen Tar, uzun saplı bir çalgı aletidir. İran ve Azerbaycan'da yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra Gürcistan ve bazı Kafkas ülkelerinde de kullanılmaktadır. İran tarı, beş telli olup daha sonra tara altıncı bir tel daha eklemiştir.
Lavta, gövdesinin görünüşü itibarı ile uda çok benzer ancak udun teknesine göre daha engindir. Bir başka deyişle udun teknesinde bulunan dilim sayılarından daha az sayıya sahiptir. Göğüs tahtası üzerinde sadece bir adet kafes bulunur. Lavtanın en önemli özelliği uda göre daha uzun saplı olması ve perdeli olmasıdır.
Viyolonsel ya da çello sık kullanılmakta olup yaylı çalgılar ailesinden olan dört telli ve de tenor sesli bir çalgı olmaktadır. Viyolonsel Nedir? Viyolonsel çalgısının atası olan viola da gamba ismi verilen 4 tane teli bulunan perdeli olan bir çalgıdır.
Yıllarca kafa karıştıran bir konu çello ile viyolonsel arasındaki farklardır. Çello ile viyolonsel aynıdır. Viyolonsel akademik olarak kullanılan bir isimdir. Viyoloncello olarak üretilmiş olup zaman ile viyolonsel olarak adını tamamlamıştır.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Gitarın küçüğü olarak da bilinen ukulele, son yıllarda oldukça dikkat çekici bir enstrüman hâline gelmiştir. Kendinize yeni bir müzik aleti almak istiyorsanız ve özellikle telli çalgılardan hoşlanıyorsanız ukulele, aradığınız enstrüman olabilir.
Akustik bas gitar, aynı akustik gitar gibi büyük ve oyuk bir gövdeye sahiptir. Bu oyuk gövde, sesin güçlenmesini sağlar. Bas gitarın sesi kontrbastan ince, diğer gitarlardan ise kalındır. Diğer gitarlardan daha kalın tellere ve uzun ölçeğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri