"Birşey"yazımının doğru yazımı " bir şey "şeklindedir." Şey "yazımı unutmamalısınız ki her daim ayrı yazılır. Böylelikle" bir şey" yazımında ki" şey" bitişik değil ayrı bir şekilde" bir şey "yazımı şeklinde yazımı doğrudur.
Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "bir şey"dir. Dolayısıyla TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda birşey kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Sonuç olarak birleşik şekilde yazım yanlış, ayrı şekilde yazılış ise doğru şekilde kullanımdır.
Bir şey kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bir şey" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise birşey şeklindedir.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu? İnsanlık öldü mü?
Yani Türk Dil Kurumu'na göre her şey kelimesi ayrı olarak yazılır. Türk Dil Kurumu'nun her şeyin yazılı ile ilgili verdiği örnekler şöyle… Sonuç olarak “her şey” kelimesinin birlikte yazılması yanlıştır. Bu kelimenin doğru yazılışı “her şey” şeklinde olmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur.
TDK sözlüklerine göre "birçok" birleşik yazılıyor. Birçok kelimesinin "bir çok" şeklinde yazılması yanlıştır.
Mi eki gelenekleşmiş olarak ayrı yazılmakta olup kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uymaktadır. Örnek: Siz de mi geldiniz? Mi eki soru sormak için kullanımından başka görevlerde kullanıldığı vakit de ayrı yazılır. Örnek: Güzel mi güzel!
Not: mademki, halbuki, oysaki, meğerki, sanki, belki, çünkü, illaki, sözcükleri bağlaç olmasına rağmen buradaki 'ki' ler bitişik yazılır. Mi, mı, mu, mü soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır, kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır.
Temel kaynakların bir bölümü, yazılış biçiminden dolayı “mI/mU”yu edat olarak adlandırırken diğer bir kısmı ise bunun bir ek olduğunu savunmaktadır. İşlev bakımından ise kaynakların hemen hepsi, bu ekin çekim eki olduğunu ifade etmekte ve hem isim hem de fiillere eklenebildiğini bildirmektedir.
Yani doğru kullanımı herhangi bir şeklindedir. Şey kelimesi her zaman ayrı yazılır demiştik. Herhangi bir ve şeyi birleştirince bir kelime öbeği oluşur. Yanlış yazılması büyük bir yazım hatası olarak kabul edilen bu kelime öbeği TDK'ya göre "herhangi bir şey" olarak yazılmalıdır.
Bir Şey TDK Yazılışı? Türk Dil Kurumu'na baktığımız zaman bu kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde karşımıza çıkıyor. Yani “bir şey” şeklinde yazan kişiler kelimeyi doğru yazım yaparken “birşey” şeklinde yazan kişiler bu kelimeyi yanlış kullanıyor.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Mi soru ekinin mı, mu ya da mü olarak kullanılması, cümle içinde soru ekinden önce gelen kelimenin ses uyumuna göre seçilir. Cümle içerisinde mi soru eki fiillere de isimlere de getirilse yine çekim eki olarak sayılır. Mi soru ekinin yazımı her zaman için ayrı olarak yazılır.
3. Soru ekleri hep ayrı yazılır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir.
Soru eki, Türkçede soru cümlesi oluşturmakta kullanılan mi ekidir. Kendinden önceki hecenin hem büyük hem de küçük ses uyumlarına uyacak şekilde dar ünlülerden birini alarak mı, mu veya mü'ye dönüşebilir: Eve geldin mi?
mahsus bir soru unsurudur. Köktürk Türkçesinde “+gu/+gü” ekinin yanı sıra günümüzde Türkçenin neredeyse umumî ve yegâne soru eki hâline gelen “-mı, -mi, -mu, -mü” ekinin türediği “mu” edatı da soru unsuru olarak kullanılır.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri