Bir taksi, günde ortalama 1/3'ü boş olmak üzere 250 km dolaşmaktadır. Taksilerin, yüzde 50'si mazot,40-45'si LPG, kalanı benzin kullanmakta olup, 30 bin kişilik sürücüsüyle dinamik bir yapı arzetmektedir.
Ticari taksiler günde ortalama olarak 500-600 kilometre yol yapıyor. Araçların her 10 bin kilometrede bir bakıma girmesinden dolayı ayda iki kez periyodik bakımı yapılıyor. Her periyodik bakımın ücreti ise ortalama olarak 400-500 lira tutuyor.
Taksi Şoförü Ne Kadar Maaş Alır? Taksi Şoförü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Taksi Şoförü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.700 TL civarındadır.
Taksi Plakası Getirisi
Ticari Taksi Plakasını Kendiniz Çalıştırarak aylık ortalama 15.000tl ve üzerinde gelir elde edersiniz.
Ticari taksilerdeki kullanım süresine ilişkin değişikliğe gidildi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ticari taksi plakası sahiplerine gelişmeyi kısa mesajla duyurdu. Daha önce B ve C segmenti sarı renkli ticari taksiler 5 yıl süre ile kullanılırken, alınan yeni kararla birlikte bu süre 6 yıla çıkarıldı
İlgili 20 soru bulundu
Taksilerde tarife değişikliğinde uzun kuyruklara çözüm
Bundan sonra azami şoför olma yaşı 65'ten 68'e çıkarıldı.
Bir yatırım aracı olarak görülen taksi plakaları satarken yatırımcısına iyi para kazandırıyor çünkü değeri sürekli artıyor. Ayrıca kiralayarak da para kazanmak mümkün… İstanbul'da bir taksi plakasının ortalama fiyatı 1 milyon 410 bin TL civarında ancak kayıtlı olduğu yere göre 2 milyon TL'ye kadar çıkabilmekte.
Galericiler İstanbul'da genellikle 6-7 bin TL 'ye plaka kiralarlar. Bunu duraklara 8 bin TL'ye kiralayacaklardır. Bakım, vergi ve sigorta masraflarını da üstlenmektedirler. Taksi durağı sahipleri günlük olarak İstanbul'da ortalama 200 TL ücret alır.
ESKİ ARAÇLAR TİCARİ TAKSİ OLACAK
Böylece 2 yaşında ticari taksi olan bir otomobil en fazla 4 yıl sonunda taksiden çıkarılacak.
Buna göre 2023 yılı için, asgari ücret üzerinden prime esas kazanç beyanında bulunan bir Ek-6 sigortalısının ödemesi gereken aylık prim tutarı: 10.008 TL × %32,5= 3.252,6 TL'dir (Azami tutar ise 24.394,50 TL'dir).
Taksi şoförleri İş Kanununda yer alan unsurları sağlamaları halinde işçi olarak kabul edilebilmektedir. Bu sayede taksi şoförleri kıdem tazminatına ek olarak ihbar tazminatı, fazla çalışma alacağı, yıllık izin gibi haklarını da elde edebilmektedir.
TAKSİ İNDİ-BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR? Taksiler ise 28 lira olan indi-bindi ücreti 40 liraya yükseltildi. Taksiler de kilometre başına alınan ücret ise 6,30 TL'den 8,51 liraya çıktı.
Günümüzde taksiler incelendiğinde genellikle Hyundai Accent, Fiat Egea, Fiat Linea ve Renault Megane gibi araçların tercih edildiği görülüyor.
10-30 bin çok gezen, 30 bin üstü yüksek ihtimal şirket aracı veya taksi. 10-15 bin. Firmalar bakimlara zaten 1 yil veya 15000 km derler.
Taksi Şoförlerinin Durumu
Gelir Vergisi Kanunu'nun “Diğer Ücretler” başlıklı 64. maddesine göre; Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar diğer ücretli statüsünde vergilendirilmektedir. Dolayısıyla taksi şoförlerinin büyük bir çoğunluğu diğer ücretli sıfatını haizdir.
İstanbul sarı taksi plakası fiyatları satıcının biçtiği değere göre belirlenir. 2021 yılı içinde En yüksek 3,8 milyon liraya alıcı bulan İstanbul plaka fiyatları yıl içinde en düşük 1.8 milyon liraya alıcı bulmuştur.
2023 yılı için geçerli taksi açılış ücreti 19,17 TL olarak belirlendi. Taksiler de ise kilometre başına alınan ücret 2023 yılında 8.51 TL'den 13,75 liraya çıktı.
Ticari taksi plakası üzerindeki hak, gayri maddi bir haktır. Taksi kiralanması, araçların satış, devir ve tescil hizmetlerinin yönetilmesine ilişkin yönetmeliğin 3. maddesinde yer alan ticari motorlu aracın kiralanmasıdır.
İBB'nin UKM müdürlüğünün almış olduğu karar ve yönetmelik gereği kişi, sadece kendi geçimini sağlayabilmesi için bir adet taksi plakası alabilme hakkına sahiptir.
3. 1997 yılı nüfus sayımına göre İstanbul'un nüfusu 9.198.809 iken 2018 yılı nüfus sayımına göre bu sayı 15.029.231'dir. 4. İstanbul'da bugün 36 bin kilometre kent içi yol ağı bulunmaktadır. 5. Taksi plakalarının yüzde 10'u, kendisine tahsis edilen ve emeği ile çalışarak işini yapan taksi sahiplerinindir.
Tarife değişikliği ile birlikte taksi plakalarının satış fiyatı ve kiralama bedellerinde artış yaşandı. Zam kararı öncesi ortalama 5 milyon 350 bin lira olan plaka satış bedeli, kararın ardından 6 milyon 350 bin liraya yükseldiği ifade edildi.
Kale Taksi adıyla 1979 yılında kurulduk. Doğuşumuza sebep olan bu adımı Yönetim Kurulu Başkanımız Ayhan Beyaz attı. Böylece, İstanbul'un en güzel semtlerinden Laleli'nin Çukurçeşme sokağında hizmetlerimize başladık. İlk olarak otomotiv sektöründe taksi faaliyetlerimiz ile yer aldık.
L plaka, temel olarak “T” harfi ile başlayan taksi plakaları gibi düşünebilir. Aynı şekilde “L” ile başlayan plakalar ise artık servis taşımacılığında kullanılacak.
Yapılan yeni ücret düzenlemesi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Tarife değişikliğiyle birlikte ticari taksi plaklarının fiyatları da artış gösterdi. Sadece 1 günde 1 milyon liraya yakın değer kazanan ticari taksi plakaları 6 milyon 250 bin liradan satışa çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri