Bir tepsi baklavanın içinde en az 450 gram Antep fıstığı, 1,5 kilo şeker, 900 gram yufka, 500 gram baklavalık yağ olmalı.
1 Kilogram baklava için 100-250 gram arası fıstık kullanılmalıdır.
1 kilo baklava kaç dilim sorusunu soranlar 1 tepsi baklavanın kaç kilo olduğunu da merak eder. 1 tepsi baklavanın kilosu değişir. Ortalama olarak 1 kilo olsa da 3-4 kiloluk büyük tepsiler de vardır. Bu yüzden net bir bilgi verilemez. Minimum 1 kilo olarak izah etmek daha mantıklıdır.
Özel Tepsi Fıstıklı Şöbiyet çeşidi ortalama ağırlığı 1200 gram olarak gelmektedir.
1 kilo baklava kaç kişilik sorusunun birden çok cevabı bulunur. Fakat herkesin en az 1 dilim yiyeceğini düşündüğünüzde 28-30 kişiye 1 kilo baklavanın kafi geleceğini de rahatlıkla görebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
"Bir kilogram baklavada, 100 gram fıstık var.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 tepsi baklavaya ne kadar Antep Fıstığı? Bir tepsi baklavanın içinde en az 450 gram Antep fıstığı, 1,5 kilo şeker, 900 gram yufka, 500 gram baklavalık yağ olmalı.
110 derece civarında kaynatılan şekerle, şerbeti eklenir. Dilim sayısı: 1 Kg için ortalama 26 - 28 Adet İçerik: Toz şeker, içme suyu, buğday unu, sade yağ, antep fıstık içi, buğday nişastası, yumurta, sofra tuzu Raf ömrü, serin ve kuru yerde saklamak koşulu ile 15 gündür.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir. Parçalı olarak da atılır yufkalar tepsiye.
Baklava hamuru malzemeleri:
3 adet yumurta sarısı 2 su bardağı su. 1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm) 1/2 çay kaşığı tuz.
1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır.
"Baklavaya lezzeti Antep fıstığı ile sade yağ veriyor. Fıstıklı baklavanın lezzetini anlatmaya gerek yok, herkes biliyor. Bizim bu coğrafyada Şanlıurfa ve Gaziantep bölgesinde yetişen fıstığın benzeri yok.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Baklava yufkaları tepsiye döşenirken fırçanın ucuyla aralarına yağ silkilir. Yufkalar da üst üste atılırken araya hava girecek şekilde atılır. Böylece katların aralarına giren hava ve yağ pişme esnasında baklavanın tel tel ayrılmasını ve çıtır çıtır olmasını sağlar.
Hamuru yoğururken bir taraftan da ılık sütü yavaş yavaş ekleyelim. Hamurumuz kıvam aldıkça kalan unu da ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim. Eğer hamurunuz istediğiniz kıvamda olmazsa süt ya da un ilavesi yapabilirsiniz. Hamurumuz toparlandıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alarak 10-15 dakika daha yoğurulur.
Normal kalite baklavanın bir kilosunda 28 dilim olması münasiptir.
Baklavanın kilosu 180 liradan başlayıp 350 liraya kadar çıkabiliyor. 4 tane bulunan bir porsiyonun fiyatı ise 40 TL''den başlıyor ve tanesi 10 liraya denk geliyor. Yüksek fiyatlar yüzünden vatandaşın sofrasından uzaklaşmaya bağlayan baklavanın yerini ise tulumba, halka ve şam tatlısı almaya başladı.
söylenene göre şeker yerine glikoz şurubu kullanılıyor ve fıstığın piç olarak adlandırılan tabiri caizse hurda kısmını piyasadan toplayıp kullanıyor, bu sebeplerle de fiyatlarını daha düşük tutuyor. sevenlere afiyet olsun ama bir porsiyon şemsettin yerine yarım porsiyon koçak yiyiniz.
Fıstıklı Baklava (1 kg.)
23 - 25 dilim.
Arslantaş, yaptıkları baklavanın tadının cevizli ve fındıklı baklavaya benzediğini belirterek, "Herkese yer fıstıklı baklavayı tavsiye ediyorum. Özellikle pastaneci arkadaşlara örnek olsun. Antep fıstıklı yerine yerli ürünümüz olan yer fıstıklı baklavayı müşterilerine sunsunlar." ifadesini kullandı.
Yufkamızın üzerine hafif yer fıstığını ekliyoruz ve sıkıca sarıyoruz. Bütün yufkalara bu işlem uygulandıktan sonra bütün yufkaları kesiyoruz eşit miktarda(bir serçe parmağı boyunca kestim) kesiyoruz. Üzerine kalan tereyağını döküyoruz ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri