Tütsü, boyutuna ve türüne bağlı olarak genellikle 20-50 dakika içerisinde tamamen yanar ve bu süre, tütsü çeşidine göre farklılık gösterebilir. Bir çubuk tütsünün etkisi 24 saat sürer ve gün içerisinde bir adet çubuk tütsü yakmak yeterlidir.
Tütsü ne zaman yakılır? Evinizde tütsüyü istediğiniz zaman yakabilirsiniz. Bunun için özel bir gün veya Dolunay, Yeniay gibi ay döngülerini beklemenize gerek yok. Her gün kullanmak ya da haftalık ve aylık ritüeller yapmak da gayet iyidir.
Bir çubuk tütsünün tamamen yanarak sönmesi 50 ile 90 dakika arasında sürebilir. Tütsü yakıldığında artık başka bir şey yapmana gerek yoktur; kendi kendine sönecektir. Unutmamak gerekir ki tütsü doğal olarak bir yangın tehlikesidir. Dolayısıyla tütsü kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar vardır.
Bunun yanı sıra yaktığınız tütsü çubuğunu evin içinde gezdirerek negatif enerjiden arınma işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Her bir Palo Santo tütsüsü, 10 ila 15 kez yeniden yakılıp kullanılabiliyor.
Her tütsü çubuğu tek kullanımlıktır.
İlgili 25 soru bulundu
Tütsünün kaç dakika yakılmasıyla ilgili belli bir kural yoktur ve bu süre, kişinin kendi tercihine göre değişebilir. Tütsü tamamen bitene kadar bekleyebilir, isterseniz tamamen bitmesini beklemeden söndürebilirsiniz.
Birkaç kez yakılıp yeniden söndürülmesi mümkün olduğundan dolayı söndürme işlemlerinde tütsü çubuklarına zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Suya veya toprağa batırılma işlemlerinin yanında tütsüye üflemek veya havada sallamak gibi uygulamalar da koru söndürmek için yeterli olur.
Çıkan Duman kokusunu kapı girişinden başlayarak, saat yönünde soldan başlayarak evin her yerinde dolaştırıp en sonunda da sokak dış kapısından tütsünün dumanını çıkartarak bitirilmesidir. 10 dakika sonra bütün pencere camları açılarak içerisi havalandırılır.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Ortalama 6-8 defa kullanılabilir. Fakat bu durum palo santo ağaç tütsünün boyutuna, gramına veya şekline göre değişkenlik gösterebilir.
Etrafa yayılan tütsülü kesif koku ve dumanın keyif verici, rahatlatıcı ve uyuşturucu etkisi ile binlerce kişinin törene katılımını sağlıyor.
Yanan bir çubuk tütsünün ortalama süresi 45-50 dk. civarındadır. Yanan bir natural masala çubuk tütsünün ortalama süresi 40-45 dk. civarındadır. Yanan bir konik tütsünün ortalama süresi 30-35 dk. civarındadır. Yanan bir geri akış şelale tütsünün ortalama süresi 30-35 dk. civarındadır.
Mum yakılırsa ortaya karbondioksit ve aromatik gazlar ortaya çıkabilir. Aromatik gazlar odada koku yayacağından sigara dumanının kötü kokusunu absorbe edebilir. Lakin mum yakılmasında açığa çıkan bileşenlerin sigara dumanını tutma faaliyeti yoktur.
Bir çeşit doğal tütsü olan adaçayı, pek çok kişinin hayatına ufak dokunuşlar yapar. Adaçayı tütsüsü yakacak kişilerin pek çoğu şu soruyu düşünebilir: Adaçayı yakmak dinen uygun mudur? Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir.
Çubuk Tütsü Nasıl Kullanılır? Tütsü, istenilen herhangi bir zaman diliminde kutusundan çıkarılarak yakılabilir. 10 – 15 saniye içinde tutuşan çubuğu uygun bir kaba yerleştirmek gerekir. Sonrasında kendi kendine tütmeye devam eder ve ortalama 40 dakika sonra tamamen söner.
Tütsü yakımı, çeşitlerine göre değişiklik gösterse de oldukça kolaydır. Kapalı alanlarda yakılabileceği gibi açık alanlarda da kötü enerjiyi alması için yakılabilir.
Paçuli (Tefarik) Tütsüsü : Daha fazla bolluk
Tefarik, bolluğun ve doğurganlığın tütsüsüdür. Toprağın zenginlikleriyle ilişkili olduğu için dualarımızda ve yaşamımızda daha fazla zenginliğe sahip olmamız adına bize ilham verir.
Yüksek titreşimli adaçayı, düşük titreşimleri uzaklaştırır, kötü enerjiyi temizler. Eskilerden günümüze kadar gelen en yaygın kullanılışı tütsü olarak adaçayı bitkisinin yakılmasıdır. Uygun bir kasede birkaç dalı yakın ve söndükten sonra çıkan dumanı evinizde gezdirin. Işık girmeyen bölümleri unutmayın.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir. Gül tütsü: Aşk ve tutku için harikadır. Negatif enerjiyi sevgi enerjisine dönüştürür.
Hangi formda üretilmiş olursa olsun, tüm buhurlar yakılarak kullanılıyor. Tütsüyü yakabilmek için öncelikle kibrit veya çakmakla uç kısmından tutuşturmak gerekiyor. Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor.
Evde veya odada tütsü yakmanın birden fazla faydası sayılabilmektedir. En önemli etkilerinden biri gevşeme sağlama ve stres üzerinde gösterdiği etkidir. Rahatlama ve sakin kalma üzerinde oldukça etkili olur. Bunun dışında tütsü faydaları arasında hava temizliği sağlaması da yer almaktadır.
Tütsü Ne Sıklıkla Kullanılmalı? Yaşam alanınızı, bedeninizi veya eşyalarınızı tütsülüleme sıklığı ile ilgili katı kurallar yok. Her gün yaptığınız aktivitelerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tütsü; yakıldığında koku çıkaran, bazen kötü kokuları bastırmak bazen ise enerji temizliği için kullanılan bir malzemedir. Türüne göre yakıldığına ortaya çıkan koku odak arttırmaya yardımcı ve zihni açtığı için meditasyon, yoga, reiki gibi odak gerektiren çalışmalarda kullanılır.
Adaçayı ve Palo Santo, en bilinen nazar tütsüleridir.
Tütsü yaparken çiçekler, taze otlar ve ağaç kabukları kullanılabilir. Evde doğal tütsü yaparken karanfil ve gül gibi çiçeklerin yaydığı hoş kokudan yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte leylak, yasemin, lavanta, sardunya gibi rayihası yüksek olan çiçekler tütsü yapımı için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri