6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir.
Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Koyunun yavrusuna kuzu, 1 yaşındaki dişi kuzuya ise şişek adı verilir. Erkek koyuna ise koç denir.
6 aylık olduktan sonra kuzuların adı 1 yaşına gelene kadar toklu, 1 yaşından 2 yaşına kadar ise şişek adı verilir. Aynı zamanda anaç koyun da koçun dişi halidir. Boynuzlugiller familyasından olan koyunlar memeli bir hayvandır.
Bilindiği üzere yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6'ncı aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
şişek; bir iki yaşında koyun. kuzulama dönemine girmiş veya doğurmuş koyun.
KURBANLIKLARIN YAŞLARI VE YAŞ TAYİNİ
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Genellikle 1 yaşını doldurmuş olan koyunlara toklu denilmektedir. Toklu nedir ve TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? 1 yıllık kuzulara toklu adı verilmektedir. Toklu kelimesi aynı zamanda TDK sözlük kullanımı bakımından boynuzsuz hayvan olarak da adlandırılmaktadır.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Kuzuların önüne 15. günden itibaren kaliteli kuru ot veya kuru yonca otu ve kuzu başlangıç yemi konulur. Kuzular böylece yavaş yavaş yemeyi öğrenirler. Kuzular bir aydan sonra meraya çıkartılabilir.
Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren altı aylık olana kadar erkek ve dişi olmalarına bakılmadan buzağı olarak isimlendirilmektedir. Bunun yanında süt danası olarak da isimlendirilmektedir. Altı aylıktan bir yaşına kadar olan dönemde ise erkek ve dişi büyükbaş hayvanlarına dana ismi verilmektedir.
Geçmişte geçim kaynağı durumunda olan hayvanlarına yöre halkı çok önem vermekte, hayvanların hepsine görüntülerine, davranışlarına, cinsiyetlerine göre isim verilmekteydi. Sağılan koyuna; “anaç koyun”, “sağım koyun” denir.
doğum yapamayan , kısır dişi koyun.
Küçükbaş hayvan üreticileri en az haftada bir defa taşların üzerine tuz dökerek koyun sürülerinin tuz ihtiyacını gideriyor.
Karma yem 3 kısım yulaf veya arpa kırması veya ezmesi ile 1 kısım ayçiçeği veya keten tohumu küspesinden oluşturulabilir. Yağlı tohum küspesi bulunamıyorsa 1 kısım dane yem kırma veya ezmesi ile 1 kısım kepek karıştırılır ve buna bir miktar tuz ilave edilerek kuzulara verilir.
UZATILMIŞ KUZU BESİSİ
3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Bu sayede kuzular ele alınır. Avrupa'daki koyun cinsleri ülkemizdeki koyun cinslerine göre çok daha erken koça gelirler. Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye'de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler.
Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir.
-Kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
Ocak, Şubat, Mart aylarında doğuyorlar genelde. Bizim doğumlar Şubat ayının başında başladı hala devam ediyor. Kuzuların doğumu halk arasında 'baharın müjdecisi' olarak bilinir.
Koyun: Bir tür adı olmakla birlikte, doğum yapmış dişi hayvan için kullanılmaktadır. Kuzu: Doğumdan 6 aylık yaşa kadar olan dişi ve erkek koyun yavrusuna denilmektedir. Toklu: 6-12 aylık yaştaki koyun türüne ait bireylere denir. Cinsiyete göre erkek toklu veya dişi toklu olarak adlandırılmaktadır.
KOYUN: İki yaşını geçen dişi kuzuya denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri