Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Birecik ilçesinde 17 kişinin yaşamını yitirdiği Kaya Apartmanı'nın enkazında teknik inceleme yapıldı.
MÖ 9.yüzyılda Asurların eline geçen Birecik sırasıyla Pers, Makedonya, Roma ve Bizans egemenliklerini yaşamıştır. 780 yılında Müslümanlar tarafından fethedilmiştir.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı 96.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir.
Özellikle çevre köylerde Arap nüfusu yoğundur. Kürtler ise Birecik'in çeşitli bölgelerine yayılmış bir etnik grup olarak yaşamaktadır. Bununla birlikte, Birecik ilçesinde Türkmen aşiretleri de bulunmaktadır. Türkmen aşiretleri, tarihsel göçlerle bölgeye gelmiş ve yerleşmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Bizim yaptığımız araştırma sonucuna göre Birecik'te yoğun olarak Avşar, Bayad, Bayındır, Beğdili, Çepni, Dodurga, Döğer gibi Oğuz (Türkmen) boylan ve daha az nüfusa sahip Eymür, İğder (İğdir), Kayı, Kıruk, ! 9zık, Salur, Yazır ve Yıva boylan ve bunların oyma~, aşireti bulunmaktadır.
Aramice Bîrsâ kelimesinden türeyen ve Arapça kale, hisar anlamına gelen el-Bîre olarak olarak bahsedilen Birecik, “küçük kale” anlamına gelmektedir.
Birecik Barajı ve HES; Fırat Nehri üzerinde, dünyanın sayılı büyük barajlarından biri olarak bilinen Atatürk Barajının mansabında, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşletme Anonim Şirketi tarafından inşa edilmiştir.
Birecik'in meşhur haşhaş kebabı (... | Facebook.
Baraj, elektrik üretme ve sulama amaçlı olarak 1985-2000 yılları arasında inşa edilmiştir.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Şanlıurfa iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kent. Yüzölçümü 852 km2 olan Birecik ilçesi kuzeyde Halfeti, kuzeydoğuda Bozova, doğuda Suruç ilçeleri, güneyde Suriye, batıda Gaziantep iliyle çevrilidir.
Yücelen Mağaraları, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Habur Suyu ve Yılanlı Dağ ise ilçenin en popüler doğal güzellik alanları arasında yer almaktadır. Siverek, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en büyük ilçesi olan Siverek'in toplam nüfusu yaklaşık olarak 266.369'dur.
Birecik'e yeni yapılan ve yakın zamanda faaliyete geçecek olan 150 yataklı Birecik Devlet Hastanesin' de hazırlıklar hızla sürüyor.
Birecik ilçesi Şanlıurfa'nın iline bağlıdır. Türkiye de en büyük yüz ölçümü sıralamasında 345.ci sıradadır. Birecik'i en önemli kılan şey ise, dünyada nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarının yaşadığı bazı yerler arasında olmasıdır. 1517 yılında Birecik, Osmanlı topraklarına daim olmuştur.
Nesli tükenme tehlikesi altındaki kelaynakların korunmasını ve üremelerini sağlamak için 1977 yılında Birecik ilçesinde Kelaynak Üretme İstasyonu kuruldu.
Şanlıurfa yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Urfa kebabıdır. Kıyma, kuyruk yağı, soğan ve tuz ile hazırlanan Urfa kebabı, şişlere geçirilir ve ağır ağır pişirilir. Ardından bulgur pilavı ve közlenmiş sebzelerle birlikte sunulur.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Birecik Köprüsü, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Birecik ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, Fırat Nehri üzerinde Şanlıurfa'nın Birecik ile Gaziantep'in Nizip ilçe sınırları arasında yer almakta olup D 400 karayolunun bir parçasıdır.
100 702 km2 su toplama havzasına sahiptir. Baraj kaya dolgu ve beton ağırlık tiplerinin bir kombinasyonu olup, temelden 62.50 m. yüksekliğe, 2510 m. kret uzunluğuna, 9 400 000 m3 dolgu ve 1 600 000 m3 beton hacmine sahiptir.
Söz konusu iddiaların sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çektiği görülürken, yapılan paylaşımlarda resmi bir kaynağa yer verilmedi. Bir başka iddia da Birecik Barajı'nda büyük çatlaklar olduğu yönündeydi. Şanlıurfa Valiliği ve Birecik Kaymakamlığı Birecik Barajı'nın hasar aldığına dair iddiaları yalanladı.
Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %30 Kürtler %38 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir. Zazalar ise %7 civarı nüfusa sahiptir.
Aksaray, Ankara (Bacı), Aydın, Bozok (Yozgat), Karaman, Kayseri, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Mardin, Saruhan, Manisa, Sivas (Sorkun, Budaközü).
Kayı boyu adı günümüzde Urfa ve çevresinde geçmemesine rağmen onların bir oymağı olan Urfa Karakeçilileri diye bilinen ancak, idari birimlerin zamanla değişmesi veya göç yada iskanlar sebebiyle farklı sancaklara bağlanan Karakeçililer Kayı boyundandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri