İklimin ve toprakların elverişliliği nedeniyle buğday ve arpa gibi tahılların yanı sıra mercimek pamuk ve antepfıstığı gibi ürünler yetiştirilir. Şanlıurfa ilinde zeytinciliğin en gelişkin olduğu ilçe Birecik'tir. En çok küçükbaş hayvan beslenir; yağ peynir yün yapağı gibi hayvansal ürünler elde edilir.
Birecik Patlıcanı; Türkiye'de yetişen diğer yerli patlıcan çeşitlerinden farklı morfolojik özelliklere ve tada sahip tarım ürünüdür. Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır.
Türkiye'de patlıcan üretimi yapılan en önemli iller; İçel, Antalya, Şanlıurfa, Hatay, Aydın, Bursa, Adana ve Samsun'dur.
#9 Urfa Usulü Patlıcanlı Tepsi Kebabı
Urfa'nın özellikle Birecik ilçesinde yetişen patlıcanların ünü, yörede yaşayan herkes tarafından bilinir.
"Birecik patlıcanı mevsimi ağustos ayında başlar kasım ayında son bulur.
İlgili 20 soru bulundu
En çok üretiminin yapıldığı yer ise Çin olarak bilinmektedir. Çin, Hindistan ve Mısır'ın ardından Türkiye bu listede 4. sırada yer alır. En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı 96.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir. Fırat ırmağının eskiden sadece doğu kıyısındayken son yıllarda her iki kıyısı üzerinde, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte kurulmuştur. Birecik Şanlıurfa'ya 83, Gaziantep'e 63 km uzaklıktadır.
Birecik'de 92 yerleşim . Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu ilçe merkezinde önemli Türk azınlık da bulunmaktadır.
Birecik, Şanlıurfa il sınırları içerisinde ve Gaziantep sınırında bulunan kendine has güzel bir ilçedir. Bin bir coğrafyadan geçen Fırat Nehrinin hemen yanında kurulmuş olan Birecik, en güzel yanını belki de buradan almakta. Nesli tükenmek üzere olan Kelaynak kuşlarına da ev sahipliği yapmaktadır.
patlıcan'ın ingiliz ingilizcesindeki adı. amerikancası eggplant.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
1. Patlıcan kelimesi etimolojik olarak Türkçeye Arapça ve Farsçadan geçmiştir.
Birecik kelimesi Türkçe'de "Şanlıurfa iline bağlı ilçelerden biri." anlamına gelir.
Birecik 1517'de Osmanlı topraklarına katıldı. 1919'da bir süre İngiliz işgalinde kaldı 19. yy. sonralarında Halep vilayetinin Urfa sancağına bağlı bir kaza iken Cumhuriyetle birlikte Şanlıurfa İline bağlandı.
Birecik ilçesinin merkez bucağından başka Böğürtlen adlı bir bucağı ve otuz dokuz köyü vardır.
Gaziantep Birecik otobüs bileti, En ucuz fiyat ₺74 | Busbud.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Zazalar için Kürt oldukları yorumu da yapılmıştır. Ancak Zazalar Kürt değillerdir. Çünkü Zazaların kökeni Kürtlerden farklıdır. Zazalar ve Kürtler uzun yıllar bir arada yaşamış kişilerdir.
Ceylanpınar'da 44 yerleşim . Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap, Çerkes ve Türkler de yaşamaktadır.
Büyükşehir Belediyesi, Birecik Belediyesi ve Aksa Doğalgaz Dağıtım A.Ş işbirliğinde yürütülen altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Birecik doğalgaza kavuştu.
Üzerinde inşa edildiği beyaz kalker tepeden dolayı Beyaz Kale (Kal'etül Beyza/ Beyda) denilen yapı 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Birecik kalesi Romalılar,(MÖ.30- MS 395) Franklar(MS 1098- 1150) ve Memlükler Dönemi (1277-1484) olmak üzere üç defa onarım görmüştür.
Birecik Kalesi, yüksek bir kaya kütlesinin üzerinde, Fırat Nehri geçişine ve Birecik Ovası'na hâkim bir mevkidedir. Kalenin yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Surların bir kısmının Memluk Sultanı Kayıtbay tarafından yaptırıldığı mevcut kitabelerden anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri