Bireyler arası çatışma, iki bireyin birbirleriyle çeşitli fikir duygu ve görüş ayrılıklarına düşmeleridir. Örgütlerde en çok rastlanılan bireyler arası çatışma türü, ast-üst çatışmaları ile kurmay- komuta yöneticileri arasındaki kişisel anlaşmazlılardan doğan çatışmalardır.
Bireylerarası Çatışma: İki bireyin birbiriyle çeşitli fikir duygu ve görüş ayrılıklarına düşmesidir. Örgütlerde en çok rastlanan bireyler arası çatışma türleri ast-üst çatışmaları ile kurmay-komuta yöneticileri arasındaki kişisel anlaşmazlıklardan doğan çatışmalardır.
Bu çatışma türü, beş grupta incelenebilir: 1. Kişilerin kendi içlerindeki çatışma 2. Kişiler arası çatışma 3. Kişiler ve gruplar arası çatışmalar 4. Grupların kendi içinde ve gruplar arası çatışmalar 5. Organizasyonlar arası çatışmalar (Koçel, 2007: 508).
Çatışma, birbiriyle uyuşmayan iki veya daha fazla güdünün aynı anda bireyi etkilediği anlarda ortaya çıkar. Örneğin; Seçtiği alanda doktora yaparak mesleğinde ilerlemek isteyen üniversiteli genç kadının aynı zamanda sevdiği gençle erken yaşta evlenerek bir an önce anne olmak da ister.
Çatışma (İç Çatışma ve Dış Çatışma)
İlgili 24 soru bulundu
Bir karaktere karşı toplum çatışması, bir karakter toplumlarının, zalim bir hükümetin veya haksız bir toplum zihniyetinin yasalarına aykırı olduğunda ortaya çıkar. Genellikle kahraman, adaletsizliği gören ve dünyası için onu düzeltmek isteyen özgeci ya da idealist bir kişidir.
Bireyler ya da gruplar arasında fikir uyuşmazlığından dolayı ortaya çıkan zıtlıklar, çatışma adı verilir. Çatışmalar sadece kişiler arasında yaşanmaz. Kuşaklar, gruplar ve kurumlar arasında yaşanan tartışmalar da çatışma olarak adlandırılır.
Çatışma yönetimi stilleri, bireylerin çatışmayla başa çıkarken kullanmayı tercih ettikleri özel davranış kalıpları olarak tanımlanmaktadır. Beş farklı çatışma yönetimi tarzı vardır: bütünleştirmeci, kaçınmacı, ödün verici, hükmedici, uzlaşmacı.
Öncelikle toplumsal çatışma demekle, toplum- daki topluluklar arasındaki çatışmaların kastedildiği görülüyor.
Çatışma, anlaşmazlığın yoğun yaşandığı durumlarda ortaya çıkan fikir, değer, istek, amaç ve ilgilerimizin karşımızdakiyle uyuşmaması ve bazı durumlarda bunların tehdit edildiği algısıdır.
Çatışmalara sebep olan temel faktörler, ekonomik eşitsizlikler, etnik ve dini ayrımcılık, siyasi liderlik eksikliği ve doğal kaynakların kötü yönetimidir.
Çatışmaya bakış açısı yönetim anlayışlarından etkilenir. Geleneksel yönetim yaklaşımı, çatışmadan – yıkıcı niteliği gereği- kaçmak isteyen anlayışı savunur. Bu yaklaşım çatışmanın yönetimi değil çözümü üzerinde durur. Çağdaş yaklaşım ise çatışmayı olağan hatta kaçınılmaz olarak görür.
Bu yaklaşım, bir örgütte çatışmanın gelişip ortaya çıkmasını, yöneticilerin başarısızlıkları ya da yöneticilerin yeterli iletişimi sağlayamamalarından kaynaklandığını savunurlar. olarak kabul eder. fonksiyonları bulunduğuna inanır. yönetime yardımcı olabileceği düşüncesiyle “yapıcı çatışma” olarak nitelendirilir.
İki kişinin arasında duygu, düşünce ve görüş ayrılığı nedeniyle ortaya çıkan çatışmadır. Aynı hiyerarşik seviyede ve farklı hiyerarşik seviyelerde bulunan kişilerarasında gerçekleşebilir. Kişilerin birbirlerinden hoşlanmamaları, birbirlerine kızmaları durumunda aktif çatışma ortaya çıkar.
Açık çatışma, çatışma halindeki tarafların fiilen gösterdiği; karşılıklı tartışma, birbi rine ağır dil ve sözler kullanma, belirli bilgi ve verileri karşı tarafa göndermeme, hat ta kaba kuvvet kullanma vb. şekillerde ortaya çıkabilen davranışlardır.
Alıkoyma çatışmasında, bir kişi kaynaktan gelen mesajı tam olarak anlar, fakat üçüncü bir kişiye, isteyerek veya istemeyerek doğru olarak iletmez, değişikliğe uğratır.
Çatışmacı yaklaşım ve kuramlar, toplumdaki gruplar ve sınıflar arasındaki sosyal, siyasi ve maddi eşitsizlikler üzerinde vurgu yaparak mevcut sosyopolitik sistemi eleştirirler. Çatışmacılar özellikle sınıflar arasındaki güç mücadelesi ve birbirine tarihsel olarak karşıt olan hakim ideolojiler üzerinde dururlar.
Çatışma bir ya da birden çok kişinin herhangi bir konu üzerinde anlaşamadığı zaman ortaya çıkar. Bireylerin gereksinimleri, dürtüleri, istekleri, birbirleriyle ters düştüğü zaman, çatışma yaşanır. Bazı durumlarda kişilerin söylemleri birbirlerinden farklıdır ya da bireyler bunları farklı algılar.
Kişisel -örgütsel düzeyde yaşanan değer çatışması, bir kişinin bireysel değerleri ile örgüt ve örgüt içindeki diğer kişilerin değerleri arasında bir farklılık olduğunda görülmektedir.
Johnson ve Johnson (1991), kişiler arası çatışmalar karşısında insanların beş farklı çözüm stratejisinden birini izlediğini belirtmiştir. Bunlar “kaçınma”, “uyma”, “güç kullanma- rekabete girme”, “uzlaşma”, “yüzleşme- işbirliği yapma” olarak adlandırılmaktadır.
Çatışma teorileri, toplumu içindeki farklı gruplar arasındaki eşitsizliklere odaklanarak inceler. Toplumu oluşturan gruplar arasındaki rekabetten kaynaklanan çıkar çelişkisini ele alan, çatışmanın toplumun gelişimi açısından önemli bir yeri olduğunu dile getiren teori.
Görünür çatışmada ise gerginlik vardır ama şiddete başvurulmaz. Görünmez çatışmadan farkı gerginlik ve çatışma dilidir. Sözlü baskı, şiddetle tehdit etmek, ekonomik yaptırımlar sıkça tekrarlanır. Kriz boyutu çatışmanın en kritik safhasıdır.
Bundan böyle çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak. Kısa ve uzun dönem askerlik yapanlar ise çatışma bölgelerine gitmemekle birlikte, yine üs bölgelerinde görevlendirilmeye devam edecek.
Adından da anlaşılacağı üzere yıkıcı çatışma yönetiminde, sürecin ciddi ölçekli olarak hırpalanması ve buna istinaden de topluluğu oluşturan unsurların psikolojik olarak zarar görmesini sağlayan iletişim sorunları söz konusudur.
Buna dayalı olarak Thomas, beş çatışma yönetim tarzı geliştirmiştir: “uyum gösterme” (accommodating), “kaçınma” (avoiding), “işbirliği ” (collaborating), “rekabet etme” (competing), ve “uzlaşma” (compromising) ( Zhenzhong Ma,(2007).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri