Fon türleri, hisse senedi fonu, borçlanma araçları fonu, katılım fonu, karma fon, para piyasası fonu, kıymetli madenler fonu, endeks fon, fon sepeti fonu, katkı fonu, değişken fon, standart fon ve yaşam döngüsü/hedef fon olarak sıralanabilir.
Geçen yıl, 2022'ye göre en çok kazandıran fonlar yatırımda yüzde 77,9 ile “Kıymetli Maden Fonları”, bireysel emeklilikte ise yüzde 84,9 ile “Kıymetli Madenler” oldu.
Buna göre yıllık getirisi en yüksek fon %182 getiri ile İstanbul Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fonu (IVY) oldu. Kuveyt Türk Portföy Çoklu Varlık Katılım Fonu (KCV), 2022'den 2023'e yatırımcı sayısını %55,6200 artırarak büyük bir çıkış yakaladı.
Yatırım Fonu; yatırımcılara ait olan tasarrufların pay (hisse) senedi, kira sertifikası, katılma hesabı vb. sermaye piyasası araçlarında değerlendirilmek üzere bir havuz içerisinde toplanması ve profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesi esasına dayalı kolektif bir yatırım aracıdır.
Gerek BES gerekse yatırım fonlarının getiri oranı; seçilen fon ve yatırımın süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte, 2021 yılında yatırım fonları ortalama % 34 oranında getiri sağlamış olmasına karşın bireysel emeklilik fonları ortalama % 40 oranında getiri sağlamıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Fon, alım bilgilerinin portföy yönetim şirketine iletildiği günden bir sonraki iş günü geçerli olan birim pay değeri üzerinden satın alınıp katılımcının hesabına yansıtılır.
Yatırım fonları, bazı kısıtlamalar içerisinde nakit ve kıymetli madenlere de yatırım yapabilmekle beraber, temel amaçları menkul kıymet alıp satmak ve alım satımlar arasında oluşan olumlu fark ile bu menkul kıymetlerin kar payları ve faizlerinden gelir sağlamak olan kuruluşlardır.
Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için yatırım fonu oldukça idealdir. Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için yatırım fonu oldukça idealdir. Profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları, risk beklentilerinize ve getiri hedeflerinize göre farklı varlıklar içerir.
Bireysel emeklilik sözleşmeniz başka şirkette olsa da BEFAS ile fonlarımıza yatırım yapabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) üzerinde işlem gören fonlara ve detaylarına www.tefas.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Fon Risk değeri, fonun haftalık getirileri üzerinden, volatilitesi dikkate alınarak hesaplanır. 1 en az riskli, 7 en fazla riskli olmak üzere Risk Değeri 1 ile 7 arasındadır.
Anapara koruma amaçlı fonlar, farklı bir tabirle ifade edilecek olunursa kaybetmeme garantisi olan fonlardır. Yatırım fonlarının katılma belgeleri, fonları oluşturan ve yöneten bankalar tarafından hazırlanır. Hazırlanan fonların getirisinin bağlandığı yerler de belirtilir.
Genel olarak bakıldığında, piyasaların açık olduğu günlerde saat 13:30'a kadar verilen fon alış satış talimatları, takip eden ilk hesaplamada bulunacak fiyat üzerinden yerine getirilir. Bu durum bazı fonlarda saat 12:00, bazılarında saat 13:15 ya da 13:00 olabilmektedir.
(En fazla 3 adet fon seçebilirsiniz.)
Faiz İçermeyen BES fonları
Söz konusu faizsiz fonlar; ilgili emeklilik şirketinin danışma kurulu onayından geçmiş, alım satımının İslam dinine göre caiz olduğuna karar verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapmaktadır.
Devlet katkısı, Takasbank nezdinde katılımcının bireysel emeklilik hesabı kapsamındaki alt hesabında saklanacak olup Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenecek olan yatırım fonlarında değerlendirilecektir.
Fonun yatırım yaptığı portföyler faiz veya kâr payı elde edilmesini sağlayabilir. Elde edilen kârın tamamı fonun portföy değerini artırır. Fonun yatırım yaptığı portföyün değeri artabilir. Değeri artan kıymetler satıldığı zaman sermaye geliri elde edilmiş olur.
Fon işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. İş günlerinde 13:46-18:00 arasında yapılacak satış işlemlerine ek olarak saat 18:00'dan sonra ve haftasonları/tatil günlerinde yapılacak satış işlemleri bankamızın üst limiti olan 100.000 TL dahilinde gerçekleştirilebilir.
Birçok yatırım aracında olabileceği gibi yatırım fonlarında da seçtiğiniz fonun stratejisine bağlı olarak zarar etme olasılığı vardır.
Yatırım fonu, birçok yatırımcının bir araya gelerek ortak bir havuz oluşturduğu ve profesyonel bir yönetici tarafından yönetilen bir yatırım aracıdır. Bu havuzdaki fonlar, çeşitli yatırım araçlarına yatırılarak risk dağılımı sağlanır ve yatırımcıların getirileri paylaşılmış olur.
Fon toplam değerinin en az %80'i, devamlı olarak borsada işlem gören altın ve altına dayalı para ve sermaye piyasası araçları ile altına dayalı mevduat ve katılma hesaplarına yatırılır. Böylece yatırımcılarına altının Türk Lirası bazında getirisine ortak olma imkanı sunar.
Türkiye genelinde tüm bankalar ve aracı kurumlar tüm fonları müşterilerine satmakla yükümlüdürler.
Portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara yatırım yapmak istiyorsanız bu fonlardır.
Fon portföyü tamamen kira sertifikası, katılım bankalarındaki katılım hesabı, gelir ortaklığı senedi, vaad işlemleri gibi faiz içermeyen kıymetlerden oluşmaktadır.
Hisse senedi gibi borsada işlem görür ve gün içinde al/sat yapmaya açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri