Birincil kaynak olarak tanımlayabileceğimiz kitaplar, çeşitli çalışmaların derlemesi olarak ortaya çıkmayan, tez veya tezlerin kitap olarak basılmadığı, özgün olan çalışmalardır. İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir.
Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır.
Bir olayın ya da birincil bir kaynağın yorumunu yapan bir kitap ya da makale, çeşitli ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, vb. ikincil kaynak olarak değerlendirilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
İkincil Kaynaklar
Ders kitapları, bilimsel makaleler ve biyografiler. Bu ikincil kaynaklar, birincil kaynakları analiz etmek veya yorumlamak için faydalıdır.
Birinci öğrenme tipi, yeni bir tepki ya da davranışı içerir; bu, edinme-kazanma olarak adlandırılır. Đkincisi de, önceden edinilmiş bir davranışın, yeni koşullarda ya da yeni uyarıcılar karşısında da gösterilir duruma gelmesidir; bu da yaygınlaşma olarak adlandırılır.
Eğer daha önce bir başka amaçla toplanmış verilerin kullanımı söz konusu olacaksa bu tür verilere ikincil veri denmektedir. Veriler daha önce toplanmamış ve ilk defa söz konusu çalışma ile toplanacaksa birincil veri olmaktadır.
İkincil araştırma, araştırma raporlarında ve benzer belgelerde yayınlanan araştırma materyallerini içerir. Bu belgeler halk kütüphaneleri, web siteleri, önceden doldurulmuş verilerden elde edilen veriler tarafından kullanılabilir hale getirilebilir. anketler vb.
Herhangi bir konuda kısa sürede bilgi edinmek için kullandığımız başvuru kaynaklarıdır.
Zaman ve Maliyet Etkinliği: İkincil araştırma, veri ve bilgilerin halihazırda mevcut ve kolay erişilebilir olması nedeniyle zaman ve kaynak tasarrufu sağlar. Araştırmacılar zaman alan birincil araştırma yapmak yerine mevcut kaynakları kullanabilir.
edebiyat eserleri, sanat eserleri, resmi kuruluşlarca yayınlanan raporlar, istatistikler, her türlü arşiv anketler, söyleşiler, mektuplar, gazeteler, gibi orijinal çalışmalar birincil kaynaklara örnek olabilir. araştırma ve okumalarda tercih edilmesi gerektiğini düşündüğüm kaynaktır.
Akademik dergiler, kitaplar, çevrimiçi veri tabanları, birincil ve ikincil kaynaklar ve atıf oluşturucular, referans yöneticileri ve istatistiksel analiz yazılımları gibi araştırma araçları bu kaynaklara örnek olarak verilebilir.
Sistematik literatür taraması, mevcut çalışmaların incelenmesi ile sonuç ve bulguların sistematik, şeffaf ve yeniden üretilebilecek şekilde sentezlenerek ortaya konmasında etkili bir araştırma metodolojisi olarak kabul edilmektedir.
İkincil veri kaynağı: farklı amaçlarla daha önceden toplanmış olan veri kaynaklarıdır. Nüfus sayımları, kamuoyu yoklamaları, arşivler, işletme kayıtları vb.
Pazar ve pazarlama araştırmalarında çoğunlukla amaca uygun olarak hazırlanan anketlerin uygulanması ile elde edilen birincil veriler önem taşır. İkincil kaynaklı veriler konuyla ilgili kişi, kurum ve bilimsel çalışma, rapor, tez, araştırma ve proje gibi eserlerden sağlanır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Veri türleri iki ana grupta toplanır. Bunlar olgusal ve yargısal verilerdir. Olgusal veriler, kişisel yargılardan bağımsız, gözlenebilen gerçeklerdir (cinsiyet, yaş, boy uzunluğu). Yargısal veriler, özneldirler ve yorum gerektirirler.
Veri Kaynağı, Türkiye'ye dair sosyo-ekonomik verileri kamuya açık resmi kaynaklardan derleyerek toplumun tüm kesimlerinin kullanımına sunan bir İzlemedeyiz projesidir.
Eğer işletmelerdeki çalışanlar “Tek döngülü” veya “Çift döngülü” öğrenmeyi ne şekilde öğreneceklerini ve nasıl uygulayacaklarını öğrenmeleri ve bunu diğer çalışanlara öğrenme stratejilerini genelleştirirlerse, yani bilgileri paylaşıp yayarlarsa bu duruma “İkincil Öğrenme” (Deutero – learning) denmektedir.
Birincil pekiştireçler doğal olarak oluşur ve öğrenilmeleri gerekmez. Birincil pekiştireç örnekleri; Su, yiyecek, uyku, gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir. İkincil pekiştireçler ise öğrenme ile edinilir. Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri