Köken. Arapça بِسْمِ اللّٰه (bismi'llāh), Bismillahirrahmanirrahim sözcüğünün kısaltması.
Arapça b-ismi-llāhi بسمالله "Allah"ın adıyla" sözcüğünden alıntıdır. bismillah maddesine bakınız.
Türkçe tercümelerin bir kısmında ise hem besmelenin Arapça orijinal şekli hem de Türkçe tercümesi birlikte yazılmıştır. Besmeleyi oluşturan dört unsur başlıca “b'ism”, “Allah”, “rahman” ve “rahim” kelimeleridir.
Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir. Bir işe başlarken Besmele çekmek kişide kulluk bilinci oluşturur. Müslüman olan bir kulun besmele çekmesi yaptığı işin sadece Allah rızası için yaptığını belirtir. Aynı zamanda besmele içerisinde Allah'ın 99 isminden iki tanesi olan Rahim ve Rahman isimlerini bulundurmasıdır.
Arapça b-ismi-llāhi بسمالله "Allah'ın adıyla" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Besmeleyi, kişi yatmadan abdestli olarak 21 kere okursa, o gece; şeytan, cin, insan şerrinden, yangından, zelzeleden ve eceli gelmemişse ani ölümden emin bir şekilde uyur. Gece boyunca güven içinde olur.
Subhan'Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile "Allah Subhan'dır" anlamında olan Arapça bir ifadedir.
Genellikle Türkçe olarak "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla" şeklinde tercüme edilir. Güncel hayatta sıklıkla bazen de Bismillah (Allah'ın adıyla) şeklinde kısaltma olarak kullanılır. İslami inanışta Rahmân ve Rahim Allah'ın Esma-ül hüsnadan sayılan iki adıdır.
Peygamber'in emriyle “bismillâh / بسم الله ” şeklinde yazılıp söylenmiş ve bu şekil besmelenin en kısa ifadesi olarak günümüze kadar ulaşan geniş bir kullanıma sahip olmuştur (bk. Wensinck, el-Muʿcem, “ism” md.).
Besmele, İran'da bizde olduğu gibi sadece Arapça değil, Farsça da çekilir ve bu iş bin küsur senedir böyledir. İranlılar bazen "Bismi'llâhi'r-rahmani'r-rahîm" derler, bazen de bu ifadenin Farsça tercümesi olan "Bismihî teâlâ behşende e mehribân"ı kullanırlar.
Euzu Besmele Euzubillahimineşşeytanirracim demenin Türkçe anlamı; “Rahman Ve Rahim Olan Allah adıyla” olarak ifade edilmektedir. Euzubillahirrahmanirrahim Esirgeyen bağışlayan Allah'ın adıyla demektir. Günlük yaşamda kısaca Bismillah olarak okunmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Evet, caizdir. Peygamber Efendimiz (asm), "Ey Allah'ım, senin adınla." anlamına gelen, "Bismike Allahümme" ve "Allah'ın adıyla" anlamına gelen, "Bismillahi" sözlerini kullanmıştır.
Besmele 35 defa yazılıp eve veya iş yerine asılırsa o yerin bereketi artar. İş yerinin kazancı çoğalır. Cin, şeytan şerrinden, yangından ve kem gözlerden korunmuş olur.
Besmele'nin Sırları Kitap Açıklaması
Kur'an'ın bir ayeti olan Besmele en önce ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem'e indirildi.
"bismillah" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç in the name of god zf.
1. “ Besmele” Âyet midir ? ‚Bismillahirrahmanirrahim‛ hem Fâtiha sûresi hem de başında bulunduğu diğer sûrelerden birer âyettir.2 Mekke ile Kûfe kurrâ ve fakihlerine göre, yine İbn Mübarek ve İmam Şafii (Allah kendilerine rahmet eylesin)'ye göre bes- mele ilgili sûrelerin birer âyetidir. O sûreden bir parçadır.
Muhammed (s.a.s. )'e ilk vahyinde “seni yaratan rabbinin adıyla oku” dedi; Allah Rasulü'de o günden itibaren “Bismillahirrahmanirrahim” ya da “bismillah” diyerek başladı. Allah, “Allah'ın adını anarak başla” diye emretti, Allah Rasulü'de öyle yaptı. Kur'an-ı Kerim'de bütün surelerin başında besmele vardır.
Yemeğe başlarken Besmeleyi çekmek bazı alimlere göre sünnettir, bazılarına göre de vaciptir.
Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız bir kelime olan Bismillahirrahmanirrahim anlam itibariyle önemli bir yere sahiptir. Diğer bir anlamı olan besmele meali Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla esirgeyen bağışlayan Allah'ın adıyla demektir.
Şöyle ki: - Namazda Fatiha sûresi dışında okuduklarımızın başında Besmele çekilmez, yalnızca Fatiha sûresi başında Besmele çekilir. Uygulanışı şöyledir: - Namazda İlk Fatiha'da eûzü besmele çekilir.
Kuranı kerimde bulunan dualar arasında bulunan bismillahillezi duası birçok kişi tarafından korunma duası olarak bilinmektedir.
Hanefîler'e göre besmele Fâtiha'ya dahil değildir; birinci âyet ”الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ“, son âyet ise ”غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ“ dir. Sonunda söylenen “âmin” sözü Fâtiha'dan bir kelime olmadığı gibi Kur'an'dan bir âyet de değildir.
TDK'ya göre münezzeh kelimesinin sözlük anlamı uzağında ve ötesinde olandır. Kelime daha çok, kusur ve eksiklik olarak nitelendirilen sıfatlardan uzak olmak manasında kullanılır.
Münezzeh kelimesi, olumsuz niteliklerden uzak tutulan kimse anlamına gelir. Nezih sözcüğü de münezzeh gibi tenzih etmek fiilinden türetilmiştir. Saf, arı, günah işlemekten kaçınan, nezih insanlar için de aynı kelime kullanılır.
Hamd kelimesi üzerinden türemiş olan ve yaygın şekilde en çok kullanılan sözcük hamdolsun olarak öne çıkıyor. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'nca anlamı ise, 'Halinden memnun olması sebebiyle şükretmek' şeklinde ifade edilir. Özellikle hayatındaki pek çok durum karşısında Allah'a şükretmek olarak da anlatmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri