Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez Atasözünün Anlamı: Sağlıkla ilgili sorunlar yaşamayan ya da bir hastalıkla karşı karşıya gelmeyen bir kişinin, sağlığın değerini tam anlamıyla kavrayamayacağını belirten bir atasözüdür. Ancak bir sıkıntı veya zorluk yaşandığında o nimetin kıymeti anlaşılır.
Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez. [1] İnsan hasta olup ağrılar, sızılar içinde kıvrandıktan sonra hasta olmadığı zamanki durumunun değerini gereği gibi anlar.
[1] Sıkıntı çekmemiş olanlar, eriştikleri rahatlık ve mutluluğun değerini gereği gibi ölçemezler.
Nimeti tam manasıyla yerinde değerlendirmek, onu kaybetmemek için ne gerekiyorsa yapmak, o nimeti doğru yolda kullanmak, nimeti korumak için gerekli tedbirleri almak, nimeti verenin Allah olduğunu bilmek, şükretmek ve onunla ilgili tefekkürde bulunmak nimetin kıymetini bilmek demektir.
Cevap: insanlar sağlığın değerini ancak hastalıkta acı çekip iyileştikten sonra anlarlar.
İlgili 45 soru bulundu
Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Hekimden Sorma Çekenden Sor atasözü hastalıklardan çok yaşanan talihsizlikler ve aşk acısı çeken kişiler için kullanılan bir atasözüdür. Bu tür durumlarda aynı derdi çekenlerin birbirlerine daha çok yardımcı olacağı vurgulanır.
Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez Atasözünün Anlamı: Sağlıkla ilgili sorunlar yaşamayan ya da bir hastalıkla karşı karşıya gelmeyen bir kişinin, sağlığın değerini tam anlamıyla kavrayamayacağını belirten bir atasözüdür. Ancak bir sıkıntı veya zorluk yaşandığında o nimetin kıymeti anlaşılır.
Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür. “Sosyal yönden tam iyilik hali” yeni ve açıklanması gereken bir kavramdır.
[1] Küçük de olsa bir iyiliğin değerini bilmeyen, ona karşı teşekkür duygusu beslemeyen kişi,daha büyük iyiliklerin değerini de bilmez; onlara karşı da duygusuz kalır.
"insanı alışkanlıklarından, huylarından vazgeçirmek mümkün değildir" anlamında kullanılan bir söz.
Keskin sirke küpüne (kabına) zarar Atasözünün Anlamı: Aşırı sert, kırıcı ve agresif bir tavır, sadece başkalarına değil, aynı zamanda o tavrı sergileyen kişiye de zarar verir. Bu atasözü, davranışlarımızın ve sözlerimizin hem bize hem de çevremize etkileri olabileceğini belirtir.
" Atasözünün Anlamı: Basit bilgilere hakim olmayan kişi, daha karmaşık konularda da bilgili olamaz. Temel bilgisi olmayan, ileri seviyede bilgi edinemez.
Atasözü : Öğrenmenin yaşı olmaz. Açıklaması : İnsan istedikten sonra her yaşta. eğitilebilir.
Mutlu, yaşama sevinci ile dolu ve sağlıklı olan insan durup dururken başını yastığa koymak istemez. İnsan yatmak istiyorsa mutlaka rahatsızdır, hastadır.
SPRİTÜEL İYİLİK HALİ
Yaşamı anlamlandırmayla ilgilidir. Spirituel iyilik halinde yaşamın amacını ve anlamını araştırma, daha büyük bir güçle paylaştığı bağlantıları fark etme gibi özellikler vardır. Spirituel iyilik hali iyi olan birey, kendini tamamlanmış ve yaşamdan doyum alan biri olarak hissetmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün ruhsal sağlık tanımı ruhsal hastalığın yokluğundan öte yetenekleri geliştirebilme, stresle baş edebilme, üretkenlik ve topluma katkıda bulunmanın oluşturduğu bir ruhsal iyilik tanımını içerir.
Kimi durumlarda, sağlığın fiziksel gücü en önemli boyut olabilir. Sağlığın ruhsal boyutu; - stres ile başa çıkabilme, - rahatlama gücü - çatışmalara çözüm üretebilme yeteneğini içerir. Günlük yaşamdaki kızgınlık, mutsuzluk, korku, empati, günah, aşk ve nefret gibi ruhsal durumlar sağlığı yakından etkileyen olaylardır.
İnsanın yapacağı her iş, vücut sağlığına bağlıdır. Sağlık olmazsa hiçbir iş yapılamaz.
Bir iş ile ilgilenmeyenin iş sonucu elde edilenlerden hakkı olmaz.
“Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…” Yüzyıllar önce sağlığın önemini bu sözler ile vurgulamış Kanuni Sultan Süleyman.
Bir kişiye, onsuz yapamayacağı belli olan bir şeyin gerek olup olmadığı sorulmaz.
Dost acı söyler atasözü
İnsanın kusuru mutlaka görülür. Bazı kimseler, sırf canımız sıkılmasın diye, doğruyu söylemeye çekinirler. Ama yakın dostlar, düzeltmemiz için onu söylemeyi borç bilirler. Yine de doğru söz bize acı gelir.
Başa gelen çekilir atasözü ise yaşanılan olumsuz durumlara karşı tevekküllü olmak gerektiğini belirtmektedir. Başa gelen çekilir atasözü ile bazı kişiler ne kadar felaket ve kötü durumlar yaşarsa yaşasınlar sabırlı olmaları gerektiği de anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri