Lala kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir ve 11. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır.
Farsça lālā لالا “erkek köle, çocuk bakıcısı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
Lale adı Farsça kökenlidir.
Saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenlere de denir. Eskiden büyük memurlarla zenginler de çocuklarının terbiyesine bakmak üzere "lâla" istihdam ederlerdi.
Ad. yetiştirici bakıcı veya eğitici anlamdadır. Eskiden büyük memurlarla zenginlerin çocuklarının terbiyesine bakmak üzere istihdam ettikleri eğitici.
İlgili 24 soru bulundu
Lala kelimesinin sözlük anlamı köledir. Ancak bu kelime Osmanlı Devletinde daha çok muallim ve hoca anlamında kullanılmıştır. Lalalık Osmanlı Devletinin ikinci padişahı olan Orhan Gazi tarafından müessese haline getirilmiştir.
Farsça olan lâlâ kelimesi sözlükte “kul, köle; efendinin çocuğuna bakmakla yükümlü hizmetkâr” anlamına gelir.
Yöresel terimlerden biri olan paçi, kız çocuğu anlamına geliyor. Kız çocuğunu ifade etmek için yöresel bölgelerde paçi terimi kullanılabiliyor.
beceriksiz, sakar, elinden bir iş gelmeyen kişilere denir. özellikle rize'de alil ve lala kelimeleri de kullanılır; laparayla aynı manaya gelmektedirler.
Adı Karadeniz'in yazılı kaynaklarda geçen ilk adı "Ahşena" olmakla birlikte sonradan Yunanlarca "Pelagos o Pontikon", "Pontus Euxinus" veya Yunan mitolojisinde Gaia'nın oğlu, Nereus'un babası olan deniz tanrısı Pontus'un adıyla anılmıştır.
lale / lâle / لاله
İncir koparmak için ucu çatallı değnek.
Kelime olarak ele alındığında Arapça “Allah” lafzına ait harfleri taşıyan “Lale”, tasavvufta Allah'ın birliğini temsil ediyor. Harfi manası da Osmanlı bayrak ve sancağının sembolü olan 'hilal'e de ulaşıyor.
Lalenin anavatanı ise Orta Asya bozkırları. Bozkırda yabani bir çiçek olarak yetişen lale kervanlar aracılığıyla Anadolu'ya geliyor. 1520'de Osmanlı İmparatorluğu laleyi melezleme yoluyla geliştirip çeşitlendiriyor. 16'ncı yüzyılda lale Osmanlı kültürünün ayrılmaz bir parçası oluyor.
1. Çocuğun eğitim ve öğretimiyle görevli kimse. 2. Köle.3. Padişahların sadrazamlara hitap ederken kullandıkları san.
İşte son günlerde birçok kişinin hakkında araştırma yaptığı lalalar hakkında merak edilen detaylar... Lala, Osmanlı İmparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında Atabey karşılığı olarak kullanılan bir tabir olduğu gibi, şehzadelerin hocalarına da verilen bir addır.
O la la Fransızca da şaşırılan veya beğenilen bir durumda söylenir. Türkçe deki Aman Allahım, Aman Tanrım kelimelerine benzetebiliriz.
Çoruh vadisinde yerleşmiş olan Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve taraftarları 1195 tarihinde doğudan yeni-Kıpçakların gelişinden rahatsız olarak Bizans idaresindeki Rize ve Trabzon bölgesine gelip yerleşmişlerdir.
lapara: Beceriksiz. liva: Nemli hava. lobiya (Laz.): Fasülye.
Paçi : Küçük kız. Büyük kızlara şaka için denir. Yane : Ne sandın? Zımilaçi : Sık dikenlik.
Efulim kelimesi cinsiyet belirtmeyen bir sözcüktür. Sevgilim, sevdiğim, yarim, birtanem manasına gelmektedir. Dolayısıyla hem erkeklere hem de kadınlara bu sözcük ile hitap etmek mümkündür. Özellikle Rize, Artvin ve Trabzon dolaylarında bu kelime sıkça kullanılmaktadır.
Anaka: Çocuk dilinde anne, anneanneye seslenme sözü.
Haçan: O zaman, mademki, öyleyse.
1960'lardan 1980'lerin sonuna dek en popüler Ermeni kadın adlarından biridir. 1990'lardan itibaren Z kuşağı Türk adları arasında öne çıkmıştır.
Lara, Avrupa kökenli bir isim olarak günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan isimlerden biridir. Yeniçağda daha sık kullanılan bu isim Türkçeye çevrildiğinde ise su perisi anlamı taşımaktadır.
Ala ismi, olgunlaşmamış anlamına da gelir. Ala İsmi Kur'an'da Geçer mi? Türkçe kökenli isimler arasında yer alan "Ala" ismi, Kuran-ı Kerim'de geçmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri