Fransızca roman "edebiyatta bir tür" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Fransızca romanz "1. avam Latincesi, halk dili, 2. halk dilinde yazılmış şiir veya öykü, bilimsel olmayan her tür yazı" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince
Çingene adlandırmasını tercih eden akademisyenler Çingene'yi, dünyaya dağılmış bir halkın tüm üyelerine işaret eder biçimde kullanırlarken, Roman adlandırmasını kullananlar ise, daha çok Avrupa'da yaşayanları ve Romani diline sahip olanları işaret ederler.
Özkan'a göre (2000: 104), Türkiye'de İslam inancına sahip olan Çingeneler, itikadî açıdan kendi- lerini Bektaşi- Alevi ve Sünni olmak üzere iki gruba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi - Alevi Müslüman, yerleşik du- rumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte- dir.
ÇİNGENELERİN ANAVATANI NERESİ? Çingeneler ya da Romanlar aslen Kuzey Hindistan kökenlidir. Hindistan'ın Pencap-Sind (Pakistan, Karaçi) nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden MS 420 yılı civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.
Orta Çağ Fransa'sında seçkinlerin ve bilimin dili Latincenin dışında, halkın konuştuğu dil anlamında kullanılmakta olan roman önceleri bu anlama dayalı olarak avam için yazılan hikayelere denilmiş zaman içerisinde bağımsız bir edebi türün adı haline gelmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Fransızca roman "edebiyatta bir tür" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Fransızca romanz "1. avam Latincesi, halk dili, 2. halk dilinde yazılmış şiir veya öykü, bilimsel olmayan her tür yazı" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince romanice "Roma işi, Roma dili" sözcüğünden evrilmiştir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Çingene dilleri ya da Çingenece veya Romani–Domari dilleri, Avrasya'da yaşayan Çingeneler tarafından konuşulan ve Hint-Aryan dillerinin Central zone bölümünde sınıflandırılan diller öbeği.
İran'dan Bizans İmparatorluğu'na geldiler. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Çingeneler İslam'ı kucakladı. Resmi olmayan verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 500.000 Türk Çingenesi yaşıyor. Resmi kaynaklar 35.000 kişinin Türkiye nüfusunun % 3.78'ini oluşturduğunu göstermektedir.
Türkiye'de Romanlar Müslümandır ve erkekler sünnetlidir, Latin Amerika'daki Romanların çoğunluğu Avrupa inançlarını korumuştur ve çoğu Doğu Ortodoks Hristiyanlığını takip etmektedir.
Çingeneler yaşadıkları her ülkede değişik adlarla anılırlar. Çingeneler, dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biridir. Türkiye'de yoğun olarak yaşadıkları yerlerin başında özellikle Adana (Cono aşireti) olmak üzere, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İstanbul ve İzmir gelir.
Hayır, hiç gusül abdesti almam.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Parlamenter tarafından yasa taslağının yanına eklenen Romanya Bilimler Akademisinin raporuna göre, Romanlar için Çingene tanımlaması daha doğru. Rapor Avrupa'da pek çok ülkede Roman yerine sadece Çingene kelimesinin kullanıldığını da öne sürüyor.
Ali Arayıcı çalışmasında Avrupa ülkelerinde yaşayan Romanlara ve Romani dilini kullananların oranına ilişkin ülke ülke verilerin yer aldığı bir tabloya yer vermektedir. Buna göre Avrupa'da Roman nüfusun en yüksek olduğu ülke, Romanya'dır. Türkiye'de yaşayanların nüfusu ise 540 bin dolayındadır.
Lomlar, Domlar, Romlar ve Abdallar
Bir de İçanadolu'da Romanlar gibi yaşayan Abdallar mevcut. "Ancak dört yıl öncesine kadar Çingeneler olarak adlandırılan bu gruplar Roman açılımından sonra Roman olarak adlandırılmaya başladı. Ancak bu gruplar kendilerini etnik olarak kendi isimleriyle tanımlıyor.
Domların kendilerini Kürt Göçebesi olarak tanımlaması bölgedeki Kürtlerle olan yakın ilişkileriyle açıklanabilir. Domlar kendilerini Pakistan'dan gelen ozan gruplar olarak ta tanımlamaktadır. Karaçi, Aşık, Mıtrıp tanımlamaları bölgedeki diğer grupların (Kürt, Türk Arap, Zaza) Dom gruplarına verdiği adlandırmalardır.
Çingeneler Zamanı (Sırpça özgün adıyla Дом за вешање, Dom za vešanje), yönetmenliğini Emir Kusturica'nın yaptığı 1988 yapımı Yugoslav filmi. Kusturica'nın en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen yapıt, aynı zamanda tamamı Çingenece çekilen ilk sinema filmidir.
İstanbul ve Rumeli öteden beri Çingeneler için önemli bir yerleşim bölgesi olmuş, Balat semti ise, İstanbul'un fethinden sonra Çingeneler için önem kazanmaya başlamıştır. İstanbul'da suriçinde Balat'tan sonra Çingenelerin yoğun olarak yaşadıkları bölge Edirnekapı ile Topkapı arasında yer alan Sulukule bölgesidir.
și eu te iubesc.
Yine farklı farklı coğrafyalarda insanlar, Çingenelere hayat şekilleri ve tenlerinden hareketle 'Mustalöinen' (Kara), 'Faraonepene' (Firavun kavminden olan) ve 'Kalo' (kara) gibi isimler vermiştir. Çingeneler ise kendilerini sadece 'İnsan' anlamına gelen 'Roman' olarak tanımlamayı tercih etmiştir.
Doğu Avrupa, Çingenelerin en yoğun bulundukları bölgedir. Bulgaristan'da nüfusun yüzde 10'nunu, Romanya'da yüzde 9'unu, Macaristan'da yüzde 6'sını (yaklaşık 600) Çingeneler oluşturmaktadır.
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
Evet, herkes dünya edebiyat tarihindeki ilk romanı Cervantes'in 17. yüzyılda yazdığı Don Kişot olarak bilir. Oysa dünyanın ilk romanı ondan tam 600 yıl önce, yaklaşık 1010 yılında, Japonya'da bir saray nedimesi olan Murasaki Shikibu tarafından yazılmıştı. Don Kişot aslında tür olarak ilk modern romandır.
İlk Aşk, henüz ergenlik çağında kendinden büyük bir kadına âşık olan Vladimir Petroviç'in hayranlık, kıskançlık, umutsuzluk ve tutku dolu bağlılığının ustaca betimlendiği bir “uyanış” romanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri