Bir besin zincirinin halkalarını farklı canlı grupları oluşturur. Zincirin ilk halkasında her zaman kendi besinlerini kendileri üreten canlılar vardır. Bitkiler fotosentez adını verdiğimiz bir olayla besin üretir.
Cevap: Bitkilerde besin üretimi genel itibarıyla "Yaprak" kısmında üretilir. Besin yapraklarda üretilirken, besin tüketimi bitkinin tüm kısımlarında gerçekleşir. Bitkilerde besin üretimi fotosentez yoluyla sağlanır.
Kloroplast: bitki hücrelerinde ışık enerjisini bitkilerin besin olarak kullanacağı şekere dönüştüren organeldir.
Cevap. Evet. Fotosentez yaparak besin üretir.
Cevap: çünkü bitki kökleriyle suyu çeker dışarıdan karbondioksit ve güneş ışığı alarak kendine besin bize de oksijen üretirdir.
İlgili 26 soru bulundu
Yeşil yapraklarda klorofil mevcuttur. Düzenli su ihtiyacını karşılayan ve güneş enerjisinden faydalanan bitkiler, klorofil aracılığıyla bu enerji aracılığıyla karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürmektedirler. Böylece beslenme gerçekleşmektedir. Gerçekleşen bu olaya fotosentez adı verilmektedir.
Çiçeksiz bitkilerde de yaprak bulunduğundan dolayı kendi besinlerini rahatlıkla üretebilirler. Bu bitkilerin yaprağının olması da fotosentez olayını rahatlıkla gerçekleştirebileceği anlamına gelir. Çiçeksiz bitkiler de besin üretebilir.
Yaprak, bitkilerde fotosentezin gerçekleştiği başlıca yerdir.
∎ Bitki Besin Elementleri (plant nutrients),
karşısında gerçekleştirilen fotosentez sonucu ışığın fiziksel enerjisinin kimyasal gıda enerjisi şeklinde depo edildiği organik maddenin yapımında kullanılan ve bitkiler tarafından az ya da çok absorbe edilen kimyasal elementler" anlaşılır.
Her ne kadar çiçekler, çiçekli bitkilerin ana üreme organı sayılsalar da eşeyli üremede görev alan tek üreme organı bu değildir. Bu bakımdan, bitkilerden üreme organlarını 3 başlıkta incelemek mümkündür: gonca ve çiçek, meyve ve son olarak, tohumlar.
Öncelikle bitkiler, dokularını yapmak için havadan CO2, topraktan da su ve mineral besin maddelerini almaktadırlar. Bitki dokuları yakıldığında, tüm organik bileşikler oksijenle birleşerek gaz maddelere dönüşürler.
Havuç, turp, kereviz, sarımsak, patates, soğan, zencefil, zerdeçal gibi bitkiler kökü besin olarak tüketilen bitkilere örnektir.
Yaprak: Bitkide besin üretiminin yapıldığı başlıca yerdir. Çiçek: Bitkinin üreme organıdır. Kök: Bitkinin topraktan su ve mineralleri aldığı kısmıdır.
Bitkiler kendi besinini kendileri ürettiği için cevabımız ağaç'tır. fotosentez sayesinde kendi besinlerini kendileri üretebilir.
Kendi besinlerini üreten canlılara ise, ototrof ismi verilir. Bu canlıların %80'inin ise, bitkiler oluşturur. Dış beslek ismi ile de bilinen heterotroflar ise organik beslenir.
Fosfogliseraldehitin kısaltması olan PGAL 'dan RMP (ribuloz monofosfat, sonrasında ATP ile birleşerek RDP oluşur), glikoz, yağ asidi, gliserol, aminoasit, vitamin ve organik bazlar sentezlenir. Dolayısıyla, bitkiler fotosentez ile vitamin üretirler.
Mineraller bitkiler tarafından sentezlenmez. Mineral tuzları toz ve kum haline gelerek yıllarca yer altında kalır ve toprağa karışır. Böylelikle bitkilerin yapısına geçer.
Tohumlu bitkilerin en önemli özelliği, çiçek denen üreme organıyla tohum meydana getirmeleridir. Eşeyli üremeye yarayan ve buna uygun şekilde değişikliğe uğramış yapraklar taşıyan sürgün veya sürgün kısımları çiçek adını alır. Bu kısım sınırlı büyüme gösterir ve çoğunlukla diğer sürgünlerden kesin olarak ayrılır.
Bitkiler yapraklarıyla solunum ve fotosentez; yaprak haricinde kalan gövde kısmıyla da solunum yaparlar. Yaprakların dökülmesi solunumu engelleyen bir unsur değildir. Ağaçların kabuklarında bulunan hücrelerde de solunum için mitokondriler bulunur ve solunum yapıp bitkiye gereken enerjiyi sağlarlar.
Bitkilerde eşeyli üremede erkek üreme organı polen üretir. Bu polenler insan eliyle rüzgâr ve arı gibi böceklerin etkisiyle bir çiçekten başka bir çiçeğe gelir. Dişi üreme organının tepecik kısmına geldiğinde tozlaşma oluşur. Tozlaşma dişiçik borusundan aşağı inerek yumurtalığa gelir ve burada döllenme oluşur.
Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar. Genellikle yeşil renkli olduğu için bitkilerin çoğunun yeşil renkli olmasının temel sebebidir.
An itibariyle havaya pompalanmakta olan oksijenin %50-85 arasını denizel bitkiler üretir; karasal bitkiler sadece %28'lik bir kısımdan sorumludur.
İnsanlar oksijen tüketir karbondioksit salgılar. Ağaçlarda ise bu durum tam tersidir. Ağaçlar karbondioksit tüketerek oksijen salgılar. Bu da oksijene ihtiyaç duyan tüm canlılar için hayati öneme sahiptir.
Ototrof canlılar Kendi besinlerini kendi sentezleyen, su (H2O), karbondioksit (CO2) ve inorganik tuzlardan organik bileşikler esas olarak glikoz oluşturan, enerjiyi bu organik bileşiklerde depolayan canlılardır. Bitkiler ve algler günes ışığını kullanarak besinlerini kendileri üretir.
Ototrof canlılar
Bitkiler ve algler günes ışığını kullanarak besinlerini kendileri üretir. Bu canlılar kendi içinde: Fotosentetik ototroflar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri