Dakika kelimesi gündelik hayatta her gün defalarca kullanımı olan bir kelimedir ve doğrusunun öğrenilip kullanılması gerekmektedir. Dakika kelimesinin kısaltması "dk." Şeklinde yazılır ve sonuna muhakkak nokta konulmalıdır. Örnek olarak gidilecek yere 15 dakika mesafe olduğu belirtilecekse 15 dk.
Sık kullanılan kısaltmalara örnek olarak şunlar verilebilir: yıl-y, hafta-hf, saat-sa., dakika-dk., saniye-sn., gram-g, litre-L, mikrolitre-µL, metre-m, Celsius derece-°C, vs. Türkçe kısaltmalar için Türk Dil Kurumunun internet sayfası incelenmelidir (Kısaltmalar Dizini, TDK; http://www.tdk.gov.tr/).
Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo vb. yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edilir. Uluslararası uygulamalara paralel olarak simge, rakamın (parasal tutarın) solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılır.
Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarında bütün baş harfler büyük yazılır. Bunlara örnek olarak; TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmaların arasına nokta konulmaz.
Kısaltılmak istenen kelimenin ilk üç harfi alınır ve kısaltmanın sonuna nokta konur. Özel isimlerin kısaltması büyük harfle başlar: İst. [İstanbul], Ank.
İlgili 23 soru bulundu
Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb. 3.
Büyük harflerle yapılan kısaltmalarda aralara nokta konulmaz ancak gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmaları bu kuralın dışında tutulur. Bu yüzden T.C. yazımı doğrudur. Bu kelime genellikle TC şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Dakika kelimesinin kısaltması "dk." Şeklinde yazılır ve sonuna muhakkak nokta konulmalıdır.
Bunlardan sonra getirilen ekler kesmeyle ayrılmaz: Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) gibi kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz. K.K.K., M.Ö. , M.S., P.K., T.C.
Bir zaman ifadesi olan saniye kelimesinin kısaltması da sn olarak yazılır. Sayın Kelimesinin Sonuna Nokta Konulur mu? Sayın kelimesinin sonuna eğer kısaltma yapılmışsa cevap; evet nokta konur. Fakat sayın kelimesi kısaltılmadan yazılmışsa nokta konmasına ihtiyaç yoktur.
büyük harfle yani “Türk Lirası” yazılması uygun olacaktır. Burada “lira” cins ise ve “Türk” tamamlayıcısı ise “Türk lirası” yazılışı doğru sayılacaktır.
3. Para ile ilgili işlemlerle senet, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: 650,35 (altıyüzelliTL,otuzbeşkr.) 4. Yüzde ve binde işaretleri yazılırken sayılarla işaret arasında boşluk bırakılmaz: %25, ‰50 vb.
Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
Hal eklerinden bulunma hâl eki olan "-da / -de" nin yazımı : Bulunma hâl eki olan da de asla ayrı yazılmaz her zaman kelimeye bitişik bir şekilde yazılır. Eğer bu de da eki cümleden çıkarılırsa cümlenin anlamı bozulur. Bu yüzden bitişik yazılır.
Dakika, 1 saatin 1/60'ına ve 60 saniyeye eşit olan zaman birimidir. Aynı zamanda 1 derecenin 1/60'ını da simgeler.
Destekleme ve Yetiştirme Kursu hakkında tüm detaylar - Eğitim Haberleri.
“s” sembolü ile ifade edilen saniye, zamanın SI birimidir. Birim, Sezyum 133 atomunun temel enerji seviyesindeki iki aşırı ince düzey arasındaki geçişine karşılık gelen frekansın (ΔνCs) sabit değeri s-1 'e eşit olan Hz birimi cinsinden 9 192 631 770 alınarak tanımlanmıştır.
Şekillerdeki kısaltmalar metin içinde açık verilir. Terim olmayan kısaltmaların sonuna genel olarak nokta konur, bunlara kesme işareti konulmaz (vb., bk. gibi).
Hayatımızı kolaylaştıran kısaltmalar saat kelimesinde de geçerlidir. Saat kelimesinin kısaltması "sa." şeklindedir. Sa.
DAKİKA NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''dakika'' olarak yazılır.
Merhaba, Saat dilimlerinde " Buçuk,Çeyrek " , " Kala yerine var " kelimelerini sıkça duymuşuzdur.Peki bu kelimeler ne anlama geliyor ? Buçuk sayısal olarak " 30 dk " olarak gösterilir.
Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü" olan Kuruluşun adı "T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü" (PTT) olarak değiştirilmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir.
Türkçe telaffuzunda /a/ ve /i/ harflerinin arasına /y/ harfi varmış gibi olmasından dolayı kelimenin yazılışında da aynı durum yaşanabilir. Ancak kelimenin doğru yazılışı "ait" biçiminde olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri