Demlenen çay hemen tüketilmeli, üzerine su eklenerek tekrar kullanılmamalı ve tekrar ısı uygulanarak saatlerce bekletilmemelidir. Su kaynatılmamalı ve su sıcaklığı 80°C olmalı veya kaynatıldıktan sonra en az 1 dakika dinlendirilerek kullanılmalıdır.
Bitki çaylarının son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır. Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir.
Çayınızı demlendikten sonra 20-25 dakikada içinde tüketmeniz gerekir. Aksi takdirde çayın tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Demlenmiş çay buzdolabında çok daha uzun süre dayanabilir.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
İlgili 34 soru bulundu
Çayın hemen içilecek olması durumunda ilk on beş dakikanın sonunda çay süzülerek yapraklarının daha fazla demlenmesi engellenmelidir. Tarihi geçmiş olan çaylar tüketilmemelidir. Kırk beş dakikadan daha fazla beklemiş olan çaylar tüketilmemelidir. Bu durumlara dikkat edilmesi durumunda çay oldukça faydalıdır.
Çayın demlenmesi hızlı olmamalı hatta en az yarım saat çay demini önceden almalıdır. Sonradan demlenen bu çay, en az 2 saat sonra yenilenmelidir. Yani tekrar tekrar aynı çayı içmeniz doğru değildir. Bayatlamış ve süresi geçmiş çay ayrıca sinir merkezini uyarlar ve istenmeyen sinirlilik hallerinin oluşmasına neden olur.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli. Demir eksikliği anemisi olan kişiler lütfen hiçbir şekilde yemek sonrası çay tüketmesinler.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çayın bozulduğunu anlamak için kaynatıp önce rengini kontrol edin. Demlendikten sonra kırmızı rengini suya yeterince vermediyse muhtemelen bozulmuştur. Uzun süre bekleyen çay doğal yağlarını kaybetmeye başladığından renk ve aromasında eksilme olacaktır fakat hala içilebilir olabilir.
Siyah çay ya da kahve kadar kafein içermese de içerdiği kafein gece uykunuzu kaçırmaya neden olabilir. Akşam yemeklerinden hemen önce ya da hemen sonra yeşil çay içmek sağlığa yararlı olmadığı için geceye kadar içebileceğiniz bir aralık bulunmamaktadır.
Günlük en fazla 3 fincan bitki çayı tüketiniz. Bu 3 fincanın her biri farklı olarak tüketilmesi daha çok tavsiye edilir.
Siyah çaylar, yeşil ve beyaz çeşitlerden daha fazla kafein içerir ve çay ne kadar uzun süre demlenirse, kafein içeriği de o kadar yüksek olur. Her ne kadar bazı insanlar kafeine diğerlerinden daha duyarlı olsa da, çalışmalar günde 200 mg'ın altındaki dozların sayılan bu negatif etkilere neden olmadığını göstermektedir.
Bir demleme en uygunudur. Tekrar tekrar demleme ve kaynatmada sadece bitkinin rengi çıkar, vitamin anlamında bir şey kalmaz. O nedenle bitki çaylarını bir kullanımlık yapmak gerekir."
BİTKİ ÇAYLARI
Aslında almış olduğunuz birçok kuru gıda ürününde 2 seneye varan raf ömrü var.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
Kahve, çay gibi kafeinli içecekler diüretik (idrar söktürücü) etkiyle sıvı kaybına neden olduğu için yanında mutlaka su tüketilmesi gerekiyor.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.
Gece Çay İçmek Kilo Aldırır Mı? Gece ya da gündüz çay içmenin kilo almaya bir etkisi yoktur.
Günde 4 fincandan fazla çay içip 2 litreden az su tüketirseniz vücudunuzda ödem ve şişlik tehlikesi sizi bekliyor olacaktır. Sürekli kilo değişimi yaşıyorsanız sebebi aşırı çay tüketimine bağlı ödemdir.
Böbrek sorunu, kalp sorunu, mide rahatsızlığı ya da karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin yeşil çay tüketmemeleri gerekir. Yeşil çayın fazlası tansiyonun düşmesine sebep olacağından sağlıklı bir bireyin de gün içinde en fazla 2 fincan yeşil çay içmeleri önerilir.
Peki, günde kaç bardak çay içilmeli? Uzmanlara göre günde en fazla 6 bardak çay içilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri