Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Çorbanıza kıvam katacak bir diğer malzeme de nişastadır. Nişastayı suyla iyice incelttikten sonra karışımı çorbanıza yavaş yavaş eklemeniz ve bu sırada devamlı karıştırmanız gerekir. Çorbaya ekleyeceğiniz nişasta miktarını kendi hedeflediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.
Tencereden defne yapraklarını alalım ve yumuşayan sebzeleri blenderdan geçirelim. Un ve baharatla kavurduğumuz yağı tencereye ekleyelim. Bu şekilde bir taşım daha kaynatalım. Son aşamada, çorbaya süt ilavesini yapalım ve birkaç dakika daha pişirelim.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
İlgili 19 soru bulundu
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla hazırlayabileceğiniz enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Çorbanızın cıvık olduğu durumlarda durumu olumlu yöne çevirebilirsiniz. Genellikle çorbaların içine atacağınız bulgur, prinç ve makarna gibi gıdalar çorbanızın koyulaşmasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında unu ve tereyağını tavada kavurarak yavaş yavaş çorbaya ilave edebilirsiniz.
Bütün sebzeler yıkanıp, temizlenir ve tencereye alınır. Salça da ilave edilip, üzerini bir parmak geçene kadar su eklenir. Tuzunu da ekleyip, orta ateşte pişirilir. Güzelce haşlanan ve pişen sebzeler, blendırdan geçirilir.
Lezzeti tam yerinde sebze çorbasını evde pişirirken içerisine havuç, kabak, soğan ve patates gibi sebzeler ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz. Öncelikle soğanı kavurun daha sonra patatesleri ilave edin. Güzelce kavrulunca havucu ekleyip kavurmaya devam edin ve son olarak kabağı ve suyunu ekleyip pişirmeye bırakın.
Patates, biber, kabak, havuç, soğan ve sarımsağı küçük parçalara ayırarak tencereye alın. Tencerenin içine sebzelerin üzerini 3 parmak geçecek şekilde su ile doldurun. Sebzeler yumuşayana kadar kaynatın ardından rondo ile sebzeleri çekin. Kremayı ve baharatları ilave edin.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Kıvamından memnun kalmadığınız çorbanın içerisine bir miktar mısır nişastası ekleyerek ideal bir kıvam yakalayabilirsiniz.
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz.
yoğurtlu veya yumurtalı çorba terbiyesi çorba piştikten sonra yapılır ve tahmini bir 5 dk. içinde altı kapatılır. eğer yapılan terbiye kaynayan çorbanın suyu azar azar ilave edilerek ayrı bir kapta yavaş yavaş ısıtılmaz da bir anda kaynar çorbaya dökülürse çorba kesilir.
Çorba kıvamı püf noktaları
Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağını pişirerek çorbaya ilave edilebilmektedir. Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
SEBZE ÇORBASI PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER? Sebze çorbası tarifini hazırlama süresi 15 dakika, pişirme süresi 20 dakikadır.
Sebzeleri ve unu ekleyip iki üç tur çevirerek kavuruyoruz. Sebzelerin üstüne geçecek şekilde su ilave edip haşlanmaya bırakıyoruz. Gerekirse su ekleyebilirsiniz. Sebzeler pişip çorbamız iyice kaynadıktan sonra süt ilave ediyoruz.
Çorbanın Kesilmemesi İçin Ne Yapmalı? Genellikle çorbalara eklenen terbiyeler, un, yoğurt, limon ve yumurta ile hazırlanır. Öncelikle çorbanın kesilmesini önlemek için taze malzemeler kullanmaya özen gösterin. Terbiyeye ekleyeceğiniz yoğurdun tadına mutlaka bakın.
Ayrı bir yerde yoğurt, yumurta sarısı ve unu iyice karıştırarak terbiyesini hazırlıyoruz. Sebzeler iyice yumuşayınca, çorbanın suyundan bir iki kepçe terbiyeye karıştırıp ardından yavaşça bu terbiyeyi kaynayan çorbamıza ilave ediyoruz ve çorbamız kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
Pişen çorbayı blendır dan geçiriyoruz 5 dakika daha kaynatalım. Tereyağını eritip içine kırmızı toz biber ve nane koyup çok az kavurup çorbaya ekliyoruz.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Çorbanın ağır ateşte pişmesi önemli, çorba fokur fokur kaynamamalı, yoksa yoğurt kesilir. Çorba göz göz olduğunda pişmiş demektir. En son altını kapatmadan tuzu da eklenerek ocak kapatılır. İki kaşık sirke eklenir ve karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri