Dyt. Özlem Araz, "Önerilen miktarlarda kullanıldığında fayda sağlayan bitki çayları, yüksek miktarlarda ve çok uzun süreli kullanıldığında böbreklerde tahrişe, vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına yol açabilir." dedi.
Isırgan otunu bitki çayı olarak tüketerek böbrek sağlığınızı bitkisel yollardan iyi edebilirsiniz. Mısır Püskülü Çayı: Mısır püskülü çayı böbrek ağrılarınızı dindirebilirsiniz. Böbrek üriner sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunan mısır püskülü çayı ile ağrılarınızdan kurtulacaksınız.
Ancak sağlıklı böbrekler için uymamız gereken birkaç kural var. Öncelikle kahve ve çay tüketimini sınırlandırın. Çünkü kafein kan dolaşımını arttırır ve böbreklere çok fazla ağırlık bindirir. Kırmızı et başta olmak üzere çok fazla hayvansal protein tüketmek böbreklerin yükünü artırır.
1-Diyabet hastalığı böbreklerin en büyük düşmanı
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de böbrek yetmezliğine neden olan hastalıkların başında %41 gibi yüksek bir oranla şeker hastalığı yani diyabet gelmektedir. Kontrol altına alınmayan diyabet, vücuttaki bütün organlarla birlikte damarları da olumsuz anlamda etkilemektedir.
Aşırı kahve ve çay içmek
Yüksek kan basıncı da böbreklere hasar veren bir zorlanmaya neden oluyor.
İlgili 43 soru bulundu
Aksi takdirde böbreklerinize zarar verebilirsiniz. İşte bitki çaylarıyla ilgili bilinmeyenler... Zencefil, okaliptüs, ekinezya, adaçayı, ıhlamur ve diğerleri... Faydaları saymakla bitmeyen bitki çayları siz fark etmeden böbreklerinize zarar verebilir.
Böbreklerinizi sağlıklı tutmak için, fazla tuz yerine yiyeceklerinize baharatlar ve otlar ekleyebilirsiniz. Konserve çorbalar veya sebzeler, dondurulmuş pizzalar ve salata sosları gibi işlenmiş veya paketlenmiş yiyeceklerde de fazla miktarda tuz bulunduğundan tüm bunların tüketimini azaltmanızda fayda var.
Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir.
7- BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ
Çeşitli çalışmaların böbrek ve safra kesesi sorunları olan kişilerin Limon suyu içmekten kaçınmaları gerektiğini gösterdiğini biliyor muydunuz? limon suyu, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek durumunu ağırlaştırabilir.
Küçük böbrek rahatsızlıkları için önerilen limon suyu, asiditesi sayesinde böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Özellikle böbrek taşlarında etkilidir. Böbreklerin toksinleri atmasına yardımcı olan en iyi gıdalardan biri olan maydanoz, böbrek taşlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderir.
Böbreğin en büyük 3 düşmanı nedir? Böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyen durumların başında reçetesiz yani doktor tavsiyesi olmadan ve sık sık kullanılan ağrı kesiciler, sigara tüketimi ve fazla kilo sayılabilir.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Önce iyi geldiği iddia edilenleri yazalım. Maydanoz, Çaltı otu, Pitaya, Bal kabağı, Kırmızı elma, Isırgan otu, Limon suyu, Karnabahar, Yaban mersini, Sarımsak, Karabuğday, Lahana, Biber, Soğan, Makademya fındığı, Ananas, Kızılcık, Ayrık otu… Bu örnekleri arttırmak mümkün.
Sigara böbreklerde ciddi hasar oluşturan önemli bir risk faktörü. Bunun nedeni ise sigaranın böbrek yetmezliğine kadar götürebilecek olan ağır toksinler içermesi. Bilimsel çalışmalara göre; sigara alışkanlığı böbrek hasarını ve kronik böbrek hastalığının seyrini en az yüzde 30 gibi yüksek bir oranda hızlandırıyor.
Karnabahar, C vitamini, folat ve lif açısından zengin bir kaynak olan böbrek dostu ve turplu bir süper besindir. Ayrıca karaciğer için önemli olan ve vücuttaki toksik maddeleri nötralize eden bileşikler içerir. Karnabahar, haşlanmış, beyazlatılmış, çiğ olarak veya salatalarda tüketilebilir.
Yenilmemesi Gereken Yiyecekler:
Konserve yiyecekler, turşu, salamura, sucuk, pastırma, salam, sosis, zeytin vb. Kuruyemişler (badem, ceviz, fındık, fıstık vb. Kurutulmuş meyveler (kuru kayısı, kuru erik, pestil vb.). Çikolata, kakao katılmış hazır puding vs, tahin, pekmez, tahin helvası
Böbrek hastalığı olanlar için de asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi sakıncalı olabilir. Direkt içilen elma sirkesi böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyebilir.
Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmada, zeytinyağı kökenli skualenin verildiği gruplarda böbrek işlevlerindeki kaybın ve doku hasarının çok azaldığı saptandı. Araştırma sonucunda, böbreklerde işlev bozukluğuna işaret eden serum kreatinin ile idrar protein değerlerinde de azalma görüldü.
Böbrek sağlığını korumak için bazı besinlerin tüketilmesi gereklidir. İşte böbreklere iyi gelen yiyecekler… Yoğurt: Yoğurt gibi mayalanmış süt ürünleri probiyotik olmaları açısından böbrek için önemlidir. İyi bakteriler böbreğin bağışıklık kazanmasını sağlar.
Maden suyu ayrıca böbrek taşı oluşumunu önleme ve böbrek taşını düşürmede yardımcıdır. İnsan sağlığı için gerekli olan içeceklerden olan maden suyu; sindirim kolaylığı sağlaması ve vücudun günlük ihtiyacını karşılaması açısından etkili bir önem taşır.
BAL KABAĞI BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER
Balkabağı içerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.
MUZ. Böbrek sorunlarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, sağlıklı kalmak için doğru beslenmek gereklidir. Bu da muz gibi yiyeceklerin tüketimini sınırlamak anlamına gelir. Çünkü muzda bulunan yüksek orandaki potasyum böbrekleri düzgün çalışmayanlar için zararlıdır.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Kanda kreatinin değerini ve glomerular filtrasyon hızını ölçen, kan ve idrar örnekleri ile yapılan basit laboratuvar testleri yapılarak anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri